Генуа

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Генуа
Аквариума
        Най-големият аквариум в Европа отваря врати на 15 октомври 1993 г. и веднага става повод да се организират много екскурзии до Генуа особено за най-малките пътешественици. Той е толкова популярен, че тук всяка година идват по 1 200 000 посетители. Аквариумът обхваща 10 000 кв. м. и има 71 басейна, за пълненето на които са нужни 4 милиона литра вода. В басейните живеят над 600 вида растения и животни. Най-популярни сред тях са разбира се пингвините и акулите. Сякаш, за да не откъсва обитателите му от естествения им дом, аквариума се врязва направо в морето.
        Аквариумът е дело на двама архитекти: Renzo Piano и Peter Chermayeff. Някои хора казват, че погледнат от вън аквариума изглежда като куп товарни контейнери, подредени в горната част на кораб. През 1998 година архитектите добавят 100-метров кораб в края на аквариума. В долната част на кораба стените всъщност представляват виртуални водни басейни и когато посетителя се разхожда в тази част на аквариума той може да чуе вълните, теченията и ехото от морето.
Една част от басейните представят с пълна достоверност естествените местообитания на морските обитатели.
 
Работно време:
Всеки ден от 9.00 до 19.30/22.30 в зависимост от сезона
 
Билети (вход):
Възрастни – 23 евро
Деца от 4 до 12 г. – 15 евро
Деца до 4 години – безплатно
Касите затварят 2 часа преди края на работния ден.
 
 
 
Катедралата Свети Лоренцо
Катедралата е построена през 14 век, забележителната й фасада съчетава редуване на бели и черни ивици, характерен елемент за туринската област. Статуите на двата лъва, разположени от двете страни на готическите порти, датират от 19 век.
        Катедралата е посветена на Св. Лоренцо, един от покровителите на града заедно със Св. Георги, Св. Йоан Баптист и Св. Себастиан. Тя е седалище на архиепископа на Генуа.
        Първият религиозен храм на това място датира още от 5 – 6 век сл. Хр. и бил посветен на тогавашния епископ на Генуа. Археологическите разкопки около църквата дават основание да мислим, че по това време в района също така е имало гробище. По-късно храмът бил преустроен и посветен на 12-те апостоли, който на свой ред е заменен с Катедрала посветена на Св. Лоренцо. Катедралата е построена в романски стил, а средствата за нейното изграждане идват от успехите на генуезката флота в кръстоносните походи.
        Катедралата е официално осветена от папа Геласий IIпрез 1118 г. През 1133 г. на църквата е даден архиепископски ранг. След пожара от 1296 г., предизвикан от сблъсъците между гвелфи и гибелини, храмът е частично възстановен. В периода 1307 – 1312 г. е окончателно завършена фасадата, добавени са и нови фрески на религиозна тематика. В периода 14 и 15 век са добавени различни параклиси и олтари. Строителството на Катедралата е окончателно завършено през 17 век.
        По време на IIСв. Война, на 09.02.1941 г, като част от операция Грог, британския флот обстрелва Генуа. Поради грешка на артилерийски офицер един от 381 мм бронебойни снаряди попада в покрива на Катедралата. Слава богу, че относително мекия материал, от който е построена църквата, не успява да взриви предпазителя и снаряда не избухва. Той все още се намира там.
 
 
 
Дворецът на Дожите
        Някога резиденция на Дожа на Генуа, днес в сградата се помещава музей и център за културни прояви. Разположен е в историческия център на града, с два входа: главната фасада на двореца е от към площад Матеоти, а другата от към площад Ферари.
        Първата сграда на това място се появява в периода 1251 г. -  1275 г. – това е период на разцвет за Генуезката република. Последната реставрация на двореца е от 1992 г., по повод честванията на 500-годишнината от откриването на Америка.
 
 
 
Порта Сопрана
        Порта Сопрана някога била част от крепостните стени, защитавали града. Няма отбранителни функции, а наблюдателни такива: от тук се е наблюдавало морето за неочаквани заплахи от пирати. Построена е през 12 век, а след това неколкократно реставрирана.
 
