Градовете и селата на Европа
Блог

Аспровалта - обща информация

01 Юни 2022
17

Аспровалта е популярен курорт в северната част на Гърция, разположен по средата на разстоянието между Солун и Кавала (на по 80 км и от двата града) и на 300 км от София. Пътят до там на територията на България ви е познат, а в Гърция също никак не е лош – на много места е трилентов и с добра видимост за изпреварване, без нито една дупка. При бързо минаване на границата стигате за около 3 часа.
До преди няколко години наричаха Аспровалта „пловдивския курорт“, но от доста време вече софиянците преобладават. И като цяло българите. Те, заедно със сърбите, пълнят плажовете на селцето още от юни та чак до средата на септември. А много от местните хотелиери и ресторантьори говорят и двата езика (а със сигурност ще намерите и български в менюто!).
Аспровалта е малко селце, което през останалата част от годината наброява едва 3000 души, но през лятото те стават сигурно десетки хиляди. В различните резервационни системи хотелите и местата за настаняване са над 150. Освен хотелите, почти във всяка къща се отдават стаи под наем, апартаменти, студиа, та даже и каравани.

Площадът е на брега на морето, а цялата улица, успоредна на плажната ивица, е пешеходна зона. Всъщност това не е точно улица, а широка алея с пейки, малък парк с фонтани, детска площадка, лятна сцена и множество таверни и кафенета. Крайбрежната алея свързва Аспровлата със съседното село Неа Врасна по един много приятен начин. Двете селца са почти слети, от едното до другото по алеята можете да стигнете за по-малко от 10 минути. Мястото е много приятно за вечерна разходка!
Селището е с тенденция да се разраства в северна посока. Новообособената му част е известна като Ривиера, но там са главно летните вили на хора от Солун и региона. В двата края на селото има по един голям супермаркет, както и няколко по-малки в центъра. Пекарните са буквално на всеки ъгъл, а магазинчетата все повече приличат на спретнати бутици.

ЦЕНИТЕ

Курортът има много достойнства и определено може да осигури една приятна и не скъпа почивка. До преди пандемията фрапето на плажа струваше 2 евро, веднага след нея стана 3 евро. През лятото на 2022 г. една вечеря рядко би ви излязла повече от 20 евро на човек (с морски дарове в менюто). Разядките от типа на дзадзики, патладжан, пържени тиквички варират между 4 и 5 евро. Салатите са по 7 евро, а морските дарове между 10 и 15 евро. Един дюнер можете да си купите за около 3 евро, а наливната бира е 3.50 евро. Скъпо е горивото, когато при нас литър бензин бе 3 лева, при тях беше почти 5. Хотелите варират в зависимост от това кога правите резервацията, за колко време, през кой период. Хубавото е, че много от местата за настаняване имат оферти само за спане (без храна), защото няма как вечер да се сдържите и да не седнете в препълнените таверни и заведения по паралията. Храната е вкусна, обслужването бързо и добро.

ПЛАЖОВЕТЕ

Аспровалта се намира в залива Стримонико, т.е. не много далече река Струма се влива в морето. Плажната ивица се простира в продължение на много километри и обхваща селата Аспровалта, Неа Врасна, Паралия Врасна и Ставрос. Районът се слави като едно от най-чистите места по гръцкото крайбрежие, повечето плажове тук имат син флаг, световно признание за тяхната чистота и качество. На почти всички места в залива плажът е пясъчен, но има ивица камъни покрай брега и при влизане във водата. Камъчетата не са големи, каменистата ивица на различните места е широка до метър, метър и половина на брега и малко по-малко при влизане във водата. На мен лично това не ми пречи, влизам боса с няколко крачки. Но за тези с по-чувствителни петички препоръчвам да си вземете аква обувки. Има ги вече във всеки спортен магазин в различни цветове и модели и струват по 10 – 12 лева.

Плажът на Аспровлата е широк със ситен пясък и камъчета около брега. По посока на Неа Врасна има няколко волейболни игрища на плажа, душове, съблекални и детски площадки. Чадърите и шезлонгите в Гърция в общия случай не се заплащат, поддържат се от beach bar-овете и се ползват срещу дребна консумация. Най-популярните плажни барове от край време в Аспровлата са Splash и Versusu. И двата се намират на централния плаж в селцето, Splashе с най-добрата beach music, а Versus е този с по-луксозните шезлонги. Вечер и двата бара функционират като дискотеки.
Морето става бързо дълбоко, но под дълбоко разбирайте малко над кръста при средна височина от 170 см. На еднакво близко разстояние от ляво и дясно на централния плаж са плажовете на Неа Врасна и този на къмпинга. Да, в Аспровалта има къмпинг и той е доста добре уреден (повече за него малко по-надолу в поста). Точно пред къмпинга има хубав плаж – пясъчен с много широка свободна зона (има камъчета при влизане във водата). В същото време има и обособена зона с чадъри и шезлонги и бар на плажа. От плажа на къмпинга можете съвсем спокойно да стигнете пеша до централния плаж на Аспровалта за около 20 минути. От другата страна на Аспровалта са плажовете на Неа Врасна. Всъщност двете селца са вече почти слети, така е и със зоните за плажуване. Плажът на Неа Врасна е същия като този в Аспровлата (все пак ги „дели“ по-малко от километър)– удобни чадъри и шезлонги, барове по плажа, които ви предлагат фрапе и други напитки срещу невисоки цени.

За да стигнете до плажа на Ставрос, обаче ще трябва да си запалите колата, тъй като двете селца са на 8 км едно от друго. Плажната ивица и тук е широка, по-пясъчна от тази на Аспровлата и морето не става така рязко дълбоко. Между отделните обособени за чадъри и шезлонги места има огромни разстояния за свободно плажуващи. Селцето е разположено успоредно на брега, което означава, че и основната му улица е близо до плажа. По нея има множество заведения, в които можете да опитате вкусен гирос и да изпиете по една-две студени бири на обяд. Разбира се, налични са и традиционните таверни, както и малките магазинчета (които обаче поради големите жеги през деня са затворени). В ценово отношение Ставрос много прилича на Аспровалта.