Верона

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Верона
Арена ди Верона
Това е величествен Амфитеатър, съхранил древноримския дух на Верона и известен като „Арена”. В древността тук се са провеждали гладиаторски битки, представяли  са се различни циркови спектакли и дори са се разигравали морски боеве като за целта са заливали сцената с вода. Истинският вид на Амфитеатъра можем да видим единствено върху платната на Паладио, който след старателно проучване на съхранените фрагменти и по аналогии с Римския Колизеум, пресъздал монумента. За рождена дата на най-големия в света оперен театър, събиращ 25 000 зрители се приема 1913 г., когато в Италия се отбелязва 100 годишнината от рождението на Джузепе Верди и на Арена била поставена неговата великолепна „Аида”.
 
Работно време:
Вторник-Неделя: 09:00-19:00 ч;
Понеделник: 13:45-19:30 ч.
 
Вход:
7 евро
 
 
 
Къщата на Жулиета
Според легендата: във Верона се намира родната къща на Жулиета, където по спускащия се по стената бръшлян Ромео се е изкачвал на балкончето при своята любима... А според фактите:
Този кирпичен дворец датира от 12 век и в продължение на много години е бил собственост на фамилията Капело. Техния герб можем да видим вграден в близост до арката на вътрешния двор. Отъждествяването на фамилията Капело с тази на Капулети се превръща във всеобщо схващане, добиващо все по-голяма популярност през по-миналия век. Тогава се налага и убеждението, че това е домът на митичната Жулиета – героинята от Шекспировата трагедия. Истината е, че с настоящия си вид двореца се сдобива в резултата на възстановителни работи в периода 1936 – 1940 година, когато се появяват готическата порта, прозорците и балкончето.
В къщата са изложени мебели от 16 и 17 век, както и фрески и картини – разбира се всички свързани с Ромео и Жулиета.
През 1959 г. във вътрешния двор е поставена бронзова скулптура на Жулиета, дело на веронезкия скулптор Нерео Константини.
 
Работно време:
Вторник-Неделя: 08:30-19:30 ч;
Понеделник: 13:30-19:30 ч.
 
Вход:
7 евро
 
 
 
Гробницата на Жулиета
Намира се в близост до брега на река Адидже, в капуцинския манастир „Сан Франциско”. Според легендата именно тук Ромео и Жулиета се оженили тайно. И днес в музея има ритуална зала, в която младите двойки могат а сключат брак. В подземната крипта, намираща се в източното крило на светата обител, се намира гробница изработена от червен мрамор, без капак , за която се предполага, че е гробницата на Жулиета. Известно е, че в миналото на убийците и самоубийците било отказвано традиционно погребение, но относно Жулиета, църковните власти проявяват милосърдие и разрешават семпло погребение, но без задължителните религиозна хералдика и надписи. През 16 в. историята на Ромео и Жулиета става известна по цял свят и за да скрие скандала, църквата решава да оскверни гроба и да разпръсне тленните останки на Жулиета, а самата гробница да бъде превърната във водохранилище.
 
 
 
Замъкът Кастелвекио
„Старият замък” Кастелвекио е създаден през епохата на господство на рода Скалигери и представлява гигантско продължение на отбранителния мост, построен на река Адидже. Постройката е монолитна, издържана изцяло в готически стил, с основно предназначение за военни цели. Първоначално замъкът се наричал „Сан Мартино ал Понте” по името на малката църква „Св. Мартин”, разположена наблизо. От 1923 г. тук се помещава градския музей „Кастелвекио”, който дотогава се намирал в „Палацо Помпей”.
 
Работно време:
Вторник-Неделя: 09:00-19:00 ч.
 
Вход:
6 евро
 
 
 
Гробница Скалигери
Династията Скалигери са известни благородници и управници на Верона, които са прочути и с бойните си способности. Гробовете на фамилията се намират в двора на църквата „Санта Мария Антика”, която е отделена от улицата посредством железни решетки. Построена в готически стил, гробницата представлява малък храм.
 
Работно време:
Понеделник: 13:45-19:00 ч.
Вторник – Неделя: 08:30-19:30 ч.
 
Вход:
7 евро
 
 
Причините да изберете екскурзия до Верона за вашата ваканция или отпуска могат да бъдат много: защото Верона е градът на ЛЮБОВТА, защото тук ще чуете отново историята на Ромео и Жулиета, за да опитате прекрасното вино Бардолино.... Уикенд във Верона можете да си организирате и само, за да се насладите отново на великолепната италианска кухня.
За съжаление самолетни екскурзии до Верона на българския пазар не се предлагат често. Срещат се предимно предложения за автобусни екскурзии до Верона, обикновено в съчетание с Венеция. Ето какво още можете да видите по време на вашата екскурзия до Верона:
  • Катедралата Санта Мария
  • Базиликата Сан Зено – уникална с олтарния си триптих и камбани от средата на XI век; в нея са погребани мощите на св. Зенон, покровителя на Верона.
  • Базиликата Св. Анастасия – сред най-големите храмове във Верона
  • църквата Свети Лоренцо

Приятен престой във Верона :)


Made by: TaraSoft

Верона