Бергамо

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Бергамо
Уикенд в Бергамо! Рядко ще срещнете точно такова предложение от българските туроператори. Дали, защото градът е по-известен със своето летище или защото наистина няма какво да предложи на своите посетители? Всъщност, ако решите да си организирате екскурзия до Бергамо, пък било то и като част от уикенда ви в Милано, с изненада ще установите, че тук се намира една от най-красивите базилики, които могат да бъдат видени в Италия. Това е базиликата Санта Мария Маджоре. Никак не е за подценяване и параклисът Колеоне. Бергамо е включен в маршрутите на почти всяка самолетна екскурзия до Италия на Сън Травел. Ето някои от забележителностите, които показваме на нашите туристи:
 
 
 
Крепостните стени
Само 4 града в Италия са запазили изцяло своите крепостни стени. Това са Ферара, Гросето, Лука и Бергамо. Първите крепостни стени около града се появяват още по римско време. Те са нещо като гръбнакът, който лежи в основата на разните по-дебели или по-високи стени от различни епохи. Стената очертавала периметъра на града и статистически би трябвало да издържи на натиска на по-слаби военни действия. Настоящите крепостни стени са строени по времето на венецианците (15 – 17 век). Те са строени по план предвиждащ защита с помощта на оръдия. Днес са основна туристическа атракция за града.
           
 
 
Виа Гомбито
Виа Гомбито (Via Gombito) е главната улица на Città Alta. А главна в случая означава, че е достатъчно широка да се разминат две магарета. По тази улица ще откриете прекрасни стари сгради, средновековни кули, малки магазинчета сякаш от друга епоха.
 
 
 
Piazza Vecchia
В самото сърце на стария град е Piazza Vecchia.Площадът еизключително красив и заобиколен от сгради, които са странна смесица от средновековна и ренесансова архитектура. 
 
 
 
Palazzo della Ragione
Построен през 1199 г., това е най-старата общинска сграда в Италия. По онова време фасадата на сградата е гледала към съседния площад: Пияца Дуомо. Сегашната сграда датира от 16 век. На централната фасада доминира лъвът на Сан Марко – символът на Венеция, защото венецианците господстват над града близо 350 години (15 – 17 век). Именно те построяват новото кметство като обръщат фасадата на 180 градуса, за да гледа тя вече към Пияца Векио. По фасадата откриваме още характерните за Венеция декоративни елементи: островърхите арковидни прозорци, завършващи с ажурен елемент в горната си част във формата на трилистник. Покрито стълбище от 14 век ни отвежда към втория етаж на сградата и към величествената камбанария, която пък е от 12 век. Часовникът на камбанарията датира от 15 век.
Пространството между арките било използвано като пазар от обикновените граждани, а знатните люде се събирали на втория етаж, за да решават важни въпроси. Също така от време на време тук се провеждали открити съдебни заседания, по време на които осъдени вече хора били заставяни да седнат на камъни, а събралите се граждани ги обиждали и им се подигравали.
 
 
 
Palazzo Nuovo
Сградата е построена в началото на 16 век, за да служи като седалище на градската управа (кметство). В началото на 18 век тук се пренася градската библиотека, в която се съхраняват вече повече от 500 000 тома. Фасадата на Палацо Нуово е окончателно завършена в началото на 20 век (1927 – 1928 г.)по оригиналния проект на Скамози (архитекта, построил сградата през 16 век). По-късно библиотеката е наречена на кардинал Ангело Маи, известен палеограф роден в близост до Бергамо и носи това име и до днес.
           
 
 
Санта Мария Маджоре
Строителството на църквата започва през 1137 г., като молба към Девата да прогони глада от града. Построена е върху руините на по-стар храм съществувал на това място, също посветен на Дева Мария, който от своя страна пък бил построен върху останките на римски храм. Главния олтар е довършен през 1185 г., а две години по-късно са довършени и страничните трансепти. Поради финансови причини строителството се проточва и през целия 13 и 14 век.  Камбанарията е завършена през 1436 г. В средата на 15 век венецианския пълководец Бартоломео Колеони разрушава част от църквата, за  да построи свой собствен мавзолей, днес известен като Параклиса Колеони – образец на ренесансовото изкуство. Макар параклиса да е доста по-впечатляващ като архитектура от базиликата, фактологически втората води убедително. Окончателно санта Мария Маджоре е завършена през 17 век. Тя е известна със своя много добър църковен хор с над 800-годишна история.
Макар гола, строга и респектираща от вън, базиликата има впечатляващ интериор. Санта Мария Маджоре е обявена за една от най-красивите сгради в Ломбардия и може би този приз дължи най-вече на богато декорирания си купол от 16 век. Храмът е богато украсен с фрески, гоблени и картини. Една част от тях са дело на флорентински майстори (1583–1586), други са фламандско производство, но повечето от тях изобразяват сцени от живота на Дева Мария.
В задната част на църкватаеразположенбялмраморенпаметник, проектиран отВинченцоВела. Тук е гробницата на композитора Гаетано Доницето: роден в Бергамо и върнал се да умре пак в родния си град. В близост е ипаметникана неговия учителСаймънМайер, който за известно време е маестро в базиликата. Една от изповедалните е дело на Андреа Фантони: красив образец от 1704 г., украсена с красива плетеница дърворезба.
 
