Букурещ

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Букурещ
Екскурзия до Букурещ е приятен начин да прекарате един уикенд извън рутината на ежедневието; да се докоснете едновременно до европейската култура и полъха на Балканите. Често наричат града "Малкия Париж на Балканите". Защо и дали това е наистина така? Как да знаете ако не си организирате наистина уикенд в Букурещ. А ако за тази ваша екскурзия до Букурещ се доверите на нас, ние ще ви покажем:
 
 
 
Сградата на Парламента
        Идеята за построяването на най-пищния дворец в света се ражда след едно посещение на Николае Чаушеско в Корея през 1972 г. Проектирането започва през 1983 г., а церемонията по полагането на първия камък се състои на 25 юни 1984 г. В края на управлението на Чаушеско (1989 г.)проектът е завършен частично. Към 2004 г. сградата е изградена на почти 90%. Първоначална тя била наричана Дом на Републиката и Дом на народа, но от 2004 г. започват да я наричат Палат на Парламента. При строителството й са използвани изключително румънски материали – дърво, мрамор, дялани камъни и др. Строежът е погълнал неимоверно количество пари (по съвсем приблизителни оценки 3,3 милиарда долара, което е почти 80% от БВП на Румъния.) Именно поради тази причина, след демократичните промени в Румъния, в страната се появяват предложения сградата да бъде съборена. Надделява практицизма и тъй като изпълнението на проекта е почти към своя край, държавното ръководство на Румъния решава сградата да бъде довършена.
        Днес, със своите размери, дължина 270 м., ширина 240 м., височина 86 м. над земята и 92 метра под нея, Парламента влиза в книгата на Рекордите на Гинес като втората по големина административна сграда в света (първата е Пентагона). Със своя обем от 2 550 000 м3 Парламента се нарежда на 3-то място в света след хангара за совалки на Кейп Канаверъл във Флорида и пирамидата Кетцалкоатъл в Мексико. Сградата надхвърля с 2% обема на Хеопсовата пирамида в Египет. Тя има 12 надземни нива и 8 подземни. Най-големият коридор в сградата е дълъг 150 метра, а най-голямата зала обхваща 2 200 м2 и е висока 16 метра. Има 1 100 помещения.
        Сградата е построена на площ от 66 000 м2 върху един от малкото естествени хълмове в Букурещ (“Дялул Спири”), който за целта на проекта е разрушен. Има легенди, че мястото, върху което е изграден Палата, преди няколко века е било гробище, в което са погребвани хилядите загинали при чумна епидемия жители на Букурещ.
За освобождаването на необходимото пространство за строеж и за да се осигури подходящ фон, на който да изпъкне величието на сградата, са разрушени 7 кв. км. от Стария град, в това число 19 православни християнски църкви, 6 еврейски синагоги, 3 протестантки църкви и са преселени близо 40 000 души. По груби оценки, за построяването на сградата са използвани около 1 милион кубически метра камъни от Трансилвания, 3 500 тона естествен кристал за направата на 480 полилея, 1 409 осветителни тела и огледала; 700 000 тона стомана и бронз за врати, прозорци и др.; 900 000 кубически метра дърво (над 95% румънско производство) за паркет и ламперии и 200 000 м2 килими (машините за тъкането им са внасяни в директно в залите, защото размерите на килимите са огромни). Сградата е направена по проект на румънски архитекти (участие са взели около 700 архитекта), а в строежа са участвали над 20 000 работници.
Водещия към Парламента булевард Онурий (бивш „Победа на социализма”)или Шан-з-Елизе на Букурещ е 1 метър по-широк и 6 метра по-дълъг от известната парижка улица. На него са разположени 42 фонтана: по един за всяка една от румънските области и 1 за Букурещ. От двете страни на булеварда са разположени огромни сгради, използвани от различните министерства. По продължение на този булевард в същия помпозен стил са изградени жилищни блокове, които са били предвидени да приютят множеството държавни и партийни функционери от времето на Чаушеску (вероятно за да бъдат по-лесно контролирани и наблюдавани). След свалянето на Чаушеско през 1989 г. обаче, част от тях остават недовършени и необитаеми и до днес.
Днес в сградата се помещават двете камари на Парламента, както и Националния музей за съвременно изкуство и Музеят на тоталитаризма и социалистическия реализъм. Част от сградата е отворена за туристи, като има гидове, изнасящи беседи на различни езици, включително на български.
Любопитно е, че множество сгради от жилищни квартали в града са разрушени, за да може да изпъкне най-величествената забележителност в Букурещ. Друг интересен факт е, че през 1999 г. Майкъл Джексън изнася концерт от терасата на сградата и се обръща към своите почитатели с думите „Здравей, Будапеща!”.
А ако сме успели да ви заинтригуваме и желаете да научите повече за историята на парламента на Румъния, както и повече подробности около важните събития в страната, може да го направите включвайки се към някоя екскурзия до Букурещ. Парламентът в Букурещ е задължителна спирка по време на повечето автобусни екскурзии до Румъния, без която пътуването не би било напълно завършено.
 
