Амстердам - Северната Венеция

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Амстердам - Северната Венеция
          Ако много от европейските столици днес „туристически експлоатират” корените си в историческото минало на Европа, то...Амстердам не се нарежда сред тях. Селището се споменава в хрониките едва през XIII век и тогава формира уникалността си. И тук идва онова приковаващо внимание – „ НО”! НО, известността и притегателната сила на столицата на Нидерландия е в историята на града не от далечното минало, а от формиращото се сървеменно понятие „Европа” – Европа на обединението. Свързва се с историята на Новото време, на капитала, предприемачеството, разкрепостяването на модерния човек, качествената бира. И днес свободният дух, пъстротата от националности, стандартът на живот и съчетанието на минало и футористично настояще като архитектура привличат много туристи.
          Разположен е в западната част на странта, в провинция Северна Холандия. Градът заедно с предградията си има население около 1,36 милиона души.
Възниква като типично средновековно селище, свързано с поминъка на рибарите – около реката Амстел. Така и е наричано: „бенд на Амстел”, споменато за първи път през 1275 година. Повечето хора днес асоциират името на града с бирата „Амстел”. Именно с търговията на бира се формира новия облик на града като търговско селище и само за век и половина време вече е важен търговски град на Нидерландия. Любопитен факт е формата на управление, която изгражда градът – нетипична за времето си XV – XVI век, когато тези земи са под властта на испанската корона, а тук изтъкнатите граждани – търговци изграждат съвет, който има решаваща дума в ръководенето на града.
          Бързото развитие на Нидерландия и експлоатацията и от испанската корона, както и опитът на испанския крал да наложи католицизма над протестантите тук са в основата на войната за Независимост на Нидерландия, започнала в края на XVI век. Герой на войната е Вилхелм Орански. Въпреки успехът, официално Нидерландската независимост е призната с мирът от Вестфал в 1648 г. На границата между XVI и XVII век настъпва “Златният век”, който поставя началото на същинското развитие на града като културно и търговско ядро. Амстердам става водещо пристанище в търговията за Европа, а тържището и борса на стоки и капитал превръщат града в притегателен център. Заедно с Лондон и Париж е сред най–гъсто населените центрове на Стария континент през тези векове. Определено вече силата на Средиземноморския пазар е минало – настъпва времето на северните пристанища.
          От 1806 г. градът е част от историята на империята на Наполеон Бонапарт. Той основава Кралство Холандия и провъзгласява Амстердам за негова столица, както е и до днес. След прокопаването на „Нордзеканал“ /пряка връзка между амстердамското пристанище и шлюзовете при Аймойден, които дават достъп до Севрно море, Холандската столица е обхваната от индустриална революция и стремглаво започва да се развива. Строят се множество канали, жилища, паркове – градът придобива модерен западноевропейски облик.
          И двете световни войни носят разруха и застой за града. Икономическият застой носи безработица в града и бедност. Населението се топи по време на Втората световна война, когато от 80 000 постоянно живеещи тук евреи оцеляват само 5 000. Свидетелство за този кошмар днес е прословутият дневник на Анне Франк, който всеки европеец трябва да види, за да знае, че войната няма човешко лице. Туристите често се спират да видят дневника.
          Разхождайки се днес в Амстердам е невъзможно да скучаете. Градът е известен с най-много музеи на квадратен метър в света. Тук освен музеи на изкуството, има и музей на марихуаната, на секса, на плаващата къща, на восъчните фигури, на бирата „Хайнекен“, на лулата, на очилата, на Библията, на диамантите.
          Тук са разположени музея на Винсент ван Гог и къщата – музей на Рембранд Харменс ван Рейн. Най–забележителите творби на изключително талантливите холандски майстори на баграта могат да бъдат видяни.
          Основно превозно средство са велосипедите и ако решите да се впишете в духа на селището ще направите един незабравим вело-поход. Тъй като в Холандия има над 16 милиона колелета или по едно за всеки, общината в Амстердам има специален ангажимент към колоездачите и е изградила безброй стоянки, а алеите за тях са със специална и добре поддържана маркировка. Когато пък си купувате кола там получавате 3 регистрационни табели. Една за предната част на автомобила,една за задната и една за вашето колело. Уличките са толкова тесни и криволичещи, че автомобилите трудно се придвижват по тях. А тези, които успяват да го направят, много често завършват във водите на някои от каналите. Затова корабчетата и лодките са другото практично возило. И как няма, при положение, че от него не само можете панорамно да се насладите на живописната архитектура на сградите, но и също да обиколите целия Амстердам по вода.
          Плаващият пазар на цветята и сувенирите е една от големите атракции на града. Така се нарича, защото всички сергии са разположени на лодки, спуснати по канал „Singel“, а търговците също доставят стоките си по вода. Гледката е приказно цветна и красива. Разнообразните цветя и луковици традиционно се предлагат по този начин от 1862 г. до днес. Няма друг град в света, станал така известен със своите вятърни мелници. Едно време Амстердам се славел с цели осем. Те и досега са тук, но само две от тях са отворени за посещения - "Слотен" и "Де Отер".
          Една от туристическите атракции е сградата на Централната гара, изградена върху изкуствено създаден остров. Под покрива й има два циферблата. Първият показва обичайното време, а стрелките вляво – посоката на вятъра.
          Амстердам с право би могъл да бъде наречен и „Град на свободните нрави“. Небезизвестният „Квартал на червените фенери“ се е превърнал в туристическа атракция, толерантно приемана от жителите на града. Най-древната професия в света е на такава почит, че не само има създаден Център за просвета на жриците на любовта, но и ще бъде открит паметник в тяхна чест, а да купите сувенир от този квартал е забавно послание от разкрепостения дух на града. Ако решите да изследвате историята на диаманта, шлифоването и уникалността на блясъка му – това е мястото в Европа.
          Неделима част от атмосферата на Амстердам, при това съвсем легално функциониращи, са десетките кафенета, в които се продава и консумира марихуана. Това е райско място за почитателите на лека дрога и бягство от реалността. Над 2000 лули пък са изложени в Музея на лулата. Най-старата е донесена от Колумбия и е на повече от 2500 години.
          Ще си тръгнете от тук с противоречиви чувства: от възхищение от гледки и пейзажи, многообразия на хора и култури... до въпроси за ценностити и нагласи в „квартала с червените фенери”.

Made by: TaraSoft

Амстердам - Северната Венеция