АСПРОВАЛТА обща информация

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
АСПРОВАЛТА обща информация
 Аспровалта е популярен курорт в северната част на Гърция, разположен по средата на разстоянието между Солун и Кавала (на по 80 км и от двата града)и на 300 км от София. Пътя до там на територията на България ви е познат, а в Гърция също никак не е лош – на много места е трилентов и с добра видимост за изпреварване, без нито една дупка. При бързо минаване на границата стигате за около 3 часа.
До преди няколко години наричаха Аспровалта „пловдивския курорт“, но от доста време вече софиянците преобладават. И като цяло българите. Те, заедно със сърбите, пълнят плажовете на селцето още от юни та чак до средата на септември. А много от местните хотелиери и ресторантьори говорят и двата езика (а със сигурност ще намерите и български в менюто!).
Аспровалта е малко селце, което през останалата част от годината наброява едва 3000 души, но през лятото те стават сигурно десетки хиляди. В различните резервационни системи хотелите и местата за настаняване са над 150. Освен хотелите, почти във всяка къща се отдават стаи под наем, апартаменти, студиа, та даже и каравани. 
 
 Площадът е на брега на морето, а цялата улица, успоредна на плажната ивица, е пешеходна зона. Всъщност това не е точно улица, а широка алея с пейки, малък парк с фонтани, детска площадка, лятна сцена и множество таверни и кафенета. Крайбрежната алея свързва Аспровлата със съседното село Неа Врасна по един много приятен начин. Двете селца са почти слети, от едното до другото по алеята можете да стигнете за по-малко от 10 минути. Мястото е много приятно за вечерна разходка!
Селището е с тенденция да се разраства в северна посока. Новообособената му част е известна като Ривиера, но там са главно летните вили на хора от Солун и региона. В двата края на селото има по един голям супер, както и няколко по-малки в центъра. Пекарните са буквално на всеки ъгъл, а магазинчетата все повече приличат на спретнати бутици.
 
 ЦЕНИТЕ
Курорта има много достойнства и определено може да осигури една приятна и никак не скъпа почивка. До преди пандемията фрапето на плажа струваше 2 евро, веднага след нея стана 3 евро. През лятото на 2022 г. една вечеря рядко би ви излязла повече от 20 евро на човек (с морски дарове в менюто). Разядките от типа на дзадзики, патладжан, пържени тиквички варират между 4 и 5 евро. Салатите са по 7 евро, а морските дарове между 10 и 15 евро. Един дюнер можете да си купите за около 3 евро, а наливната бира е 3.50 евро. Скъпо е горивото, когато при нас литър бензин бе 3 лева, при тях беше почти 5. Хотелите варират в зависимост от това кога правите резервацията, за колко време, през кой период. Хубавото е, че много от местата за настаняване имат оферти само за спане (без храна), защото няма как вечер да се сдържите и да не седнете в препълнените таверни и заведения по паралията. Храната е вкусна, обслужването бързо и добро.
 
 ПЛАЖОВЕТЕ
Аспровлата се намира в залива Стримонико, т.е. не много далече река Струма се влива в морето. Плажната ивица  се простира в продължение на много километри и обхваща селата Аспровалта, Неа Врасна, Паралия Врасна и Ставрос. Районът се слави като едно от най-чистите места по гръцкото крайбрежие, повечето плажове тук имат син флаг, световно признание за тяхната чистота и качество. На почти всички места в залива плажът е пясъчен, но има ивица камъни покрай брега и при влизане във водата. Камъчетата не са големи, каменистата ивица на различните места е широка до метър, метър и половина на брега и малко по-малко при влизане във водата. На мен лично това не ми пречи, влизам боса с няколко крачки. Но за тези с по-чувствителни петички препоръчвам да си вземете аква обувки. Има ги вече във всеки спортен магазин в различни цветове и модели и струват по 10 – 12 лева.
 