Работно време:
С предварителна резервация
 
Билети (вход):
Възрастни: 25 LEI
 
 
 
 
Музей на селото Букурещ
В Румъния има много музеи на селото. Това е дългогодишна държавна политика за възпитание на младите хора в народната история и традиции. Веднъж всеки месец учениците могат да посещават тези музеи безплатно.
Музеят на селото в Букурещ е от типа музеи на открито и е най-големия такъв в Румъния. Създаден е през 1936 г. и е разположен на площ от над 6 хектара, по бреговете на езерото Херастрау. Сред китна зеленина са изградени около 60 постройки, които са разположени така, че да имитират картата на Румъния от различните области. Тези постройки пресъздават различните архитектурни стилове характерни за разните райони в Румъния. Тук можете да се разходите сред къщи, вятърни мелници, дървени църкви, воденици и дори можете да видите стара панаирна въртележка. Усещането е сякаш се разхождате сред реално съществуващо румънско селце. Някои от къщите са отворени за посещение. В тях можете да видите мебели, народни носии, везани кърпи и покривки за легла и други вещи от бита на румънските селяни. Със сигурност ще ви направи впечатление, че някои от тях са удивително близки до българските.
 
Работно време:
От 01.04 до 30.10:
Понеделник: от 09.00 д о17.00 ч.
Вторник – Неделя: от 09.00 до 19.00 ч.
 
От 01.11 до 31.03
Понеделник – Неделя: от 09.00 до 17.00 ч.
 
Билети (вход):
10 RON – Възрастен
2,50 RON– Ученици и студенти 
 
 
 
Триумфалната арка
Както вече споменахме, Букурещ често е наричан „Малкия Париж на Балканите” и това не е случайно. Освен цялостната архитектура на града, която напомня до известна степен на тази на френската столица, тук също може да бъде видяна Триумфална арка. Тя е изградена в чест на румънските войници, загинали по време на Първата световна война. Първоначално арката била изградена от дърво през 1922 г. В последствие през 1936 г. е поставена днешната, която стои величествено на мястото на старата, а неин архитект е Петре Антонеску.
Екскурзията до Букурещ е различна в множество отношения в сравнение с екскурзия до Париж (най-малко заради близостта на северната ни съседка), но сме сигурни, че и румънската столица може да ви впечатли със забележителности и любопитни факти.
 
 
 
Румънският Атенеум
Атенеум Роман или румънският Атенеум представлява концертна зала, която е един от културните символи на Букурещ. Сградата е построена в неокласически стил, а за неин архитект е избран французинът Алберт Галеон. Вратите на Атенеума за първи път се отварят за посетители през 1888 г. Любопитно е, че самата сграда е построена със средства от държавната лотария като за целта са напечатани 500 000 билета, а стойността на всеки един от тях била 1 лея. Идеята за изграждането на концертната зала идва от румънския учен  Константин Есарку. След построяването на Атенеума, освен развитието на културните прояви сред населението, тук се случват и някои от най-важните събития в историята на Румъния.
Освен основната концертна зала, в сградата се помещава и филхармонията. Тук се провежда музикалният фестивал, който носи името на един от най-значимите румънски композитори – Джордже Енеску. На овалната стена на концертната зала може да бъде видяна красива фреска, изобразяваща най-важните исторически моменти в страната.
 
