Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ.

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ.
Име:
E-mail:
Телефон:
Маршрут:
Дата на отпътуване:
Брой хора:
Допълнителни изисквания:
Валидация
Код от картинката:
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ.
Име:
E-mail:
Oтзив:
Kачете снимка:
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ.

Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ.

София – Дуръс – Круя – Тирана – Берат – Скопие – София
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ.
Дати

  • 03.05.2024 - 06.05.2024
  • 24.05.2024 - 27.05.2024
Цена: 390 лв.
Дати

  • 03.05.2024 - 06.05.2024
  • 24.05.2024 - 27.05.2024
Цена: 390 лв.
Албания – непознатата – позната съседка. Опознайте Старинна Албания, разберете за Белия град, вкусете от гостоприемството и опитайте вкусната средиземноморска кухня. Насладете се на Адриатическото крайбрежие което ще Ви плени със свойте кристално чисти води!
 
1 ден: Отпътуване в 00:00 ч. от площад Руски паметник в София по маршрут София - Перник - Кюстендил - Скопие - Охрид - Струга - Дуръс. За Албания можем да кажем накратко, че тя е една от интересните и необикновени страни на Балканите, тъй като е останала почти недокосната от могъщата сила на глобализацията. Тя предлага невероятното съчетание от древна история и култура, неподправена красота, топли и гостоприемни хора. Навсякъде в Албания, човек може да си похапне добре с пресни и натурално отгледани зеленчуци и плодове и да опита ястия, характерни за турската, гръцката и средиземноморска  кухни. Любителите на рибата и морските дарове също ще бъдат приятно изненадани от предлаганото разнообразие. Пристигане в Дуръс около обяд. Настаняване в Hotel Kamomil 3*. Свободно време за първа среща с Адриатическо море. Вечеря. Нощувка.
 
2 ден: Закуска. Свободно време или по желание екскурзия с екскурзовод на български език до Тирана и Круя/допълнително доплащане/. Круя е малко градче, от което преди пет века Скендербег управлявал обединените албански племена. Забележителна е крепостта, която е приютила на територията си етнографски музей, помещаващ се в типична къща от XVIII век и музеят на Скeндербег, посветен на националния герой и неговите подвизи.  Запознаване с традиционния албански пазар с малки сувенирни магазини, дървени автентични постройки и множество кафенета.  Отпътуване за столицата на Албания – Тирана. Пешеходна обиколка на града с екскурзовод на български език: централният площад Скендербег с паметника на албанския национален герой, който за кратко време успява да постигне независимостта на Албания от Османската империя през ХV век., джамията на Етем бей - една от най-ценните сгради, която датира от края на осемнадесети век. Тук се намират също старинната Часовникова кула, правителствените сгради и Президентството, Народното събрание, Кметството, редом с многобройни уютни ресторантчета и кафенета. От другата страна на площада са най-големите музеи в страната, включително Националния исторически музей, който е украсен с огромен социалистически стенопис на победоносните партизани. Забележителна е православната катедрала „Възнесение Христово”, чиито стъклен “ореол” около главния вход свети приятно синьо през нощта, а камбанарията е с формата на свещи.Следобед връщане в хотела. Свободно време за разходка по широката плажна алея. Вечеря. Нощувка.
 
