Венеция

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Венеция
Екскурзия до Венеция - най-романтичния подарък! Изборът на програми е голям: от екскурзия до Венеция с автобус (със или без нощни преходи) до уикенд във Венеция със самолет; в комбинация с различни градове от областта Венето... каквото и да изберете все ще сте поставили началото на едно от най-прекрасните преживявания в живота си! Защото... Може би никой друг град през вековете не е предизвиквал толкова много хвалебствия от страна на велики писатели и пътешественици, както Венеция.Тя е била и си остава феномен.
 
 
Площад Сан Марко
Разбира се всяка екскурзия във Венеция започва и завършва на площад Сан марко. Площадът има трапецовидна форма и се намира само на 80 см. над морското равнище. На него се издигат две колони: едната е фигурата на крилатия лъв – символ на Венеция, а на другата – Сан Теодор.  На мястото на днешния площад, минавал малък канал. На двата му бряга имало две малки църкви. Едната от тях била посветена на Св. Теодор, който бил покровител на града по това време, а другата – на св. Геминиан. Когато Св. Марко е избран за новия покровител на града, църквата на Св. Теодор е разрушена. На нейно място, непосредствено до Двореца на дожите, издигнали новата базилика „Св. Марк”.
 
 
 
Базиликата Сан Марко
Ако по време на вашата екскурзия до Венеция порпуснете да посетите базиликата Сан Марко, то бих казала, че вие все едно не сте били във Венеция. Базиликата Сан Марко, която в течение на вековете е служела като капела на дожите, е свидетел на най-важните церемонии в Републиката – от тържественото изпращане на кръстоносците на поход, до драматичните молебени за избавление на града от чумните епидемии. Храмът се издига на едноименния площад, който Наполеон е наричал „най-красивия и гостоприемен в света”. Мощите на Св. Марко днес са положени под олтарната маса.
 
 
 
Дворецът на Дожите ( Палацо Дукале )
Дворецът е най-грандиозната и забележителна светска постройка на Венеция, сцена на политическата история на града-държава. В миналото дворецът е служел за резиденция на дожите и магистрата на Републиката, а днес е седалище на различни държавни и културни учреждения. Функционира и като музей, в който могат да се видят платната на известни италиански майстори като Веронезе, Тициан, Тинторето. Тук се намира най-голямата картина в света. Това е „Рай” дело на баща и син Тинторето и е с размери 22 на 7 метра. Дворецът е построен през 814 г., на мястото на стар замък-крепост, опожаряван е до основи на два пъти през 976 и 1105 г. Съвременният му вид е оформен през първата половина на XIV в.
 
Работно време:
1 Април-31 Октомври: 08:30-19:00 ч.
1 Ноември-31 Марти: 08:30-17:30 ч.
 
Вход:
16 евро (комбиниран билет за Двореца на Дожите, Музея Корер и Националния археологически музеи)
 
 
 
Музеят „Корер”
Това е историческият музей на Венеция и макар че не е известен както други музей, той притежава впечатляващи картини и експонати свързани с живота на обществото. Музеят е кръстен на Теодоро Корер, който се славел като известен колекционер на картини, книги, реликви и предмети от Античността. През 1830 г. неговата колекция е дарена на Венеция, увеличавайки се благодарение на дарения и откупване на ценни предмети. В музея могат да бъдат видени историческата и етнографската колекции, бронзовата колекция от Ренесанса. Музеят „Рисорджименто” е разположен на втория етаж на Корер и в него е съхранена колекция от предмети на изкуството, изработени от слонова кост, както и прочутата „Куртизанка” на Карпачо.
 
Работно време:
1 Април-31 Октомври: 10:00-18:00 ч.
1 Ноември-31 Март: 10:00-17:00 ч.
 
Вход:
16 евро (комбиниран билет за Двореца на Дожите, Музея Корер и Националния археологически музеи)
 
 
 
Затворът
Венеция е сред първите градове в Европа, построила специализирана изолирана сграда за затвор. Преди това е имало тъмница в двореца, по през 1589 г. станало очевидно, че е необходимо повече място и по-добри условия. Затова между 1589  и 1614 г. бил издигнат Новия затвор. При строежа с идеи помагал и един затворник с доживотна присъда, която била сведена до три години домашен арест като награда за приноса му. Днес килиите и коридорите изглеждат ужасяващо, но за времето си са били създадени по най-напредничавите проекти. Затворниците били разделяни в зависимост от тежестта на престъпленията им. Имало даже отделни помещения за тези, които са се предали сами. Богатите и аристократите се радвали на по-добри условия.
Днес Затвора е отворен за посещения. Влизането в него е възможно през музея на Двореца на Дожите.
 
 
 
Канале Гранде
Това е главният воден булевард на Венеция и от всичките общо 177 канала, този е най-големият. Има формата на буквата S; дълъг е 4 км., ширината му е 30 – 50 м., дълбочина – 5м. Придвижването по „булеварда” е строго регламентирано и става единствено с корабчета на градския транспорт, частни корабчета и в определени участъци с гондоли.. От двете страни на канала са разположени около 200 дворци, поразяващи с изящество и архитектура.
На Канале Гранде има само три моста. Средният и най-забележителния сред тях е „Риалто”, който е построен от камъкпрез XVI в. През 1444 г. мостът рухнал заради тежестта от тълпата хора, която се била събрала, за да наблюдава аристократите, които минавали по канала. Дължината му е около 50 м., а ширината – 28 м. По него са наредени множество малки магазинчета, най-често за сувенири и скъпоценности. Любопитно за моста е, че за негов създател е кандидатствал и самия Микеланджело, но проектът му бил отхвърлен.
 
 
 
Мостът на въздишките
Мостът е построен през XVII в. и съединява Двореца на дожите с Новия затвор. На времето по него са минавали осъдените на смърт и гледайки за последен път любимия град, въздишали тежко, от където идва и името му.
 
 
 
Екскурзия до Венеция?! Не, не просто екскурзия... А гондоли, канали, стъкло и дантела пропити с романтика...

Made by: TaraSoft

Венеция