Белград

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Белград
В Сън Травел организираме екскурзии до Белград почти всеки месец, защото сме убедени че един уикенд в Белград може да ви зареди с неочаквано много настроение и  да ви поднесе приятни изненади. Ето основните забележителности, които включваме в нашите маршрути:
 
 
Храмът „Свети Сава”
Всяка екскурзия в Белград започва от храмът Свети Сава. Това е най-големият православен храм в Сърбия, както и на Балканския полуостров като цяло. Храмът е издигнат в чест на основоположника на сръбската православна патриаршия – Свети Сава или Растко Неманич, който умира през 1233 г. и мястото му заема неговият ученик Арсений Сремски. Сава умира във Велико Търново от пневмония и е погребан в църквата „Св. Четиредесет мъченици” в града, а в последствие мощите му са пренесени в Рашка, в Милешевския манастир. Днес паметта на светеца се почита на 27 януари, а денят е известен в страната като Савинден и празник на училищата.
Основите на църквата са положени през 1894 г., но едва през 1926 г. архитектурният план получава одобрение. По време на Втората световна война работните дейности са спрени и са възстановени през 1984 г. През тази година сръбските власти дават позволение за възобновяване на строежа, а основите са осветени от патриарх Герман. Фасадата на църквата „Свети Сава” е повлияна от „Света София” в Истанбул и е в неовизантийски стил. През 2004 г. е напълно завършено изграждането на външната част, а самата конструкция впечатлява със своите размери – 91 м. дължина и 81 м. ширина, с които се нарежда сред най-големите храмове в световен план. Внимание заслужават и четирите камбанарии на църквата, които достигат до 44 м. височина. Вътрешната изработка продължава и до днес.
 
 
 
Крепостта Калемегдан
Независимо дали сте на екскурзия в Белград, на уикенд в Белград, на гости или по бизнес дела, препоръчваме ви непременно да прекарате поне половин час в разходка през парка на крепостта. Крепостта Калемегдан, заедно с парка, е разположена на десния бряг на река Сава, от където се открива красива гледка към мястото, където се вливат реките Дунав и Сава. През 1979 г. крепостта е обявена за паметник на културата с изключително значение. Няма точни сведения относно годината на построяване, но се предполага, че това се е случило непосредствено след основаването на града, а нейна основна функция била да защитава средновековното селище. Любопитно е, че от началото на нейното създаване, крепостта е завладявана 77 пъти. Името си, което в превод означава „замък” и „площад”, получава по времето, когато градът е част от Османската империя. В парка към крепостта, който е един от най-големите в Белград, могат да бъдат видени и Военният музей, както и Зоологическа града и Обсерваторията. Калемегдан е свързан и с българската история. През 1862 г. Раковски организира тук Първата българска легия, чийто знаменосец е Васил Иванов Кунчев, който получава прозвището Левски след скока над рова при Стамбол капия.
Крепостта Калемегдан е един от символите на Белград, задължителна спирка на всеки пътешественик, решил да посети столицата на Сърбия.
 
Работно време:
Вторник – Неделя:
Октомври – Май: 10:00-18:00 ч.
Юни – Септември: 10:00-20:00 ч.
 
Вход (билети):
Безплатно
 
 
 
Парламентът
Парламентът на Република Сърбия (или още Скупщината) е построен по проект на сърбин с български произход – Константин Йованович. Любопитно е, че и проекта на сградата на Народното събрание в София е негово дело. Строежът на седалището на сръбския парламент стартира през 1907 г. и е завършен през 1936 г., когато се провежда и първото му заседание. До 60-те години на двадесети век сградата е заобиколена от красива ограда от ковано желязо, която в последствие е премахната и е използвана в частни къщи в Хърватия и Словения.
 
 
 
Старият дворец
Старият дворец в Белград е построен в периода 1882-1884 г. и е бил собственост на династията Обренович. Проектът на сградата е съставен от Александър Бугарски. Стилът, в който е изграден е класически – типичен за този период, а обзавеждането на двореца е донесено от Виена. Династията Караджорджевич използва двореца за своя резиденция през периода 1903 – 1914 г. Днес в сградата се помещава градския съвет на Белград.
 