Работно време:
От Април до Октомври: от 9.00 до 12.30 и от 14.30 до 18.00 ч.
От Ноември до Март:
От понеделник до петък: от 9.00 до 12.30 и от 14.30 до 17.00 ч.
Събота: от 9.00 до 12.30 и от 14.30 до 18.00 ч.
Неделя: от 9.00 до 12.45 и от 15.00 до 18.00 ч.
 
Билети (вход):
Свободен
 
 
 
Параклиса Колеоне
Колеоне прекарва по-голяма част от живота си в служба на Венецианската република, защитавайки Бергамо от чужди нашественици. Той е запомнен като един от най-почитаните кондиторей (лидери) на своята епоха. Занимавал се изключително с благотворителност и въвел значителни аграрни реформи в Бергамо и околностите. На по-късен етап от живота живялспокойносъс семейството сивзамъка си вMalpaga, доюжната част на Италия. Към края на своя живот той поискал да направи мавзолей в стария град на Бергамо, където да бъдепогребан свсичкиотличителни знацинакапитанна Венецианската република. За да бъде изпълнено неговото желание трябвало да се разруши част от Санта Мария Маджоре. Архитектът, натоварен със изготвянето на проекта, решил да построи гробницата от розови бял мрамор, задасъответства тя на цветоветена врататана базиликата. Вътре в параклисатой проектирасложендвустепененсаркофаг, увенчан съсзлатна статуя наColleoniна кон. Colleoni умирана 2 ноември1 475 г.ивсъответствиесъс собствените сиинструкциитялото муе поставенов долната част насаркофага,къдетое и до днес.
 
Работно време:
От март до октомври: всеки ден от 9.00 до 12.30 и от 14.00 до 18.30 ч.
От ноември до февруари: всеки ден от 9.00 до 12.30 и от 14.00 до 16.30 ч.
Почивен ден: понеделник
 
Билети (вход):
Свободен
 
 
 
Баптистерия
Осмоъгълния баптистерий (кръщелня) епостроен през 1340 от Джовани да Кампионе за базиликата Санта Мария Маджоре. По време на големи строителни работи през 1650 баптистерия е  демонтиран, но е запазен изцяло. През 1856 г. пресглобен  в двора й, а  през 1889 година е преместен на сегашното си място. Вътре откриваме барелефи, изобразяващи епизоди от живота на Христос, статуя на Йоан Кръстител и фреска от 1340 година на Джовани да Кампионе. Около горното ниво е изградена колонада, а над нея стоят осем статуи  от 14 век, представляващи добродетелите.
 
 
 
Катедралата
Разположена непосредствено до базиликата Санта Мария Маджоре, Катедралата сякаш остава незабелязана. Първият храм на това място се появява през 6 век. Настоящата сграда е проектирана през 15 век, но 200 години по-късно е основно реновирана. Окончателно катедралата е завършена през 1886 г. Ако влезете в Дуомото, не пропускайте да надникнете зад олтара, където се намира ценна творба на  ДжанБатистаТиеполо: „Мъченичеството на Свети Йоан”.
 
 
 
Когато избирате вашата автобусна екскурзия до Италия или самолетна екскурзия до Италия не пропускайте да си припомните, че Бергамо е само един от общо 4-те града на Италия, които са запазили изцяло своите крепостни стени. Това само по себе си е достатъчно основателна причина да отделите поне 3 часа от вашата екскурзия до Италия, за да посетите Бергамо. А после може да ни се обадите, за да благодарите за препоръката ни :)

Made by: TaraSoft

Бергамо