Барселона

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Барселона

Уикенд в Барселона през зимата е едно от най-приятните неща, които можете да си подарите. Когато тук в България температурите са отрицателни в Барселона хората се радват на +20 градуса. Столицата на Каталуня, винаги пъстра и шумна, е една от най-предпочитаните дестинации за ескурзии и почивки. По време на вашата екскурзия в Барселона непременно трябва да видите:

 

Аквариума
Аквариумът в Барселона е най-важния образователен център в света по отношение на Средиземноморието. В него, в 35 раздела са представени 11 000 животни от 450 различни вида, които живеят сред 6 млн литра вода. 80-метровия подводен тунел ви дава „различна гледна точка”, от която да опознаете морските му обитатели. Всичко това прави аквариума на Барселона едно уникално място за прекарване на свободното време. Ето защо от неговото отваряне през 1995 г. до днес той е посетен от над 14 млн туристи.

Работно време:
Всеки ден от 9.30 ч.
Затваря в :
От понеделник до петък: 21.00 ч.
Събота и неделя и празници: 21.30 ч.
Юни и Септември: 21.30 ч.
Юли и Август: 23.00 ч.
Касите затварят 1 час преди края на работното време.

Билети (вход):
Възрастни: 17,50 евро
Деца (4-12 г.): 12,50 евро
Възрастни над 60 г.: 14,50 евро

 

Casa Mila
От дясно, на ъгъла се намира друго неоценимо произведение на Гауди – Casa Mila – известна още под името La Pedrera – Каменната пещера. Това е последната построена от Гауди сграда, преди да се посвети изцяло на построяването на Саграда Фамилия. Строителството й продължава от 1906 г. до 1910 г. Поръчана е от Педро Мила и Кампс, богат бизнесмен, който бил впечатлено от Каса Батло. Той помолил Гауди да построи и за него къща, чийто апартаменти да отдава под наем, подобно на Casa Batlo. Резултатът e по-малко цветна, но много по-необичайна къща от Каса Батло. Тук Гауди окончателно скъсва с традиционната архитектура като не проектира дори една права линия. Той не използва и носещи стени, а само арки и колони - дори те са с различни височини. За да позволи на светлината да прониква обилно в къщата, апартаментите са разположени около два вътрешни двора – единия кръгъл, а другия с овална форма. От външната страна вълнообразните балкони изглеждат като серия от вълни. Железните орнаменти са проектирани от Josef Maria Jujol. Поглеждайки я отвън фасадата прилича на крайбрежна скала прорязана от пещери. Ето защо хората и до днес наричат Каса Мила по-често с името La Рedrera. Когато попитали Гауди защо сградата е с такива форми, той отговорил: „Това са очертанията на планините, които ограждат Барселона и тези планини се виждат от това място, на което е разположена къщата”. Освен това, Гауди казва, че тази огромна маса от камък има за цел да пресъздаде движението на вълните. Това е нещо, което по-скоро ни връща към природата, отколкото да ни прилича на жилищна сграда.
Строителството, казахме вече, започва през 1906 година и окончателно завършва през 1910 г., но не без някои проблеми с местните власти. Две години след началото на строителните работи, общината спира строежа, защото една от колоните на фасадата излиза извън разрешения размер и отнема почти метър от тротоара. Първоначално Гауди отказва да промени колоната, но изправен пред страха, че общината сама ще я събори, се съгласява да я промени, като поставя табела с надпис, който обяснява защо колоната е отрязана. Още година и половина по-късно отново има подобен проблем, но този път с корнизите на сградата, които отново са извън допустимия размер. Този път обаче Гауди се измъква с обяснението, че те са за по-голяма сигурност за пешеходците. Други подобни проблеми са височината на сградата, която надминава с 4 метра разрешената, а също така и общата квадратура, която също е повече от разрешените 4000 кв.м. Ето защо общината нарежда покрива на сградата да бъде съборен, ако не г-н Мила трябва да заплати глоба от 100 000 песети, което възлиза на почти една пета от стойността на строителството. В крайна сметка, след много спорове, е решено че сградата е архитектурно богатство и не подлежи на общинските разпоредби. Гауди е толкова щастлив, че поисква копие от официалните документи.
Днес последният етаж, таванските помещения и необичайния покрив са отворени за посещения. Апартаментът от последния етаж ни дава представа как е изглеждал интериорът в началото на 20 век. Също както отвън и отвътре правите линии не са на почит. Може би покривът е най-необичайното нещо в сградата. Той представлява впечатляваща тераса - гора от комини, облицовани с керамика. Много от тях приличат на воини от сцена на филм; други пък изглеждат по фриволни. И тук можем да видим пейка подобна на тази в парка Гюел. От покрива на къщата се открива прекрасна панорамна гледка към града.

