Баварски замъци

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Баварски замъци
Екскурзии до Баварските замъци на българския пазар обикновено включват посещение на 3-те най-известни замъка построени от противоречивия крал Лудвиг II, когото често наричат Безумни. Ние обаче предпочитаме да го наричаме Приказния крал... Екскурзия до Баварските замъци е подходяща по всяко време на годината. Особено красиви са те през зимата, когато дебелия пухкав сняг е посипал къщи, дървета и пътища или през есента, когато багрите на дърветата изписват най-прекрасния пейзаж, който човек може да си представи. Повечето екскурзии до Баварските замъци от България обаче се организират през пролетта и лятото, когато времето е меко и подходящо за дълги (или кратки) елегични разходки в околността. Ето накратко представени 4-те баварски замъци, които Сън Травел традиционна включва в своите екскурзии:
 
 
 
Замъкът Хоеншвангау
Замък на това място е имало още през далечния 12 век. Крепостното укрепление е издигнато от рицарите на Швангау, които го изоставят през 16 век. В следващите няколко века, нестопанисвана от никого, крепостта започнала да се руши. И така до 1829 г., когато Максимилиян IIоткрива случайно руините при една от своите разходки. Той бил много впечатлен от мястото и решава да го закупи. През 1832 г. започва строителството на нов замък, който е завършен през 1837. Замъкът се превръща в лятна резиденция и ловна хижа на кралското семейство. Тук Максимилиян II, съпругата му кралица Мария Пруска и двамата им сина – Лудвиг и Отто – прекарват по-голяма част от времето си. Построения в нео-готически стил замък и изрисуван със сцени от мита за рицаря на лебеда Лоенгрин оказва голямо влияние върху формирането на мирогледа на бъдещия крал Лудвиг II.
Замъкът отваря врати като музей през 1912 г., а през 1928 г. е върнат на наследниците на кралското семейство. Днес замъкът е частна собственост и се посещава от над 300 000 души годишно. По време на екскурзиите до Баварските замъци организирани от Сън Травел замъкът Хоеншвангау се разглежда отвън. Ето информация за работното време и входните такси за онези ентусисасти, които биха го посетили и него в свободното си време:
 
Работно време:
От април до септември: всеки ден от 9 до 18 ч.
Работно време на касите: от 8 до 17.30 ч.
 
От октомври до март: всеки ден от 10 до 16 ч.
Работно време на касите: от 9 до 15.30 ч.
 
Затворен на 24 декември
 
Билети (вход):
Възрастни – 9 евро
Деца под 18 г. (ако са в училищна група) – 8 евро
 
 
 
 
Нойшванщайн
„Замъкът на лебедовата скала” е най-популярния и най-посещавания от Баварските кралски замъци. Построен е по заповед на крал Лудвиг II, в стила на германските рицарски крепости и като израз на преклонението на Лудвиг II пред таланта на своя любимец, идол и вдъхновител Рихард Вагнер. Ето защо и целия замък е декориран със стенописи, дърворезби, гоблени и други елементи от сюжетите на оперите на Вагнер и най-вече от митовете за Лоенгрин, Танхойзер, Тристан и Изолда... Всъщност още като дете Лудвиг се отъждествява с Лоенгрин – рицаря-лебед. След качването си на престола през 1864 г. баварския крал започва серия от строежи на нови дворци. Първият от тях бил Нойшванщайн. Строителството на замъка продължило цели 17 години (въпреки че Лудвиг възнамерявал да го завърши за три години) и в крайна сметка пак останал недовършен. От общо над 200-те помещения декорирани и оканчателно давършени са само 14. Замъкът е отворен за посещения само седем седмици след смъртта на краля през 1886 година. От тогава до днес той е посетен от над 60 млн. посетители. Всяка година близо 1 300 000 души идват тук, за да видят тази красота, а през лятото на ден през залите на двореца минават повече от 6 000 посетители (въпреки, че гидовете препоръчват красивите гледки през есента и зимата, когато всичко наоколо изглежда като вълшебна приказка). От 90-те години на миналия век до сега Бавария е вложила над 11 млн. евро за ремонт и поддръжка на замъка.
 
Работно време:
Всеки ден от април до септември: от 9 до 18 ч.
Работно време на касите: от 8 до 17 ч.
 