 Плажа на Аспровлата е широк със ситен пясък и камъчета около брега.По посока на Неа Врасна има няколко волейболни игрища на плажа, душове, съблекални и детски площадки.  Чадърите и шезлонгите в Гърция в общия случай не се заплащат, поддържат се от beach bar-овете и се ползват срещу дребна консумация. Най-популярните плажни барове от край време в Аспровлата са Splash и Versusu. И двата се намират на централния плаж в селцето, Splashе с най-добрата beach music, а Versus е този с по-луксозните шезлонги. Вечер и двата бара функционират като дискотеки.
Морето става бързо дълбоко, но под дълбоко разбирайте малко над кръста при средна височина от 170 см. На еднакво близко разстояние от ляво и дясно на централния плаж са плажовете на Неа Врасна и този на къмпинга. Да, в Аспровалта има къмпинг и той е доста добре уреден (повече за него малко по-надолу в поста). Точно пред къмпинга има хубав плаж – пясъчен с много широка свободна зона (има камъчета при влизане във водата). В същото време има и обособена зона с чадъри и шезлонги и бар на плажа. От плажа на къмпинга можете съвсем спокойно да стигнете пеша до централния плаж на Аспровалта за около 20 минути. От другата страна на Аспровалта са плажовете на Неа Врасна. Всъщност двете селца са вече почти слети, така е и със зоните за плажуване. Плажът на Неа Врасна е същия като този в Аспровлата (все пак ги „дели“ по-малко от километър)– удобни чадъри и шезлонги, барове по плажа, които ви предлагат фрапе и други напитки срещу невисоки цени.
 
За да стигнете до плажа на Ставрос обаче ще трябва да си запалите колата, тъй като двете селца са на 8 км едно от друго. Плажната ивица и тук е широка, по-пясъчна от тази на Аспровлата и морето не става така рязко дълбоко. Между отделните обособени за чадъри и шезлонги места има огромни разстояния за свободно плажуващи. Селцето е разположено успоредно на брега, което означава, че и основната му улица е близо до плажа. По нея има множество заведения, в които можете да опитате вкусен гирос и да изпиете по една-две студени бири на обяд. Разбира се, налични са и традиционните таверни, както и малките магазинчета (които обаче поради големите жеги през деня са затворени). В ценово отношение Ставрос много прилича на Аспровалта.
 
 ТАВЕРНИТЕ, храната, напитките
В менютата на гръцките ресторанти често не е отбелязан грамаж, но това е защото порциите просто са големи (понякога достатъчни дори за двама). Тъй като курорта е пълен с българи, задължително ще откриете в менюто и български, често сервитьорите също говорят езика. Така че не се притеснявайте – ще си изкарате страхотна почивка дори и да не знаете езици.
Цялата крайбрежна алея на Аспровалта е осеяна с таверни, пицарии, места за гироси, барове и кафенета. Избора къде и какво да хапнете е голям. Традиционните разядки за Гърция са дзадзики (нашата салата Снежанка), пържените тиквички, патладжана. Почти винаги още със сядането на масата веднага ще ви донесат бутилка вода и хляб (но ако преди години те бяха за сметка на заведението, то напоследък ми прави впечатление, че си ги добавят в сметката, на символични цени, но ги има). Ако решите да обядвате рибена чорба, знайте че сигурно ще ви донесат отделно супата и отделно рибата за нея – вие сте този, който трябва да си ги смеси.
На обяд или вечеря, морските дарове винаги са любими! В гръцките таверни ще откриете от всички тях: скариди, калмари, октоподи, риби, миди – има от всичко, приготвено по различни рецепти. Двете таверни в Аспровалта, в които можете да хапнете най-вкусно според мен, са Votsalakia и Dimitris – намират се през едно заведение една от друга, на алеята покрай плажа, няма как да ги пропуснете. Кухнята е еднакво добра в двете, но във Votsalakia като че ли са една идея по-любезни. И имайте предвид, че още от юни, нямате ли резервация за вечеря, ще трябва да почакате поне 30-40 минути докато се освободи маса за вас.
 
 Какво е гръцката вечеря ако не я полеете поне с по едно узо?
Сред най-популярните марки от средния клас узо са Пломари, Барбаяни, Mини, Ouzo 12, като може би с най-добро качество сред тях е Пломари. Със сигурност е единственото с коркова тапа. Произвежда се на Лесбос, където се прави и още една от известните марки – Барбаяни. Моряшкото селце Пломари е разположено на югоизточните брегове на гръцкия остров Лесбос, известен с производството на най-известните марки узо. А това е така, защото в съседното село Лисвори расте най-добрия анасон в света. Другото много популярно Узо 12 се прави в същата фабрика с Пломари, просто е една идея по-евтино.
Десертът в Гърцияобикновено е комплимент от заведението, носят ви го със сметката като може да е мини-сладолед, баклава, сладки, плодове или парче торта с топка сладолед.
 