 
 
Площадът на революцията в Букурещ
Площадът на революцията, който може да видите по време на екскурзия до Букурещ, е разположен в центъра на града. До 1989 г. той е носел името „Дворцовия площад”, но след това по време на румънската революция, се сдобива с днешното си име. Един от паметните моменти в историята на площада се случва през декември 1989 г., когато  Чаушеску произнася последната си реч по време на националния бунт, който довежда до свалянето на режима му. На площада е изграден Паметникът на Прераждането в памет на жертвите, загинали по време на бунта. Тук може да бъде видяна сградата,  в която се е намирала централата на румънската комунистическа партия. Площадът на революцията е един от най-красивите площади в цяла Румъния.
 
 
 
Националният музей на художественото изкуство
В музея са събрани три художествени галерии – Европейската художествена галерия, Галерията на средновековното румънско изкуство и Галерията на румънския модернизъм, които обединяват повече от 100 000 произведения на изкуството. Ако се намирате за по-дълго в Букурещ и се чудите по какъв полезен начин да оползотворите времето си, ви препоръчваме да посетите тази галерия, където може да се насладите на произведения на Рембранд, Ел Греко, както и на множество румънски творци.
 
Работно време:
Сряда – Неделя: 11:00 – 19:00 ч. (Май – Септември)
                             10:00 – 18:00 ч. (Октомври – Април)
 
Билети (вход):
Европейска художествена галерия: 8 лей
Националната галерия ( Галерия на средновековното румънско изкуство и галерията на румънския модернизъм): 10 лей
Комбиниран билет за трите галерии: 15 лей
 
 
 
Национален исторически музеи
Сградата на историческия музей е построена в неокласически стил и е официално обявена за музей през 1972 г. През 1897 г. пожар унищожава голяма част от Букурещ, засягайки и постройката, която се намирала на мястото на днешния музей и изпълнявала функциите на хан. В последствие градският съвет решава на мястото на хана да построи сграда, която да бъде използвана за пощенска палата, а след това е превърната в изложбена зала на артефакти от различни периоди, които са донесени в Букурещ от всички краища на страната.
В историческия музей могат да бъдат видени предмети от праисторически времена, колоната на Траян, бижута, които са били собственост на кралското семейство, ръкописи, ценни предмети на известни румънски граждани, скъпоценни камъни, шлемове и др. През 2007 г. по време на реконструкцията на самата сграда, под нея са намерени различни археологически ценни предмети. А в мазето на музея е открита колоната на Траян, която е изградена през 1967 г. като копие на тази, намираща се в Рим.
 
Работно време:
Сряда – Неделя: 09:00 – 17:00 ч.
 
Билети (вход):
20 лей
 
 
 
Университетът
Букурещ е център на висшето образование в Румъния. Университетът в града е основан през 1864 г. от владетеля на новите обединени княжества – Влахия и Молдавия – Александру Йоан Куза. Строежът на самата сграда започва през 1857 г. и е завършен през 1859 г. Между двете световни войни, библиотеките и коридорите на университета са дом на голям брой известни румънски личности – Мирча Елиаде, Емил Чоран, Йожен Йонеско и др.
Около университета може да намерите търговци, продаващи антични книги, записи, преустановени вестници и книги втора ръка.
 
 
Всъщност екскурзията до Букурещ със Сън Травел не включва само посещение на столицата на нашите съседи, а е и екскурзия до Румъния въобще, защото като част от маршрута са включени и замъкът Пелеш, замъкът Бран и Брашов: все интересни места за посещение! Ето ви малко информация и за тях:
 
 
 