Работно време:
Ноември – Февруари всеки ден от 9 до 18.30 (последно влизане в 18 ч.)
Март – Октомври всеки ден от 9 до 20 ч. (последно влизане в 19.30 ч.)
Затворен на 25 и 26 декември, 1 и 6 януари и една седмица през януари.

Билети (вход):
Възрастни 11 евро
Ученици, студенти и безработни 7 евро
Аудиогайд 4 евро

 

Casa Batllo
На номер 43 се намира Casa Batllo. Къщата е на 5 етажа, построена в модернистичен стил. Тя е част от своеобразен остров от сгради, известен като „карето на раздора”, тъй като тук всяка къща принадлежи на различен архитектурен стил.
Първоначално г-н Батло, собственикът на къщата, имал намерение да я разруши и дори поискал за това разрешение от общината през 1901 г. Но през май 1904 г. той подал нова молба до кметството, в която вече искал да направи основен ремонт на сградата. Основният етаж на къщата трябвало да остане за семейството му, а всеки един от другите 4 етажа следвало да се разделят на по два апартамента, които г-н Батло имал намерения да отдава под наем. Реконструкцията включвала разширяване на вътрешния двор на сградата, промяна в приземния етаж и фасадата, нов покрив и преразпределение на вътрешните пространства на жилищата. Фасадите на къщата от към вътрешния двор били облицовани с малки керамични плочки, дело на Гауди. Те са тъмно сини в горния край и постепенно избледняват към приземния етаж, докато накрая станат съвсем бели. Така се постига по-добро разпределение на естествената светлина.
Предложението, което направил Гауди за лицевата фасада, било толкова сложно, че държало строителя на къщата буден цели три нощи. Според това предложение оригиналните носещи колони трябвало да се заменят с нови, по-тънки, изработени от песъчлив камък от близкия Монтуик. Прозорците на долния етаж са разширени и новия вид, който добила къщата й спечелила прозвището „Зейналата къща”. Наричали я също така и „Дом на костите” поради приликата на новите фини носещи колони със скелетната структура. Старите балкони били заменени с извити нови такива, на които били поставени парапети, които предизвикали множество тълкувания.
На последния етаж, откриваме два елемента, които късат връзката със симетрията на къщата: това са кула и тераса. Първоначално Гауди възнамерявал да постави кулата в центъра на фасадата, но в последствие я преместил в лявата й част, а на мястото на кулата в центъра поставил терасата. Кулата е покрита с парченца стъкло, гравирано с монограми на Исус, Мария и Йозеф. На върха й е поставен кръст в цвят на слонова кост, правен в Майорка. Казват, че когато извадили кръста от пещта, той се спукал, но Гауди заявил, че така го харесва даже повече.
Като обобщение можем да кажем, че и тук откриваме личното виждане на Гауди по отношение на модернизма, а именно култа към извитите линии. Строена от 1904 до 1906 г., Casa Batlo е на повече от сто години. Днес етажа, на който е живяло семейството може да бъде посетен, както и етажа под покрива, заедно с комините.

Работно време:
Всеки ден от 9 до 20 ч. (последно влизане)
Посещението е само с guided турове и продължава около час.

Билети (вход):
За всички възрасти: 17,80 евро
Деца до 6 г. – безплатно

 

Цитаделата
Цитаделата – това е обширен градски парк, заемащ площ от близо 700 акра. Името на парка е свързано с военната крепост, построена на това място в периода 1715 – 1718 г. от Филип V. Филип Бурбонски, победител във войната за испанското наследство, решил да накаже Барселона, която поддържала неговите противници. След превземането на града през 1714 г. новия монарх разпуснал Катаулнския парламент, отменил каталунския език като официален и сринал до основи един от градските квартали. На мястото на този квартал, в който до този момент живеели близо 10 000 души, Филип издигнал отбранителна крепост – Цитаделата. Крепостта просъществувала близо век. През 1808 г. тя попаднала в ръцете на армията на Наполеон и чак през 1869 г. Цитаделата или това, което било останало от нея, е върната на Барселона. Именно по това време назряла идеята мястото да бъде превърнато в парк. Днешния си облик парка добива през 1888 г., когато тук е проведено Световно изложение. Във връзка с това събитие е построена и Триумфалната арка, служеща за параден вход на Изложението. Тя се извисява в края на булевард Сен Хуан, висока е 30 м. и е в стил “мудехар”???? , представляващ синтез между арабското и християнското изкуство. Арката е дело на архитекта Josep Vilaseca, а фризовете в горната й част са изпълнение на Josep Llimona.

