Големият Бен - един от символите на Лондон

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Големият Бен - един от символите на Лондон
Биг Бен е сред най-емблематичните забележителности на Лондон.Технически той е масивната камбана вътре в часовника кула, която тежи повече от 13 тона (тринадесет хиляди седемстотин и шестдесет кг).Часовниковата кула е построена през 1858 година, а часовниковият механизъм е пуснат в ход на 7септември 1859 година. Висока е 61 м. (без пилона); часовника се намира на 55 м. над земята.Всеки циферблат е 23 квадратни фута (49.15 квадратни метра).
Стрелките, които показват минутите са с дължина 14 фута (4.26 метра) Отместват се със 17 см на всеки 30 секунди (половин минута). Цифрите върху лицето на Биг Бен са високи два фута (0,6 метра).
Часовника дълго време е смятан за най-големия в света. В основата на всеки от четирите циферблата има надпис на латински: Domine salvam fac Reginam nostram Victoriam Primam, който ще рече "Боже, пази нашата кралица Виктория I".
Часовниковата кула на Лондон изглежда невероятно, през нощта, когато са осветени едновременно четирите лица на часовника. Също така се пуска специална светлина, която осведомява обществеността, когато парламентът е в сесия.
Името му произхожда от неговия създател - сър Бенджамин Хол. Самият Бенджамин бил висок човек и тъй като никой не измислил име - високата кула придобила забавното - Биг Бен (Големия Бен). Освен с внушителният си размер, Биг Бен се слави с абсолютната си точност. Лондонският часовник се сверява два пъти дневно от Гринуичката обсерватория. Звукът на Биг Бен може да бъде чут от целия свят по радиото. Първото такова по рода си радио предаване било на 21.12.1923 г. Веднъж обаче, толкова много птици накацали по една от стрелките, че тя не могла дори да помръдне. В същия ден Биг Бен изостанал и бил бавен, а хората не могли да го чуят по радиото.

За информация: 02/ 951 6948
Made by: TaraSoft

Големият Бен - един от символите на Лондон