 
 
Къщата на Христофор Колумб
Шеговито можем да кажем, че Христофор Колумб си организирал една много дълга екскурзия до Индия, но явно туроператорът на който се доверил не се отличавал с особен професионализъм и го изпратил на екскурзия до Новия свят, с други думи до Америка. Днес обаче, родното място на мореплавателя е реална причина за много екскурзии в Генуа и то съвсем нарочно организирани от туроператорите :)
Мореплавателят Христофор Колумб е роден в малка къща на 25 август 1451 г. в предградие по онова време на Генуа, Италия. Баща му бил тъкач. Малкият Колумб вероятно е учил в училище, издържано от тъкачните цехове. Именно там изучава тъкачество, но и четене, писане и елементарна космография. След 1470 г. баща му започнал да се занимава с търговия и покрай нея Колумб натрупал значителен опит в корабоплаването, минавайки по почти всички познати на европейците дотогава търговски маршрути из Средиземноморието и до Африка. През 1492 г. Колумб открива Америка, като по онова време той смятал, че всъщност е достигнал бреговете на Индия. До края на живота си прави още три пътувания до там, но така и не разбира, че е открил нов континент.
 
 
 
Площад Ферари
Пиаца Ферари (Piazza de Ferrari) е главният площад на Генуа. Разположен в сърцето на града, между историческия и модерния център, той е известен с фонтана си, който е възстановен наскоро при цялостното обновяване на площада. До преди няколко години на мястото на фонтана има цветна алея с добре поддържана зелена трева и красиви цветя.
В края на 19 в. Генуа е главен финансов център на Италия заедно с Милано. Площад Ферари е мястото, където били създадени и издигнати множество институции, като напр. Стоковата борса, Кредито Италиано, офиси на Банка Италия, основана през 1893 г.
Днес площадът е заобиколен от безброй административни и офис сгради, централи на банки, застрахователни и частни компании, които превръщат тази част на града във финансов  и бизнес център или както генуезци го наричат – ситито на Генуа. Ето някои от забележителните сгради наоколо:
* Дворецът на дожите (главната фасада е от към площад Матиоти)
* Дворецът на лигурската академия по изящни изкуства, основана през 1741г.
* Театър Карло Феличе (Операта)с нео-класическия си портик, проектиран от италианския архитект Карло Барабино и статуята на Джузепе Гарибалди на кон, дело на италианския скулптор Аугусто Ривалта
* Сградата на стоковата борса, построена през 1912г. от архитекта Алфредо Копеде, в която понастоящем се намират офисите на BancaCarige
* Дворецът на херцога на Галиера - Рафаеле де Ферари, на когото е посветен площадът.
 
 
 
Улица Гарибалди
Виа Гарибалди е улица в историческия център на Генуа, известна като най-аристократичната улица в града. Самата улица датира от 1550 година. Първоначално я наричали Strada Maggiore, след това става Strada Nuova, а от 1882 година името й е посветено на Джузепе Гарибалди, италиански революционер, който имал големи военни заслуги за обединението през 1860 г. на разпокъсаната на малки области Италия.Улицата е дълга 250 метра и е широка 7,50 метра. Всяка крачка по нея връща назад в 16 век, когато морската република изживяла своя апогей. От двете й страни са разположени елегантни имения, повечето от които са построени между 1558 и 1565 г. Всички те отразяват миналото величие на града и се различават по фасадната украска, предверията, интериорните фрески и висящите градини. Много от сградите са превърнати в музеи или галерии, като например дворците Palazzo Rosso и Palazzo Bianco, където могат да се видят произведения на Паоло Веронезе, Камбиазо, Ван Дайк и много други.
От юли 2006 година тя е включена в списъка на ЮНЕСКО.
 
 
В Сън Травел организираме екскурзии до Генуа като част от маршрутите ни до Италианска и Френска Ривиера, Прованс, Барселона и други обзорни автобусни екскурзии до Италия или самолетни екскурзии до Италия. Повече за маршрутите, в които присъства Генуа можете да видите по-долу в страницата:

Made by: TaraSoft

Генуа