В дясно е Съдебната палата, завършена през 1911 г. В нея се намира залата на “изгубените стъпки” с рисунки на Jose Maria Sert.

Влизайки в парка, можем да си изберем по коя от трите алеи да се разходим – на тополите, брястовете или липите. В началото на алеята на липите се намира изградения от червени тухли “Замък на трите дракона” – днес Зоологическия музей. По време на изложението през 1888 г. в сградата се помещавали ресторантите за посетителите. До него е т. нар. Зелена къща – направена от стомана и стъкло; следва Ботаническата градина и Музея по геология. В северната част на парка се намира Cascada Monumental – един уникален комплекс включващ триумфална арка, водопад и фонтан. Проектът е дело на Josep Fontere, който използва за прототип фонтанът Ди Треви в Рим. Помощник на архитекта е гения на модернизма Антонио Гауди, който по това време бил още студент. На върха се намира бронзовата статуя Quadrige de l’Aurora /колесница с четири коня/, дело на Rosendo Nobas.
От другата стана на езерото е Plaza de Armas, с малък басейн, ограден с хубава градина, в центъра на който се намира голата “Desconsol”, скулптура на Josep Llimona.
На площада се намира сградата на Парламента на Каталуня, построена през 1748 г. Тя била използвана за седалище на Каталунския парламент в периода 1932 – 1939 г. От 1945 г. до днес тук се помещава Музея на Съвременното изкуство. Можем да видим творби на художниците Фортуни, Русиньол, Касас, Нонел, Солана, скулптури на Лимона, Миро, Тапиес, Салвадор Дали.

Друга атракция за посетителите на Цитаделата е Зоологическата градина. В нея има над 160 клетки, помещения, басейни и подслони за различните видове животни. Зоопаркът разполага с аквариум с голям басейн, в който живеят делфини, тюлени, норки – представени са повече от 4 000 животни. На входа на зоопарка се намира паметник, посветен на Уолт Дисни, дело на Nuria Tortras, в чест на великия аниматор и творец в киното, който създаде филми за най-различни животи.
Още в парка:
конната статуя на Генерал Прим
паметник на каталунските доброволци от Първата световна война – скулптура на Хосе Клара
Дамата с чадърчето – скулптура от 1888 г. на Roig y Soler, превърнала се грациозен и романтичен символ на Барселона.

 

Стадиона Nou Camp
Стадионът е с капацитет 98 800 зрители. Този стадион е една от най-добрите спортни постройки в света. Строителството му струва 1,2 млн. паунда. Тържественото откриване на стадиона е на 24 септември 1956 г., денят на Merce - патрон на Барселона, на която спортистите от клуба посвещават своите победи. Ноу Камп е квалифициран като 5 звезден стадион – най-високото отличие давано от УЕФА. От построяването му до днес е реставриран два пъти – през 1980 и 1994 г. Има възможност да посетите съоръженията, съблекалните, игрището. Тук е и Музеят на футболен клуб Барселона, в който са изложени много сувенири на известния клуб, всички купи от състезанията и не само по футбол, а и купите на другите спортове – баскетбол, хандбал, хокей на лед и трева, лека атлетика, бейзбол, фигурно пързаляне. Без съмнение, най-ценната купа е Европейската купа от 1992 г., получена за първи път в историята на Барселона.
В близост се намира тенис-клуба на Барселона - едно от най-добрите съоръжения в Европа за този спорт и пързалката на спортен клуб Барселона.

Работно време:
Понеделник – Събота: от 10 до 18.30 ч.
Неделя и официални празници: от 10 до 14 ч.