Замъкът Пелеш
Принц Карол е роден на 20 април 1839 г. в Зигмаринген, Германия. Наследствен принц от династията Хоенцолерн-Зигмаринген. Избран е за княз на Румъния през 1866 г., а през 1881 г. е обявен за крал. Той управлява страната в продължение на 48 години в периода 1866 – 1914 година.
Именно той през 1872 г. закупува малко над 5 кв. км. земи за лов и лятна резиденция на мястото, където днес се издига замъка Пелеш. Първите 3 архитектурни проекта на замъка копират други западноевропейски замъци и кралят ги отхвърля като прекалено скъпи и лишени от оригиналност. Тогава германският архитект Йохан Шулц представя проект, който се харесва на краля: неголям замък в алпийски стил, съчетаващ италианските традиции с естетиката на немския неоренесанс. Строителството на замъка започва веднага през 1873 г. и е завършено 10 години по-късно, през 1883 г. За строителството му са използвани каменни блокове, дървени материали, тухли и мрамор. В замъка Пелеш се състои бала по повод коронясването на Карол I за крал. Тук се ражда и неговия син: престолонаследникът Карол II.
Пелеш  е заобиколен от невероятни седем слънчеви тераси, от които се открива прекрасна гледка към близката долина. Всички те са украсени със статуи, изваяни от италианеца Романели. Допълнение на красивите скулптури са каменните кладенци и декоративните вази. Особено впечатляващ и уникален Пелеш изглежда заради многото си дървени орнаменти в украсата, както на екстериора, така и в интериора.
През 1947 г., след принудителната абдикация на крал Михай I, комунистическото правителство конфискува цялата кралска собственост, в това число и Пелеш. През 2006 г. обаче собствеността върху замъка е върната на бившия крал Михай I. Следват преговори между краля и румънското правителство, в резултат на които замъкът отново става национална собственост, обявен е за исторически паметник и музей и е отворен за посещение от туристи. Румънското правителство заплаща на кралската особа обезщетение в размер на 30 млн евро.
Днес замъкът се състои от 168 помещения, от които 35 са отворени за посещение. Ежегодно от тук минават повече от половин милион туристи.
 
Работно време:
От 15/09 до 14/05:
Сряда: от 11.00 до 17.00 ч.; Четвъртък – неделя: 9.00 до 17.00 ч.
Почивни дни: понеделник и вторник
 
От 15/05 до 17/09:
Вторник: от 11.00 до 17.00 ч.; Сряда – неделя: 9.00 до 17.00 ч.
Почивен ден: понеделник
 
Билети (вход):
Приземен етаж: 20 RONвъзрастни; 5 RONдеца и студенти до 26 г.
Приземен + 1 етаж: 50 RONвъзрастни; 12,50 RONдеца и студенти до 26 г.
Приземен + 1 етаж + 2 етаж: 70 RONвъзрастни; 17,50 RONдеца и студенти до 26 г.
 
 
 
Почти вяка екскурзия до Букурещ, включва освен посещение на замъка Пелеш и кратка спирка в замъка Бран:
 
 
 
 
Замъкът Бран
През 1897 г. излиза от печат романът на ирландския писател Брам Стокър „Дракула” ...  и с това се слага началото на световната слава на замъка Бран, по известен като Замъкът на граф Дракула. В един от най-успешните романи на ужасите за своето време Брам Стокър, по неясни причини, избира действието да се развива в област Трансилвания, дн. Румъния. Главният герой, граф Дракула, е елегантен, но зъл вампир, който посреща любезно гостите си в своя замък, а малко след това разкрива кучешките си зъби и им вижда сметката. За прототип на героя в своята книга се смята, че авторът използва владетеля на Влахия от 15-ти век – Влад Цепеш, който има нормална славянска фамилия, но заради своята жестокост получава прозвището Цепеш (на румънски това означава човек, който измъчва чрез набиване на кол). В легендарни истории влашкия управник се споменава като обитател на Замъкът Бран, имащ тесни коридори, представляващи тайнствен лабиринт от призрачни местенца и тайници, където лесно може да се скрие "вампир". Въпреки че Влад Цепеш никога не е живял за постоянно в замъка, се смята, че по време на Османската власт в Трансилвания е бил заключен за няколко дни в подземията му. Доказателства за това и до ден днешен няма. Кой е Влад Цепеш, има ли общо с граф Дракула и каква е неговата истинска любопитна история можете да научите не само по време на екскурзията до Букурещ (екскурзия до Румъния), но можете да прочетете още сега ТУК.
 