3 ден: Закуска. По желание екскурзия до Берати Дуръс /допълнително доплащане/ с екскурзовод на български език. Отпътуване и пешеходна разходка с екскурзовод на български език в Берат – който е обявен за град-музей и е включен Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Градът е популярен с прозвището „град на хиляди прозорци“, защото всички къщи от старият град са разположени по склоновете на планината Томор и „гледат“ към новия град. На хълма се издига една от най-големите крепости в Албания - Кале, която представлява своеобразен каменен архив на различни исторически епохи и е свързана с Българската история. Легендата за крепостта разказва за двамата братя гиганти Томор и Шпираг, които се влюбили в една и съща девойка. В стремежа да спечелят сърцето и, те започнали да се карат, а боговете се разгневили и ги превърнали в камъни. Момичето се огорчило и започнало да плаче, а от сълзите й потекла река Осъм, която разделя града между двете планини. В атмосферата на стария Берат цари един особен уют на едно отминало време, в което животът течал бавно като по калдъръми, а самата разходка по тези улици е като пътуване във времето. Къщите са красиви, старинни, дори новите къщи, които се строят трябва да имат типичния за града стил. Отвличащи вниманието са ръчните плетива и шевици, закачени по дуварите за продан. Разхождайки се от външната страна на крепостните стени ще откриете невероятна панорама към новия Берат, която може да подкрепите с напитка в автентичните кафенета. За любителите на изкуство и история, стария град предлага прекрасно запазени стенописи от ХIV-ХVI век ­в църквите „Св. Константин и Елена”, „Св. Богородица Влахернска” и „Св. Никола”. В Националния музей Онуфри е поместена зографска изложба, посветена на най-известният албански зограф от XVI век. Разходка в ДУРЪС /допълнително доплащане/ – най-древният град на територията на днешна Албания, нейна столица по време на Втората Световна война, когато страната е окупирана от Италия, а днес е втори по големина град, най-голямото албанско пристанище и морски курорт.  В миналото е попадал в границите на Българското царство, поради което е бил наричан със славянското име Драч. Интересни забележителности са руините на крепостната стена, амфитеатъра от римско време, джамията Фатух, културния център, както и старите военни бункери около плажа. Разходка по красиво осветената крайбрежна алея.  Връщане в хотела.  Свободно време за разходки и почивкa. Вечеря. Нощувка.
 
4 ден: Закуска. Освобождаване на стаите и отпътуване за България с кратък престой в столицата и най-големия град на Северна Македония – Скопие. Пешеходна разходка в съвременния център: реконструираният площад Македония и новите скулптурни композиции. Отпътуване за България. Пристигане в София вечерта.
 
Дати и цени:
 
Дата                                                                           
Нощувки
На човек
в
двойна стая
Трети възрастен
в стая
Дете
2 г. -11.99 г.
 с двама възрастни
Единична стая
03.05. - 06.05.2024    
3 нощ.
390 лв.
340 лв.
320 лв.
630 лв.
24.05. - 27.05.2024 
3 нощ.
390 лв.
340 лв.
320 лв.
630 лв.
11.09. - 15.09.2024
4 нощ.
490 лв.
440 лв.
390 лв.
810 лв.
19.09. - 23.09.2024
4 нощ.
490 лв.
440 лв.
390 лв.
810 лв.
Отстъпките за деца са приложими при настаняване с двама пълноплащащи човека.
 
Задължителни такси:
* пътни такси – 20 евро/ 40 лева (заплащат се с окончателната вноска)
* сити такса, която се заплаща лично от всеки турист за нощувка на рецепцията на хотела; информация ТУК
 
ОБЩА ЦЕНА НА ПЪТУВАНЕТО: 430 лв. /осн.пакет + пътни такси/
 
Първа вноска: 100 лева на човек – внася се при подписване на договора
Доплащане: до 15 дни преди датата на отпътуване
 
ОБЩАТА ЦЕНА ВКЛЮЧВА:
* транспорт от и до София с автобус, снабден с климатик, CD/DVD,  микрофон, подвижни облегалки
* пътни такси
* 3 нощувки със закуски и вечери на блок маса /без включени напитки/ в Hotel Kamomil 3*
* кратка разходка в Скопие
* медицинска застраховка с покритие 5000 евро
* организатор от фирмата, придружаващ групата
* туристическо и информационно обслужване на български език
Цената е платима в лева по фиксинга на БНБ по банков път (банковите реквизити са посочени в договора).
 
ОБЩАТА ЦЕНА НЕ ВКЛЮЧВА:
Допълнителни услуги, които се заявяват и заплащат предварително:
* възможност за избор на седалка – информация за доплащанията ТУК
* застраховка ОТМЯНА НА ПЪТУВАНЕ – препоръчваме, в случай, че имате съмнения за уважителна причина да сте в невъзможност да пътувате (попитайте за повече информация в агенцията). 
 
Допълнителни услуги, които се заявяват и заплащат на място:
* Екскурзия с екскурзовод на бълг. език до Круя и Тирана – 15 евро (при минимум 25 души)
* Екскурзия с екскурзовод на бълг. език до Берат и Дуръс – 15 евро (при минимум 25 души)
* входни такси за музеи и мероприятия по програмата
 
Необходими документи:
* валидни до датата на завръщане лична карта или задграничен паспорт; данни от документа за пътуване се предоставят в офиса на фирмата или по електронен път при подписване на договора.
* визи не се изискват
* за деца под 18 години – нотариално заверена декларация от единия или двамата родители – попълва се по образец.
 
