Аспровалта - плажовете в и около Аспровалта

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Аспровалта - плажовете в и около Аспровалта
На плаж в Гърция – малко общо инфо
То едва ли е останал човек в България, който вече да не познава гръцкото море, но все пак… за да оставим във времето тази информация, нека да кажем:
 
Зоните с чадъри в Гърция са чудесни beach bar-ове, често с доста богато меню, което включва не само напитки, но и храна. С две думи, полягваш на шезлонга от рано сутринта и до привечер мърдаш само до морето. Така че даже плажа да е „на края на света“ (има много такива съвършени места извън населените места като например плажовете в Неа Перамос до Кавала) гладен и жаден няма да останеш. А и банката няма да блокира кредитната ти карта. Ей тук започвам да си тананикам… бара е до морето и морето е до бара… поръчвам си фрапе, слушам chill out music и се наслаждавам на гледката и морето. И никой не пристига да ми вземе 50 лв. за чадър и два шезлонга. А ако искам да си полегна директно на пясъка и да забия собствен чадър – няма проблем: свободната зона е точно толкова голяма, колкото и тази с чадърите и шезлонгите и не е в храстите, в дъното на плажа. Всъщност по повечето плажове в Гърция „платената“ зона се редува на равни части със свободната такава. На дълги плажове като Аспровалта или Ставрос , те се редуват през почти 50 метра. На някои други места е в края на плажа, но отново достатъчно голяма и привлекателна. С две думи, усещането за простор по гръцките плажове на много места е запазено.
 
Освен това гърците не са чували поговорката „ден година храни“.  Този пост пиша през лятото на 2022 г. Прерових интернета преди това за световно значими новини за гръцките плажове, които може да съм пропуснала  и така попаднах на постове от 2014 г., където някой беше описал и цените. Цитирам буквално (от 2014): „Фрапе 2.5-3.5 евро, лимонада – 2.5, минерална вода 0.5, към всичко – вода в чаша с лед и лимон.“ Осем (8!) години по-късно, при галопираща инфлация, след двугодишна ковид криза цените по гръцките плажове: фрапе 3-4 евро с безплатна студена бутилирана минерална вода към него, бира 3.5 евро, гирос 2.80 – 3.50 евро. По този въпрос нищо друго няма да кажа!
 
АСПРОВАЛТА: Плажа пред къмпинга
Това лято(2022 г.) той е най-пясъчния плаж в Аспровалта. Все още има огромна плажна ивица със свободна зона, но в същото време подготвяха и част с чадъри и шезлонги и разбира се бар на плажа. Точно навлизане в морето, както и преди, има ивица с камъни, но тя е широка не повече от метър, метър и половина. Преди и след това всичко е пясък. Влизайки в морето, водата бързо стига до малко над кръста (при ръст 170 см), така че къпането става близо до брега.
 
АСПРОВЛАТА: Плажа в центъра
Все още това е най-оживената част от плажната ивица. Най-яките барове за плажуване през деня са Splash и Versus. Лично аз харесвам повече Splash, заради музиката, но пък чадърите и шезлонгите на Versus са по-луксозни. За разлика от предишни години сега плажа е с пясък от много ситни камъчета. Преди години си беше фин, златен пясък, но този сезон са насипали с малко по-едър такъв. На Splash са нови и шезлонгите – в искрящо жълт цвят и в унисон със слънцето J Предимството да се излежаваш тук е, че наоколо има разнообразие за всичко: има къде да обядваш наблизо, я в таверна, я на крак с дюнер. Менюто на баровете е по-разнообразно и от към напитки, и от към храна. А дори и да сте избрали настаняване в хотел Аргилос като нас, ходенето пеша е не повече от 20 минути (2км). Можете да се приберете и по брега пак за толкова.Камъчета има, както на брега преди да влезете във водата, така и на влизане в самата вода. Но са по-дребни и лично на мен не ми пречеха да се наслаждавам на плажа и морето. Малко след влизане водата отново бързо става дълбока до кръста, но това е характерно за цялата крайбрежна ивица тук.
 
НЕА ВРАСНА
Южно от Аспровалта (посока Солун) се намира Неа Врасна. Случвало се е туристи да ми казват, че харесват Неа Врасна повече от Аспровалта. Аз лично предпочитам Аспровалта– по-оживена е, с много повече магазинчета, кафенета, пекарни и таверни. Вечер почти всички туристи от Неа Врасна идват да вечерят в Аспровалта.  Двете селца така са се слели, че спокойно на вечерната си разходка можете да ги изходите и двете. От „края“ на Аспровалта започва много приятна алея покрай плажа и морето, с палми и добре оформени алеи. А цялата плажна ивица е осигурена с чадъри и шезлонги. Спокойно, за разнообразие, можете да прекарате един ден и на тези плажове. Даже трябва да го направите, защото те като че ли са малко по-песъчливи и с по-малко камъчета.
 
СТАВРОС
Ставрос отстои на 10 км южно от Аспровалта. Хресвам го, защото пясъка е ситен, морето е плитко, ивицата широка, а отстоянието между отделните блокове с чадъри – голямо. С две думи може да се диша спокойно, да се плува спокойно и да се поспи нормално. На главната улица тук ядох и едни от най-вкусните гироси (гирос 2.80 евро / бира 3.50 евро). Заведението е от този сезон и не запомних как се казва. Намира се точно до Moustakas Restaurant. Най-любима и за разходка вечер, и за плаж през деня ми е плажната ивица и алея в новата част на Ставрос. Широка плажна ивица, ситен пясък под шезлонгите, стилни заведения на плажа. Съвсем нормални цени (фрапе 3 евро). И тук навлизане във водата има тясна ивица с камъни, но хората са направили във водата пътечка от бели чували, пълни с пясък. Минавайки по „пътечката“  влизате в морето до пясъчното дъно без да тормозите ходилата си.
 
ДА ОБОБЩИМ: Плажовете в Аспровалта и селцата около нея са прекрасни. Плажната ивица е широка, предимно пясъчна. Има камъчета успоредно на морето, като те представляват ивица широка около метър-метър и половина в най-широката си част (на места много по-малко). На влизане в морето положението е същото: малко камъчета при влизането и след това пясъчно дъно. Ако съвсем не можете да търпите камъни, препоръчвам ви аква обувки -  те се ползват все повече по света и вече могат да се намерят във всякакъв цвят и модели струват по 8 – 10 лева в Декатлон. Още близо до брега морето става дълбоко – около и малко над кръста, така че къпането става близо до пясъка. Чадъри и шезлонги има навсякъде на големи разстояния, т.е. има „пространство“ и широка свободно зона. Шезлонгите се ползват срещу консумация, като цените са съвсем нормални – почти всичко е по 3 – 3,50 евро: фрапето, еспресото, фреша, бирата. Всички бийч барове имат и снаксове в менюто си, така че можете да обядвате и без да ставате от шезлонга.

Made by: TaraSoft

Аспровалта - плажовете в и около Аспровалта