 
 
Скадарлия
Скадарлия е историческа улица в градски квартал в централната част на Белград. Той се счита за бохемския квартал на Белград и често е наричан "Монмартър на Белград". Историята на Скадарлия започва през 1830 с изселването на циганите от изоставените окопи пред крепостните стени на града. През 1854 градоустройствения план на Белград показва, че циганските коптори са заменени от тухлени сгради, в които се заселили занаятчии, снабдители и дребни чиновници. Цялата местност се споменава като циганския квартал до 1872 г., когато улицата е кръстена на град Шкодра, бивша столица на средновековната сръбска държава. Скадарлия започва да придобива своя бохемски характер през последните няколко десетилетия на 19-ти век и особено след 1901 г., когато най-известната кафана Dardaneli Inn била разрушена и нейните гости, видни писатели и артисти, се преместват в Скадарлииските ханове и кафани. Най-известните от тези кафани били Tri šešira, Два Йелена, Златни Бокал, Bandist, Изток, Вук Караджич & Два сержанта. Първите три от тях съществуват и днес. В наши дни Скадарлия е забележителна атракция за туристите в Белград .
 
 
 
Паметника на Освободителя
Историята на паметника започва още преди 1 век - 1911 г., когато е обявен конкурс за преустройство на платото Теразия. Победител в конкурса станала Елисавета Начич – първата жена архитект на Сърбия. Архитектурния план предвиждал монументален фонтан, който да бъде поставен на площад Теразия и в центъра му да бъде изграден петстепенен стълб, олицетворяващ петвековното османско робство и на върха да се постави Победителя. Сътворяването на паметника е възложено на прочутия скулптор Иван Мештрович, проектирал паметника на Незнайния воин на Авала и паметника на Югославско – Френската дружба на Калемегдан.
Със започването на Първата Световна война току що започналите строителни дейности са прекъснати. Модела на скулптурата, висок 4,5 м. е изпратен за Чехия. Към края на войната, вече бронзов, паметника се връща в Сърбия, но пък в тежки следвоенни дни и безпаричие никой не го е грижа да инвестира в паметници. Скулптурата лежи по складовете чак до 1927 г. – тогава се взима окончателно решение за поставянето й на Теразия. Но моментално настъпва смут сред знатните белградчани – как голото мъжко тяло ще бъде лош морален пример за сръбските девойки, а дамите отклонявали поглед минавайки покрай скулптурата. Бунтът на обществеността станал толкова голям, че се наложило сформиране на комисия, която до обсъди и да се произнесе за съдбата на Победителя. Окончателното решение е взето от Общинския съд в Белград, който постановява  статуята да бъде преместена на площ над Калемегдан като символ на "обединението на южните славяни". Решението да се постави на 17 м висока колона е не за да се вижда отдалече, а за да се скрие голото тяло на героя. Постамента е изграден от камък, а фигурата на голия мъж държи на едната си ръка орел, а в другата меч от бронз. Защо гол мъж? Защото според скулптора ако моделира Победителя като войник с униформа няма да изпъкнат мускулатурата и мъжествеността на боеца. Все пак повода е велик – освобождението от османско робство.
 
 
 
Музеят на Никола Тесла
Музеят на Никола Тесла се намира в централната част на Белград. В него са събрани над 160 000 оригинали документи, над 1500 снимки на оригинални технически предмети, инструменти, повече от 1000 планове и чертежи, както и други предмети, свързани с живота на известния изобретател. Според неговата воля, голяма част от експонатите в музея са доставени от Ню Йорк със съдействието на племенника и адвоката на Тесла. Няма писмено твърдение, удостоверяващо това негово желание и също така се смята, че самият той умира без завещание. По произход великия откривател е етнически сърбин, който приема американско гражданство и прекарва по-голяма част от живота си в САЩ.
Сградата, в която се намира музеят, е построена през 1927 г. от изтъкнатия сръбски архитект Драгица Брасован и днес това е единственият в света музей, в който се съхраняват лични вещи, оригинални документи и предмети, свързани с дейността на Никола Тесла. Музеят е разделен на седем помещения, които са разположени на партера на сградата, като са разпределени тематично спрямо живота на изобретателя – в първата стая са представени исторически факти за Тесла; във втората стая са разположени негови лични вещи; в трета стая може да бъде видяна урна с пепелта на Никола. Другите стаи са посветени на многофазната система, електрическата енергия, безжичното предаване, трансформатора, дистанционното управление и други открития на изобретателя.
Тъй като Белград е единственото място в света, в което може да видите толкова експонати, представящи в различни аспекти живота и дейността на великия изследовател Никола Тесла, ви препоръчваме да отделите един слънчев уикенд в Белград.
 
Работно време:
Вторник – Петък: 10:00 – 18:00 ч.
Събота – Неделя: 10:00 – 15:00 ч
 
Билети (вход):
4.50 евро

Made by: TaraSoft

Белград