ВАЖНО:
* Цената и всички условия по програмата са валидни само при набрана група от 45 плащащи пълната такса участници. Агенцията не гарантира допълването на непълни групи.
* Допълнителните екскурзии и услуги се осъществяват при събрана група от минимум 25 плащащи, , освен ако в конктетна програма за конкретна дата не е упоменато друго.
* Няма специфични медицински и санитарни изисквания.
* Пътуването като цяло не е подходящо за лица с ограничена подвижност!
* Туроператорът си запазва правото да прави промени в последователността на програмата
* всички други ОБЩИ УСЛОВИЯ на www.suntravel.bg/общи условия
 
* настаняването е възможно в единични, двойни,тройни и фамилни стаи
 
Ориентировъчни входни такси на туристическите обекти по програмата:
Берат: Музей на Онуфри – 400 албански леки; Крепостта – 300 албански леки;
Круя: Музеят на Скендербег – 300 албански леки;
Дуръс: Амфитеатъра –  около 300 албански леки;
Скопие: църквата “Свети Спас” и музея на Гоце Делчев – 120 македонски денара;
Входните такси се заплащат на място в албански леки. Препоръчителна е обмяната на валута от България!
*Входните такси са с ориентировъчен характер и Туроператорът не носи отговорност за настъпили промени в деня на посещенията
 
Ориентировъчни валутни курсове: 1 лв. = 60 ALL /албански леки/; 1 лв. = 31 MKD /македонски денара/.
 
Описание на хотела:
Хотел Kamomilе разположен на плажа на дългия и широк пясъчен бряг на юг от Дуръс и предлага цветни климатизирани стаи с морски изглед.  Всяка стая разполага с телевизор с плосък екран и собствена баня с вана или душ. Всички помещения имат излаз на балкон. Wifiвръзката е безплатна на терторията на хотела. В хотел Kamomil3*** има бар с лятна тераса и ресторант, с гледка към морето, където се сервират албански и италиански специалитети, оценявани от нашите туристи изключително високо.  Награден от посетителите си през booking.comс оценка МНОГО ДОБЪР 8,1. Отзиви можете да видите ТУК!
 
Голем ( Golem)
Голем е неголямо градче на Северното крайбрежие на Албания, близо до Дуръс. Сега е популярен морски курорт с широки пясъчни плажове. В градчето има основно съвременни здания, преобладават хотели, жилищни домове и къщи за гости. Между тях има множество ресторанти, барове и магазинчета за сувенири. Ресторантите се отличават с превъзходна домашна кухня. Климатът е отличен, чисто топло море и прекрасен въздух, тъй като заливът на Голем е обкръжен от планина и борови горички. Развлеченията не са много, но пък Дуръс ( вторият по големина град в Албания)е на 7километра.  
                                 
