Аспровалта - места за хапване и цени в Аспровалта и наоколо

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Аспровалта - места за хапване и цени в Аспровалта и наоколо
Днес ще ви разкажем за познатите ни добри места за хапване в и около Аспровалта. 
(информацията е актуална от края на м. юни 2022).
 
По централната улица на Аспровалта има няколко много добри пекарни. Две от тях се намират близо една до друга. Това са PATROKLOS FRESH BAKERY и ALEXANDROS BAKERY. В първата можете да си купите освен добре изпечени тестени изделия, също вкусни десерти и да пиете ароматно качествено кафе (цена на кафето 1 евро). Във втората като че ли разнообразието от солени закуски е по-голямо. Тук можете да хапнете фукача в гръцки стил,  пица-сандвич по гръцки Jмного вкусни хлебчета. Двете пекарни са на разстояние 50 метра една от друга. Между тях има едно кафе,което много обичам: SORELLE CAFE. То отвори врати през 2019, а за този сезон отново са го освежили. Държи го млада двойка, живяла известно време по света и това си личи. Мястото е приятно и за сутрешно кафе, но и вечер като бар. Правят интересни коктейли, имат и неща за хапване – и солени, и сладички.
По крайбрежната алея е пълно с ресторанти. Има за всеки вкус по нещо: пицарии, места за дюнер, таверни. Тъй като Аспровалта като цяло е семеен курорт, пиците, бургерите и различните видове храни тип сандвич, каквито обичат децата, никак не са за подценяване. Ние обаче не се вълнуваме толкова от тях и затова не мога да препоръчам. Двете ни любими таверни обаче са Votsalákia и Dimitris. И двете се намират в центъра на пешеходната алея, през едно заведение една от друга. Няма как да ги пропуснете. Кухнята и в двете е много добра. Персонала е много, обслужването бързо. В Votsalákia са може би една идея по-любезни. Меню на български има и в двете заведения, в Votsalákia има и говорещ български персонал. Цените са им сходни: салатите са по 7 евро, разядките (дзадзики, пържени тиквички, патладжан)са 4-5 евро,  морските дарове между 10 и 15 евро, в зависимост от това какво сте избрали. Десерта е от заведението, носят ви го със сметката.
 
Ако отидете на плажа в Ставрос, можете да опитате много вкусен гирос в едно ново заведение по главната улица. Честно казано не запомних как се казва, но се намира точно до  Moustakas Restaurant. Заведението е от този сезон, гироса е много вкусен и на съвсем сносни цени: 2,80 евро за гироса и 3,50 евро наливна голяма бира.
 
                В Ставрос обаче искам да ви разкажа за един съвсем друг ресторант. Това е KALAMATIANOS SEAFOOD RESTAURANT. Изписвам го нарочно с главни букви, защото за чревоугодници като мен, любители на храната, този ресторант непременно трябва да го посетите. Вероятността да ви допадне е огромна, защото е с много високи рейтинги във всички травел платформи. Намира се в края на Ставрос, посока Олимпиада, на брега на морето сред широка зелена поляна. От масите се открива умиротворяваща душата гледка към морето. Тревата гали окото, а хоризонта те кара да се отнасяш на някъде, където ти е хубаво! Храната в ресторанта е изкуство, не само на вид, но и на вкус (приложила съм незначително малко снимки J). Отидете, вижте, вкусете и после пишете за преживяванията ви!
 
                И още една препоръка за ресторант, този път в Олимпиада! Помните Олимпиада, нали? Намира се на 20 км от Аспровалта, след Ставрос. Пясъкът на плажа тук е ситен, много ситен, почти като нашия  Плажната ивица е по-тясна отколкото в Аспровалта и Ставрос, но пък морето е плитко, а дъното равно. Водата е изключително чиста, за това и виждаш рибките как плуват близо до дъното.  Вълни в залива няма да видите, но пък водата е малко по-студена отколкото в Ставрос например. Но малко, толкова малко, че всъщност е по-приятна в големите жеги.
                По алеята покрай плажа са разположени редица ресторантчета. Горещо препоръчвам  Karavopetra see food restaurant . Поръчах си вид зелена салата, която не е типична нито за гръцката кухня, нито за плажен ресторант. Честно казано, дори в някои гурме ресторанти не са ми я приготвяли така добре. Великолепно подбрани съставки, изключително добре овкусена с богат грамаж. А цената е съвсем нормална – 7 евро. Рибната чорба не отстъпваше по вкус, даже хляба беше по-вкусен от другаде. Някои от масичките са разположени под дебелата сянка на близко дърво, върху мека зелена тревичка, други са с гледка към плажа и морето.
 
Ето за ориентир някои от цените:
Фрапе на плажа: 3.50 евро
Бира: 3.50 евро
Разядки (дзадзики, патладжан): 4 евро
Салати: 7 евро
Морски дарове: между 10 и 15 евро

Made by: TaraSoft

Аспровалта - места за хапване и цени в Аспровалта и наоколо