Букурещ - малкия Париж на Балканите

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Букурещ - малкия Париж на Балканите

Кой живее на север от р.Дунав?

Кои са хората, които ни станаха съграждани в ЕС?

Какво може да се види в Букурещ?

Защо го наричат „Малкия Париж” на Балканите?

 

Имате ли още въпроси?

 

Ето и отговорите:

    В много отношения Букурещ прилича на София, но е много по-голям и с по-напреднала инфраструктура. Градът предлага множество забележителности, които разкриват богатата му културна история.

    Легендата за създаването на града разказва как преди много години живял овчар на име Букур (означава "радост"). Един ден, когато овчарят пасял стадото си се спуснала непрогледна мъгла, която объркала Букур и той се загубил. Единственото, което можел да направи, било да се помоли на Господ. И станало чудо - мъглата се вдигнала. В знак на своята признателност Букур построил малък параклис. Скоро около божият храм се заселили хора, които днес съставляват по-голямата част от румънското население. Под днешното си име града е известен от 14 в.
 
    Букурещ е наричан „Малкия Париж” заради известната прилика с френската столица - характерната архитектура в града от 19 век; целият град е белязан от красивото течение на река Дъмбовица; Триумфалната арка, която е висока 27 метра и е издигната в чест на загиналите румънски войници в Първата световна война, а вътрешнотостълбище в нея позволява на посетителите да се изкачат до върха за панорамна гледка над града; булевард Съединение, който е по-широк с 1.5 метра от френският Шанз е Лизе, като същевременно е и по-дълъг.
 
    В столицата на Румъния са се смесили традициите на Изтока и Запада, което придава на града неповторима атмосфера и колорит. Една от основните забележителности е „Старият Букурещ” с неговите тесни улички, малки площадчета и голямото количество исторически паметници. Интересни са още: Дворецът на правосъдието, Кралският дворец, сградите на Университета и Националната банка. Отделно внимание заслужава огромната сграда на Парламента, заемаща второ място в света по площ. Съхранили са се и много стари църкви – църквите Св. Арон и Ставрополеос, съборът Свети Георги Стари и много манастири. Впечатляващо е, че благодарение на парковете въздухът в Букурещ е чист, дори при наличието на огромния трафик. По река "Дъмбовица", която е точно в центъра на града, спокойно плуват патици.
 
    Букурещ e столицата на Румъния и същевременно – най-големият град в страната, промишлен и търговски център с широка гама от конгресни съоръжения, учебни и културни заведения, търговски пасажи и зони за отдих. Букурещ е също така най-големият град в Югоизточна Европа (Балканския полуостров) по брой на население - според официалното преброяване от 1-ви януари 2009 г. населението наброява около 2 милиона жители, а по неофициални данни е повече от 3 ​​милиона.
Населението се увеличава бързо през последните два века и Букурещ става важен център. Това е отчасти поради урбанизацията на румънците, които в по-голямата си част до 19 век живеят в селата. Днес 9% от населението на Румъния живее в Букурещ.

    Букурещ е разположен в югоизточната част на на Румъния. Намира се на: 60 километра от град Плоещ, на около 80 километра от българския град Търговище, на 84 километра от Александрия и близо 110 километра от Бузъу. На еднакво разстояние от около 65 километра Букурещ отстои от река Дунав и от планината Карпати.
В административно отношение Букурещ е поделен на шест сектора. Всеки от тях е оглавяван от свой собствен кмет и съвет и носи отговорност по местни въпроси - улици, паркове, училища и услуги за почистване.

Стопанство: Машиностроителна, химическа, текстилна, дървообработваща, полиграфическа, металургична промишленост, газопроводи.
 
Букурещ има умерено - континентален климат с горещо лято и студена зима. В този район на Румъния се редуват всичките четири сезона, въпреки че пролетта е кратка - главно през април. Средната дневна температура през лятото е около 29 º C , а през зимата около 2 º C. Климатът може да стане наистина горещ и сух през лятото (40 º C) и наистина много студен през зимата (- 20 º C), макар че температури под - 12 º C са изключително редки. Най-доброто време за посещение е от април до юни, от септември до октомври и началото на декември.
 
Покровител на града е св. Димитър Басарбовски, роден в село Басарбово (България), което се намира на около 7 км южно от гр. Русе, в долината на р. Русенски Лом. На около 1 км източно от днешното село във висок скален масив над реката са изсечени помещенията на манастира “Св. Димитър”. Мощите на св. Димитър Басарбовски се намират в патриаршеската църква в центъра на Букурещ.
 

Made by: TaraSoft

Букурещ - малкия Париж на Балканите