Билети (вход):
Независимо от възрастта - €11.00

 

Испанското село
Испанското село - Poble espanyol – или както още го наричат “Испания в миниатюра” привлича много туристи. Разположено на 2 хектара земя, в испанското село са представени всички архитектурни стилове характерни за различните райони на Испания – Каталуния, Арагон, Андалусия, Галиция, Кастилия, Балеарските острови и др. Построено е през 1927 г. от архитектите Xavier Nogues, Miguel Utrillo, Ramon Raventos отново по повод на предстоящото Световно изложение. В селото се влиза през портата Сен Висенте, около която са разположени две кръгли кули. Те са част от стената Авила, която огражда селото. Днес, освен задължително място за посещение за всеки, който иска да опознае различните архитектурни стилове и градоустройството на различни градове в Испания, е място за срещи, където можете да се насладите на театрални постановки, концерти или да споделите вечеря с приятели в някой от ресторантите.

Работно време на селото:
Понеделник: от 9 до 20 ч.
Вторник – Четвъртък: от 9 до 2 ч. през нощта
Петък: от 9 до 4 ч. през нощта
Събота: от 9 до 5 ч. през нощта
Неделя: от 9 до полунощ

Работно време на магазините:
Зимата: 10 до 18 ч.
Лятото: от 10 до 20 ч.
Пролет и есен: от 10 до 19 ч.

Билети (вход):
Възрастни – 8,90 евро
Студент, младежи и пенсионери над 65 г. – 6,60 евро
Деца (4-12 г.) – 5,60 евро
Деца под 4 г. - безплатно

 

Парка Гюел
Парка Гюел е един от най-интригуващите паркове в света. Павилионите и главните стълби, дело на Антонио Гауди, са сякаш пренесени от някоя приказка. Този популярен парк всъщност е резултат от един бизнес проект. Еусебио Гюел, известен каталунски индустриалец, притежавал 15 хектара земя в квартала Гарсия. Той искал да превърне района в жилищен квартал-градина в английски стил. По проект трябвало да се построят 60 къщи, няколко обществени сгради, собствен пазар, аркади и фонтан. През 1900 г. Гюел възложил на своя приятел и протеже Антонио Гауди да застрои терена. Архитектът имал пълна творческа свобода. С помощта на няколко други архитекти, между които и M. Jujol и Francesc Berenguer, Гауди работил върху проекта до 1914 г., когато станало ясно, че той е пълен икономически провал. От всичките 60 къщи Гюел успял да продаде само две – едната била купена от самия Гауди, а другата от неговия приятел д-р Алфонсо Триас. Ето защо през 1922 г. общината станала собственик на парка и го отворила за посещения. Двете довършени къщи били отворени като павилиони за посетителите. Тези павилиони, дело на Гауди, са сякаш копие на къщичката на Хензел и Гретел - с извити покриви, покрити с ярко оцветени керемиди и остри кули.

Работно време:
Ноември – Февруари: от 10 до 18 ч.
Март и Октомври: от 10 до 19 ч.
Април и Септември: 10 до 20 ч.
Май – Август: 10 до 21 ч.

Билети (вход):
Свободен достъп

 

Музеят Пикасо
Музеят на Пикасо в Барселона е отправна точка за разбирането на творчеството от младите години на Пабло Руиз Пикасо. Геният на младия художник е разкрит чрез повече от 3 800 творби, които съставят постоянната колекция на музея. Той е открит през 1963 година и разкрива дълбоката и интимна връзка на младия художник с Барселона, оформена в юношеските му години и продължила до смъртта му.

Работно време:
Всеки ден от 10 до 20 ч. (последно влизане в 19.30)
Почивен ден понеделник.

Билети (вход):
Първата неделя на всеки месец – безплатен
Всяка неделя след 15 ч. – безплатен
Ученици, студенти и пенсионери над 65 г. – 6 евро
Възрастни – 9 евро

 

Портавентура
Порт Авентура е обширен парк, разделен на 5 тематични зони: Императорски Китай, Далечния Див Запад, Мексико на ацтеките, екзотичната Полинезия и топлото Средиземноморие. Във всяка една от зоните можете да присъствате на тематични шоа, характерни за представяните райони и да хапнете типична кухня в няколкото ресторанта в парка. За да видите атракциите в парка влезте тук: http://www.portaventura.co.uk/atracciones-far-west-buffalo-rodeo/menu

Работно време:
Порт Авентура Парк отваря врати на 26 март и затваря на 9 януари.
Порт Авентура Авка Парк отваря врати на 22.05 и затваря на 12 .09
Порт Аветтура Бийч Клуб отваря врати на 05.06 и затваря на 05.09