Замъкът Бран е построен за първи път през 1212 г. от рицарите от Тевтонския орден. Предназначението му било да охранява минаващия през планината и използван от много търговци път до южна Трансилвания. За първи път се споменава в писмени източници през 1377 г., когато унгарския крал Луис Iдава разрешение на саксонците от дн. Брашов да построят укрепление от камък на мястото на дървената постройка. Скоро около крепостта започнал да се изгражда малък град – това бил Бран.
През 1378 г. крепостта е използвана за защита от османските нашествия, а по-късно се превръща в митнически пост между Влашко и Трансилвания.
От 1920 до 1947 г. замъкът е собственост на Румънското кралско семейство. Използван е за резиденция на кралица Мария (същата, която построява двореца в Балчик, близо до Варна). По желание на Мария, интериорът е осъвременен и до сега във вече действащия като музей замък може да се види обзавеждането от нейното време. След смъртта на Мария замъкът е наследен от нейната дъщеря – принцеса Илеана. В годините на комунистическата власт замъкът е национализиран, но през 2006 г. отново е върнат на наследниците. Днес той е собственост на сина на принцеса Илеана: Доминик от Австрия, принц на Тоскана, известен като Доминик фон Хабсбург, който днес живее и работи като архитект в Ню Йорк.
 
Работно време:
От 01/05 до 30/09:
Понеделник: от 12.00 до 18.00 ч.; Вторник – неделя: 9.00 до 18.00 ч.
 
От 01/10 до 30/04:
Понеделник: от 12.00 до 16.00 ч.; Вторник – неделя: 9.00 до 16.00 ч.
 
Празнични дни:
24 – 29 декември: 9.00 до 16.00 ч.
30 декември: 12.00 до 16.00 ч.
31 декември: 9.00 до 16.00 ч.
01 януари: 11.00 до 17.00 ч.
02 – 05 януари: 9.00 до 16.00 ч.
 
Билети (вход):
6 евро възрастен
2,40 евро студенти
1,20 евро ученици 
 
 
 
Екскурзията до Румъния не може да не включва и разходка в Брашов:

 

 
Брашов
Брашов е осмият по големина град в Румъния Разположен е в област Трансилвания, а населението му по данни от 2011 година възлиза на 227 961 жители. Разположен е на 160 км от Букурещ, там където се срещат Източните с Южните Карапти. Любопитно за града е, че в периода 1950 – 1960 година е носил името Сталин.
            Къщите около централния площад са повлияни от немския начин на подредба на селата. Градът бил германска колония и това очевидно доста е повлияло архитектурния му стил. Брашов и досега се рекламира и с немското си име - Кронщад. По времето, когато немците владели града, румънските жители не били признавани за граждани на Брашов, а православието било извън закона в рамките на Трансилвания. След Втората Световна война повечето немци, които не били пратени в съветски лагери, емигрирали в Западна Германия.
В исторически пан Брашов винаги е бил средище на духовна култура. В града е открита първата печатница и библиотека в Трансилвания. Там се издава и първият трансилвански вестник на румънски език. В Брашов е издаден и Рибния буквар на Петър Берон, а в немската гимназия в града учи Васил Априлов.
            Най-голяма забележителност на града е Черната църква. За нея казват, че е най-големия храм на територията между Виена и Истанбул. Тя е дълга 89 метра и е висока 38 метра. В камбанарията й се намира камбана, тежаща 6 тона – най-тежката камбана в Румъния. В църквата има орган с 4000 тръби, както и голяма колекция от средновековни килими. Името й идва след един пожар през 1689 г., когато покривът и е унищожен от пламъци и цялата й каменна част е почернена от сажди. Изключително ценни и красиви са каменните скулптури, украсяващи петте портала на катедралата.
Други забележителности  в града, това са църквата Свети Николай, сградата на Кметството, намиращия се наблизо ски курорт Поляна Брашов и др.
 
С това нашата виртуална екскурзия в Румъния приключи... за днес!

Made by: TaraSoft

Букурещ