Интересни и любопитни факти за Албания
  • Съвременните албанци са потомци на някогашните илири – коренното население на Далматинското крайбрежие и западната част на Балканския полуостров.Османското завоевание ги заварва в дневните им земи разделени в две племена – геги, в северната и централната част на страната и тоски – в южната.Говорят различни диалекти, границата между тях минава по р. Шкумби.Разделени са и по религиозен признак – гегите са католици, а тоските източно православни.Между геги и тоски има стара взаимна, и едва ли не наследствена вражда
  • Интересно е да се знае, че албанския национален герой Георги Кастриоти – Скендер бег, който оглавява борбата на албанските племена срещу османците всъщност е бил мюсюлманин, и е служил в османската войска, както е и заемал висши административни длъжности преди да оглави борбата срещу турците.Той е роден в началото на XVв. някъде в Албания ( и до днес няколко селища спорят че са негово родно място), той произхожда от аристократичния род Кастриоти, свързан с Комнинова Византия.Но с идването на османците, много знатни албански феодали побързали да изпратят децата си в османския двор.Такъв е и случая с Георги Кастриоти.Той израства в османския двор,получава военно обучение заедно с еничарите в Ендеруна, първоначално служи като кавалерийски подразделения в армията, а след това заема административни длъжности – субашия на Круя и дори валия на Никопол.Заради службата си получава тимари ( поземлени владения ) предимно в родните си албански земи.След първия поход на Янош Хуниади и полско – унгарския крал Владислав IIIЯгело, той напуска с 300 албанци османската войска и завзема крепостта Круя.Борбата на Скендер бег срещу османците продължава до смъртта му през 1468 г., като той е подкрепян от много местни аристократични родове в различни периоди от борбата, както и от Венеция в началото го подкрепя, а после се обръща срещу него.Военните действия, които Кастриоти води срещу поробителя са може би най – дълго оказваната съпротива на Балканите срещу Османската империя. Като национален герой той може да бъде сравнен с Мустафа Кемал паша – Ататюрк в Турция и Хабиб Бургиба в Тунис.
  •  По времето на Енвер Ходжа в страната са построени за около двадесетина години 170 000 бункера, които никога не са се използвали
  • През 1946 г. в Албания се установява една от най – зловещите диктатури на ХХ век и със сигурност най – тежката на Балканите, начело с Енвер Ходжа и съпругата му Неджмие Ходжа, наричана « Лейди Макбет «, която има много дейно участие в управлението от другите съпруги на комунистически лидери.Реално тя започва да управлява страната след смъртта на съпруга си през 1985 г., заставайки начело на антиреформаторското крило в партията.
  • "Добър вечер, Енвер Ходжа". Така е започвала едночасовата телевизионна програма в Албания по времето на параноичния диктатор, управлявал балканската държава в продължение на 40 години, защото само той е имал телевизор. Дали е виц или истина - не е ясно и до днес. 
           
Берат
На 120 километра от Тирана се намира над 2400-годишният Берат – гордостта на албанската античност и архитектура. Градът предлага комбинация от източни и западни култури, традиции и пъстро градско наследство. През IIIвек пр. Хр. той е превърнат в град-замък, известен като Антипатрея. Берат се състои от стар укрепен град, пълен с църкви и джамии, богато изрисувани със стенописи.
Името Берат е получено чрез албански звукови промени от старославянския Bělgrad, което означава „Бял град“. Със стратегическо географско положение на един от малкото проходи между Адриатическо море и Балканския полуостров, Берат се превърнал в богат търговски и културен център.
Берат бил неразделна част от Първото и Второто българско царство.
Берат и съседният град Гирокастра, са вписани от ЮНЕСКО като редки примери за архитектурен характер, типичен за османския период. Разположен в централна Албания, Берат е свидетел на съвместното съществуване на различни религиозни и културни общности през вековете.
 
ЛЕГЕНДАТА ЗА БЕРАТ
Според една от легендите двама неразделни братя великани Томор и Шпираг се влюбили в една и съща девойка. Нито единият, нито другият се отказали от любовта си към красавицата. Яростни се навхрърли един върху друг в бой до смърт. Девойката се удавила в сълзите си, а от тях се появила река Осъм, която разделила града на две. От едната страна се намира планината  Томор, а от другата се извисява Шпираг.
Старият градски център се състои от три части: Калая (на хълма на замъка), Мангалем (в подножието на хълма на замъка) и Горица (на левия бряг на Осъм). Реката е прорязала 915-метрова клисура през варовиковата скала от западната страна на долината, около която градът е изграден върху няколко речни тераси.
Крепостта на Берат е на повече от 2500 години, а най-интересното е, че тук все още живеят хора!Истинска укрепена цитадела, заобиколена от внушителни стени, кули и укрепления.
Наричат Берат – града на 1000 прозорци. Най-красивата гледка към него е от крепостта.
 
 
Фирмени документи:
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 1
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 2
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 3
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 4
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 5
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 6
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 7
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 8
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 9
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 10
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 11
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 12
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 13
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 14
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 15
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 16
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 17
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 18
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 19
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 20
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 21
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 22
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 23
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 24
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 25
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 26
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 27


Изпрати на приятел Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. Skype за Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. Обади се за Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. 02/ 951 6948
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 1
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 2
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 3
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 4
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 5
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 6
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 7
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 8
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 9
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 10
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 11
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 12
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 13
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 14
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 15
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 16
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 17
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 18
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 19
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 20
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 21
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 22
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 23
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 24
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 25
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 26
Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ. - Снимка 27
Made by: TaraSoft

Екскурзия до Албания: Дуръс – Круя – Тирана - 3 НОЩ.