Дрезден

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Дрезден
Комплексът Цвингер
Комплексът Цвингер представлява красив дворец и изложбен комплекс, който се състои от Картинна галерия, художествени галерии, павилиони и др. Името „Цвингер” в превод означава „междинно пространство” заради своето разположение между бившите укрепления на града. Строежът на комплекса започва през 1710 г. и е завършен 22 години по-късно. Двамата архитекти, които работят по проекта построяват шест павилиона, свързани помежду си чрез големи галерии. Оригиналният план на комплекса се е състоял от три крила и двор, но в последствие архитектът Земпер решава да построи и галерия към него.
Впечатляващ е входа на комплекса, който представлява порта с купол с формата на колона. В музея се съхраняват произведения на Рубенс, Тициан, Вермер, Ван Дайк, Рафаело, Рембранд.  Павилионът на камбаните е един от интересните в комплекса като първоначалното му име било „Градския павилион” , но името е сменено когато в него са поставени камбани. Може би най-известната част на комплекса е Царската порта, която се намира в източната част. На върха й се намира голяма корона с позлатени мотиви, а статуите в нишите на портата представляват четирите сезона. В ляво на портата се намира музей с колекция от порцеланови предмети. В близост може да бъде видяна и колекция от научни предмети – глобуси, секстанти, часовници и др.
 
Работно време:
Вторник-Неделя: 10:00 – 18:00 ч.; затворен в Понеделник
 
Билети (вход):
10 евро
 
 
 
Катедралата Фрауенкирхе
Ако сте си поставили за цел да посетите църквите с име Фрауенкирхе в Германия то ще трябва да си организирате две отделни екскурзии: една екскурзия до Мюнхен и още една екскурзия до Дрезден. Църквата Фрауенкирхе в Дрезден се смята за една от най-красивите в цяла Европа. Общината в Дрезден поверява проекта по изграждането на Георг Бер през 1726 г, като условието е катедралата да бъде без никакви изображения отвътре. Храмът е официално завършен през 1743 г., сградата е в един архитектурен стил с Дрезденската опера и Цвингер. В продължение на 50 години катедралата е нищо повече от купчина развалини в следствие на бомбардировките по време на Втората Световна война и така чак до 1990 г., когато величественият купол на Фрауенкирхе отново доминира над градския пейзаж в Дрезден. Красивия бял олтар е изграден през 1733 – 1739 г. и реконструиран през 2000 г., а на него може да бъде видяна фигурата на Христос на Елеонския хълм. През 2005 г. е извършена последната реставрация на сградата. В наши дни това е един от всеизвестните символи на Германия. Любопитно е, че при реконструкцията на катедралата са използвани 43% от материалите от останките от стария храм. В сутерена на сградата днес посетителите могат да се запознаят с историята на Фрауенкирхе от нейното създаване до момента, разрушаването й и повторното и изграждане. Изградена е платформа за наблюдение под купола, от която посетителите могат да се насладят на красива гледка към града и река Елба.
 
Работно време:
Понеделник-Петък: 10:00-12:00 ч. и 13:00-18:00 ч. Може да бъде посещавана и през уикенда в зависимост от това дали не се извършват специални служби.
 
Билети (вход):
2.50 евро
 
 
 
Катедралата Хофкирке
Построена е от саксонския владетел Август III, като противоположност на Фрауенкирхе. Храмът е една от най-красивите барокови сгради в Дрезден. Първоначално за нуждите на католицизма се е използвал кралския параклис, но след построяването на Фрауенкирхе, Август Силния, син на Август III решава, че е необходима католическа църква, която да противодейства на протестантската. Новата католическа църква е построена в периода 1738 – 1751 г., украсена с коринтски колони и увенчана с луковиден купол. Също така интерес представляват и 78-те статуи на исторически и библейски фигури. След бомбардировките над Дрезден през 1945 г. следва реконструкцията й през 1979 г. Една година по-късно, седалището на епископа на Мейсен е преместено в града. Катедралата разполага с красиво реставриран орган, чиито последен реконструктор е Готфрид Силберман. Сърцето на Августин Силния е погребано тук, а тялото му – в Краков, Полша.
 