 Места за разходка (Неа Врасна)
Аспровалта е много мъничка и още първата вечер ще успеете да я обиколите цялата. Това обаче никак не означава, че през останалото време ще ви бъде скучно. Първо защото по основната търговска улица има множество магазинчета, в които можете да се отбивате всяка вечер. Много от предлаганите стоки са гръцко производство и от качествено трико. А цените на летните рокли и тениски са много, много приемливи (понякога по 6-8-10 евро). Има и много плажни принадлежности: бански, надуваеми пояси и дюшеци, джапанки… да не забравяме все пак, че Джъмбо е гръцко JСъвсем спокойно всяка вечер можете да убивате поне по час в разходка по магазините.
След като обходите търговските зони можете да се отправите към алеята, която свързва Аспровалта с Неа Врасна. През цялото време тя върви успоредно на плажа, пясъка буквално засипва първите тротоарни плочки. По цялото и протежение са засадени палми, а от намиращите се от другата й страна малки хотелчета, през всяка ограда надничат зокуми. Дори и всяка вечер да се разхождате по тази алея няма да ви омръзне, гарантирам ви!
Неа Врасна е даже по-малко село от Аспровалта. Хубавото там е, че покрай успоредната на плажа улица почти няма заведения. Разположени са предимно малки семейни хотелчета, от терасите на които се вижда директно плажа и морето. А това прави разходката в селото много приятна. За вечеря обаче лично аз предпочитам да се върна в Аспровлата.
 
 ХОТЕЛИТЕ
Не съм спала в много хотели в Аспровалта, въпреки че почивам там вече близо 10 години. Защото още в самото начало попаднах на Никос и неговия хотел Аргилос. За това ще ви разкажа за него.
Хотел Аргилос се намира в северния край на Аспровлата, посока Кавала, точно пред къмпинга.  Има разкошен двор, в предната част на който се извисяват високи дървета, хвърлящи дебела сянка върху градината, терасата и ресторанта. Обичам рано сутрин, след като съм се разходила вече по плажа пред къмпинга, да седна на плетената мебел отпред и изпия едно ароматното кафе преди закуска.
Хотелчето не е голямо. Всичко на всичко са 20 стаи, половината от които просторни студия за до 4 човека с кухненски бокс към тях. Задължително във всяка стая обаче има хладилник, телевизор и климатик. Тази пролет (на 2022 г.)стопаните му го освежиха – стените са боядисани, мебелите също, чаршафите и хавлиите са подменени, перденцата са нови. Станало е доста уютно!
Най-голямото богатство на хотела са неговите стопани, да са живи и здрави хората още дълги години! Никос е любезен домакин, много отзивчив и работлив. Не веднъж е скачал от масата, за да закара някой до центъра (нищо, че разстоянието е 2 км или 20мин път пеша). Почти няма гости на хотела, които при следващото си гостуване при него да не му носят подаръци – така успява да ги спечели J
Точно пред хотела се намира къмпинга на Аспровалта. От хотела до плажа се стига точно за 2 минути. Пясъкът тук е ситен, а плажа много просторен. Само на границата между морето и брега има ивица с камъчета широка около метър, метър и половина. Има неограничено място за свободно плажуващи, но също така има и бар на плажа с чадъри и шезлонги: с две думи, капризи задоволяваме всякакви JКеф ти на пясъка, кеф ти на шезлонга!  От тук по брега, за по-малко от 20 минути може да се стигне до централния плаж на Аспровалта.
 
 КЪМПИНГА
На 2 км от центъра, посока Кавала, се намира къмпинга на Аспровалта, където можете да си прекарате почивката на палатка, каравана или бунгало. Местата за палатки са толкова, че често можете да си намерите свободни места дори и в разгара на сезона (целия къмпинг е разположен на площ от 300 дка). Не така стоят нещата с бунгалата обаче. Тъй като те не са толкова много, добре е да си направите резервация още през зимата.
От това, което видях къмпинга е добре уреден, с оформени алеи и много зеленина, включително многогодишни дървета, които хвърлят дебела сянка върху местата за къмпингуване и върху алеите. На няколко места има изградени бани и тоалетни, които са поддържат блестящо чисти.
 
Езерото Волви
На 10-тина км от Аспровлата се намира езерото Волви. По бреговете му има няколко селца, както и крайбрежни ресторантчета. Част от брега му (при село Микри Волви)е опасан от пътечка за разходка, от която можете да наблюдавате живота на десетки водни птици. На няколко места има и навеси с пейки, така че можете да си вземете гирос и да си направите пикник.

Made by: TaraSoft

АСПРОВАЛТА обща информация