Дубай - мястото на неограничените възможности

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Дубай - мястото на неограничените възможности
Всички свързваме Дубай с небостъргачи, шейхове, молове, но какво всъщност знаем за това място и какво можем да видим там освен скъпите витрини и модерните коли? Всъщност, за Дубай има доста любопитни факти, които със сигурност биха ни заинтригували ...
 
        Дубай е второто по големина от Обединените арабски емирства, а преди него е само Абу Даби. Тези две емирства имат специален статут, които им позволява да налагат вето върху ключови въпроси, касаещи седемте емирства. Официален език в страната е арабският, но като водеща туристическа дестинация, тук могат да се чуят и персийски, хинди, руски, урду, тагалски, че дори и български! Петролните залежи на страната представляват една двадесета от тези на Абу Даби, като е изчислено, че те ще стигнат за около 25 години.
 
И сега малко любопитна информация за Дубай:
 
* Знаете ли, че сградите се разрушават на всеки 15 години, тъй като е преценено, че ремонтирането им ще излезе по-скъпо за емирството, отколкото построяването на нови.
Разбира се, има и хора, които не искат къщата им да бъде разрушена. Е, нямат голям избор ... ако откажеш доброволно да съдействаш, върху къщата ти се стоварват огромни тежести и след това получаваш сметката за събарянето. Но пък местните жители получават съдействие и помощ за построяването на къща, ако закупят земята. А къща вече можем и ние да си купим в Дубай! Доскоро за чужденците не беше разрешено да закупуват имоти. Тази забрана вече я няма, така че хайде на пазар за имоти! На изкуствения остров Джумейра има изградени вили, от които можете да си изберете, а цените са около 800 000 долара. Според слуховете, българи също са горди собственици на вили на острова. Първия квартал, в който е разрешено закупуването на имоти от чужденци е Марина хилс. Комплексът е построен върху плавателни канали и притежателите на имоти и гостите могат да се придвижват и с яхти. Интересното тук е, че при закупуването на недвижима собственост в този квартал, получаваш доживотна виза за Дубай.
 
* Законите в емирствата се спазват изключително стриктно, защото глобите при нарушение са значителни и човек би се замислил дали да наруши закона. Така например, ако решим да снимаме жена, макар и забулена, снимката ще ни струва около 16 000 долара + депортация от страната. Да, ние също бихме прибрали апарата бързо! Ще Ви направят впечатление и чистите улици в Дубай. Това не е случайност. Хвърлянето на боклук на улицата струва скъпо – около 900 долара. Шофьорите също не се разминават с малки глоби. Всеки в Дубай разполага с кола и защо пък не при толкова ниски цени на горивото? Заради нарастващия брой на населението обаче, започва и изграждането на градски транспорт, а пък някои от спирките в града са дори с климатик. Ако пък те хванат, че си употребил алкохол и шофираш – 5500 долара. В Дубай шофьорските книжки се подновяват всяка година и няма как да пропуснеш да си заплатиш глобата.
 
* Употребата на алкохол е разрешена, но само и единствено ако това се случва в ресторанта, хотела или вкъщи. За разлика в Шаржа например, където алкохолът е напълно забранен. Интересно в Шаржа е и наказанието ако те хванат след употребата на алкохол – бой с пръчки и конфискация на колата, в която си превозил алкохола си. И в арабските емирства явно са привърженици на възпитанието с бой!
 
* „Шопинг в Дубай” – немислимо е да посетим това място и да не си купим поне едно пакетче с подправки. Тук цените са по-ниски и това се дължи на факта, че не се плащат данъци и осигуровки и входните мита са много ниски. „Сук” -  това е думата за пазар. А тук сукове различни – на цветята, на подправките, на платовете, но един от най-интересните е „Златният сук” или пазара, на който витрините блестят в злато, а продавачите са готови да изработят каквото Ви дойде на ум. Няма как да не споменем и дубайските молове – Дубай мол – това е първият мол; Мол на Емиратите и още много други ...
 
* В Дубай е изграден най-големият парк на цветята. На площ от около 70 хил. кв. м. са събрани над 45 милиона вида цветя! А основателят на Обединените арабски емирства - Зайд ибн Султан ал Нахаян е „изобразен” на портрет, който е изграден от цветя, а около него с цветни венци са направени седем сърца, които са символ на седемте емирства.
 
* Пустиня, невероятна жега и ски писти?! Да, това също е възможно в Дубай. В Мола на Емиратите е изградена планина, която е висока 8 метра и има различен наклон и трудност. Хем високи температури и пустиня, хем ски екипировка и сняг ... и това ако не е екзотично преживяване?!
 
Е, разбрахме, че в Дубай има различни възможности за пазаруване, но трябва да бъдем внимателни и със законите ...

За информация: 02/ 951 6948
Made by: TaraSoft

Дубай - мястото на неограничените възможности