Работно време:
Понеделник-Вторник: 09:00-18:00 ч.
Сряда-Четвъртък: 09:00-17:00 ч.
Петък: 13:00-17:00 ч.
Събота: 10:00-17:00 ч.
Неделя: 12:00-16:00 ч.
 
 
 
Земпер опера
Едва ли някой решава да отиде на екскурзия в Германия точно заради оперното дело в страната, въпреки че за запалените почитатели на операта да гледат представление на Пръстенът на нибелунгите в Маркграфския оперен театър в родния град на Рихард Вагнер, Байройт, си е кажи-речи нирвана.  Друга световно известна опера в Германия е Земпер в Дрезден. Земпер е държавната опера на Саксония и е сред най-известните в световен мащаб. В нея се помещава държавният оркестър, който съвместно с операта е неразривно свързан с музикалния живот на Германия. Разположението й е в Стария град и в непосредствена близост до комплекса Цвингер. Името си получава от своя архитект Готфрид Земпер, който построява две оперни сгради. Едната от тях е открита през 1841 г., но в последствие изгаря в голям пожар, разразил се през 1869 г. Втората сграда е открита през 1879 г., но и тя е разрушена след бомбардировките през 1945г. и след нея следва изграждането на днешната сграда на Земпер. Любопитно е, че голяма част от премиерните произведения на Рихард Вагнер и Щраус са изпълнени за първи път именно тук.
 
Работно време:
Понеделник-Петък: 10:00 – 18:00 ч.; Събота-Неделя: 10:00-13:00 ч.
 
 
 
Кралският дворец
Дворецът някога е бил седалище на саксонските князе и царе. Комплексът разполага с четири крила и е построен през 15 век, а в последствие реконструиран през 1701 г. по времето на Август Силния заради пожар, който разрушава голяма част от него. Множество ценни предмети в двореца са изгубени, а самият той е опожарен до основи след въздушните нападения по време на Втората световна война и се налага втората му реконструкция, която се осъществява през 1985 г. След повторното изграждане на сградата, тя се превръща в музеен комплекс, съхраняващ държавните художествени колекции. Днес фасадата на двореца е изработена в неоренесансов стил, а от 2010 г. той отново е отворен за посещение. Стълбището му е реставрирано в стил барок, а цената на проекта е струвала на държавата 4 млн. евро.
 
Работно време:
Понеделник – Неделя: 10:00 – 18:00 ч. Вторник – почивен ден
 
Билети (вход):
10 евро
 
 
 
Новата синагога
Новата синагога в Дрезден е завършена през 2001 г. и се намира на мястото на старата Земпер синагога, която била разрушена през 1938 г. по време на т.нар. Кристална нощ (в нощта на 9 срещу 10 ноември 1938 г. е извършено нападение над еврейските къщи и магазини в Германия и Австрия, с което се слага началото на активната фаза на холокоста в Третия райх. Множество витрини на магазини, собственост на евреи, били с изпочупени стъкла, откъдето идва и наименованието „кристалнанощ”). Единственият оцелял елемент от предишната сграда на Новата синагога била Златната звезда на Давид, която може да бъде видяна на главния вход на синагогата. Звездата била спасена от пожарникар през 1938 г., който я прибира в дома си, а в последствие я връща на еврейската общност. През 2003 г. синагогата е номинирана за Европейската награда за съвременна архитектура.
 
 
 
Екскурзии в Германия и в частност екскурзии до Дрезден не присъстват често в каталога на Сън Травел. Обикновено екскурзията до Дрезден се предлага като част от друг по-поулярен маршрут на Сън Травел: екскурзия до Прага, която предлагаме с 4-5 дати в годината.

Made by: TaraSoft

Дрезден