Всеки ден от октомври до март: от 10 до 16 ч.
Работно време на касите: от 9 до 15 ч.
 
Затворен на 1 Янураи, 24,25 и 31 декември
 
Билети (вход):
Възрастни – 9 евро
Деца до 18 години - безплатно
 
 
 
Замъкът Линдерхоф
Още от дете Лудвиг II се възхищавал на френските монарси. След едно свое посещение във Версай той решава да построи копие на резиденцията на Луи XIV. Новият дворец трябвало да бъде символ на абсолютната монархия и е вдъхновен от мотото на Краля–слънце: „Аз съм държавата!”. Много скоро се оказва, че долината на Линдерхов е твърде тясна за проекта и през 1873 г. той е прехвърлен за изпълнение на острова в езерото Химзее, което място се сторило на Лудвиг по-подходящо за изпълнение на неговия замисъл. За новия замък в долината на Линдерхоф от декември 1868 г. до септември 1873 г. са изготвени 17 различни проекти, нарисувани са множество скици и безброй варианти на кралската спалня. По това време на мястото на бъдещия дворец се намирала ловната хижа на Максимилиян (бащата на Лудвиг), която кралят познавал от времето, в което идвал по тези места на лов с баща си. Замъкът и прилежащия му парк са окончателно завършени през 1880 г., като през 1885-1886 са правени последни промени на кралската спалня.
Освен двореца, изключително забележителен е и прилежащия парк, в който могат да се видят статуи, фонтани, водни каскади, мавритански павилион, Храм на Венера и разбира се изкуствената Пещера на Венера, където можете да видите изкуствени старактити, сталагмити, езеро и водопад. Тук Лудвиг обичал да слуша своя любим Вагнер.
 
Работно време:
От Април до 15 Октомври: всеки ден от 9 до 18 ч.
От 16 Октомври до Март: всеки ден от 10 до 16 ч.
Затворен на 1 Януари, Вторник след Сирни Заговезни, 24, 25 и 31 Декември.
 
Билети (вход):
Възрастни – 8 евро
Деца до 18 години - безплатно
 
 
 
Замъкът Херенхимзее
Херенхимзее представлява комплекс от сгради на острова Херенинзеел, разположен в средата на най-голямото баварско езеро – Химзее. Намира се на 60 км. югоизточно от Мюнхен. Заедно със съседния остров Фрауенхимзее и ненаселения Krautinsel образуват община Химзее. Августинския манастир, по-късно известен като Стария дворец и Херенхимзее (по-късно известен като Новия дворец) са едни от най-известните постройки на Лудвиг II, а Херенхимзее е и неговия най-голям дворец.
За разлика от средновековния стил на Нойшванщайн, чието строителство започва през 1869 г., Херенхимзее е построен в нео-барок, като паметник на обожанието, което Лудвиг изпитва към френския крал Луи XIV. Ето защо било предвидено Новия замък да е точно копие на Версай. За съжаление преждевременната смърт на Лудвиг оставя 50 от общо 70-те стаи на двореца недовършени. Завършена е обаче Залата с огледалата, която не просто е копие на тази от Версай, но дори я превъзхожда: със своята дължина от 98 м. и 23 арки тя е по-голяма от версайската. Осветява се от 33 полилеи и 44 свещници, в които горят 2 000 свещи. Спалнята е в стил рококо, в преобладаващ син цвят, който е любимият цвят на краля. Леглото е позлатено, а за бродирането на покривалото му 30 жени са се трудили в продължение на 7 години.
Две години след смъртта на Лудвиг, двореца е отворен за посещение. През 1923 г. принц Рупрехт го дарява на правителството на Бавария.
 
Работно време:
От април до 15 октомври: всеки ден от 9 до 18 ч.
Последния тур започва в 17 ч.
 
От 16 октомври до Март: всеки ден от 9.40 до 4.15 ч.
Последния тур започва в 15.40 ч.
 
Затворен на 1 Януари, Вторник след Сирни Заговезни, 24, 25 и 31 Декември.
 
Билети (вход):
Възрастни – 7 евро
Деца под 18 г. – безплатно 

Made by: TaraSoft

Баварски замъци