Билети (вход) за Порт Авентура парк:
Посочените цени на билетите са за група от мин. 20 рах:
Възрастни (11-60 г.): 32,50 евро
Деца (4-10 г.): 26,50 евро
Пенсионери (над 60 г.): 26,50 евро
 

Саграда Фамилия
Строежът на Катедралата започва през 1881 г. и продължава и до днес. Тя е единствената катедрала в света в строеж. Финансира се от даренията на вярващи, от свещеници, както и от входните такси на посетителите. Храмът трябва да бъде окончателно завършен през 2026 г., по случай 100-годишнината от рождението на Антонио Гауди.
По замисъла на Гауди Саграда Фамилия трябвало да бъде сграда-символ, грандиозна алегория на Рождеството Христово. Тя трябвало да има три фасади: западна символизираща Рождеството, източна символизираща Страстта и южна символизираща Възкресението. От трите фасади Гауди успял да завърши приживе само първата. Всяка една от трите фасади има по 4 кули, или общо 12 кули, които символизират 12-те Апостола. Други 4 кули се намират около двете централни такива. Те символизират 4-те Евангелия. Най-високата кула е посветена на Божия син. Тя е висока 170 метра (само с един метър по-ниска от най-високата точка на барселона – хълма Монтуик). По думите на Гауди, творбата му не можела да превъзхожда Божието творение. Последната кула е посветена на Божията майка и с това кулите стават общо 18.
Антонио имал намерение да завърши църквата в цвят – това става ясно от проекта представен през 1910 г. на Парижкото изложение. Според този проект Портата на Надеждата трябвало да бъде зелена - като земите на Нил; Портата на Милосърдието трябвало да бъде синя - като нощта във Витлеем; Портата на Вярата – охра като пясъците на Палестина. Интериорът на църквата също трябвало да бъде цветен: в бяло и златно като символ на радостта; в черно и виолетово като символ на скръбта и т.н. На този грандиозен проект Гауди се посвещава изцяло. През 1914 г., когато е вече на 62 години, той се пренася да живее на строителната площадка.
Гауди умира доста нелепо на 7 юни 1926 г. Излизайки от строителната площадка на Саграда Фамилия той е блъснат от трамвай. Минувачите, които му оказват първа помощ не го разпознават и той е откаран в болница за бедни, където след 3 дни умира на 74 годишна възраст. Погребан е в Саграда Фамилия.
След неговата смърт строителството на катедралата продължава по неговите планове.

Работно време:
Октомври – Март: от 9 до 18 ч.
Април – Септември: от 9 до 20 ч.
25 и 26 декември, 1 и 6 януари: от 9 до 14 ч.

Билети (вход):
Възрастни: 12 евро
Студенти и ученици: 10 евро

 

Зоологическата градина
Зоологическата градина на Барселона е разположена в парка Цитаделата. Тя е една от най-популярните зоологически градини в Испания и предпочитано място за разходка на местните хора, защото освен животните тук има множество ресторанти, кафенета, детски площадки, подходящи места за пикник. Тук живеят над 4 000 животни от 400 различни видове. Информацията за тях е поднесена по оригинален начин, включва множество любопитни факти и закачки. В центъра на парка се намира голямо езеро, обитавано от красиви птици. Посетителите могат да си наемат лодка и изцяло да се потопят в атмосферата на парка. Могат да видят още дневното шоу на делфините или да пояздят пони. Ако не ви се ходи толкова, можете да ползвате и електрическа количка.

Работно време:
1-ви януари до 27 март: от 10 до 17 ч.
28 март до 15 май: от 10 до 18 ч.
16 май до 30 септември: от 10 до 19 ч.
1 октомври до 25 октомври: от 10 до 18 ч.
26 октомври до 31 декември: от 10 до 17 ч.

Билети (вход):
Възрастни: 16,15 евро
Деца (3-12 г.): 9,65 евро

 

Стана традиция през последните години в Сън Травел да организираме самолетни екскурзии до Барселона за Свети Валентин. Градът присъства в нашите каталози и като част от автобусни екскурзии до Барселона, които често включват и посещение на Френска Ривиера, Прованс или Северна Италия. Независимо дали ще изберете автобусна или самолетна екскурзия до Барселона, градът със сигурност ще ви очарова със своите палми, слънце, бели плажове, фламенко и южни страсти...:)


Made by: TaraSoft

Барселона