Загреб

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Загреб
Екскурзиите да Загреб стават все по-поулярни на българския пазар, а ние от личен опит можем да ви споделим, че уикенд в Загреб е приятно и свежо забавление. С кола или автобус до Загреб се пътува по-малко от ден. Ето и основните забележителности, които можете да видите в хърватската столица:
 
 
Катедралата
Всяка екскурзия в Загреб започва от катедралния площад. Изграждането на Катедралата в Загреб започва през 1093 г., но през 1242 г. татарите я сриват до основи. През 1287 г. е възстановена изцяло в готически стил, но във времето губи своята красота и блясък и на няколко пъти е достроявана. Около катедралата могат да бъдат видени част от крепостните стени, които са изградени в края на 15 век след като Османската империя нахлува в Босна и Хърватия. През 17 век сградата се сдобива с игловидна ренесансова кула, която била използвана като наблюдателна. През 1880 г. сградата е сериозно засегната в следствие на земетресение, но в последствие е възстановена в нео-готически стил от Херман Боле. Именно по това време тя се сдобива с двете високи по 108 м. кули на западната фасада. Катедралата е изобразена на обратната страна на банкнотата от 1000 куни, емитирана през 1993 г.
 
 
 
Площад „Свети Марк”
Екскурзията в Загреб не бива да не вклчва и Площад Свети Марк, който се явява център на политическия живот на Хърватия, тъй като в сградите около площада се помещават Парламента, Правителството, Конституционния съд, Кметството. В центъра на площада се намира църквата „Свети Марк”. Тя играе важна роля в историята на града. Именно пред олтара й хърватските банове са полагали клетва за вярност към държавата. В църквата са се пазили градските документи и печатът. В началото на 16 век силно земетресение събаря камбанарията на църквата. На северозападната фасадна стена е вграден релеф, изобразяващ най-стария герб на Загреб с гравирана година 1499 г., а оригиналът на плочата се пази в загребския градски музей. Настоящият си вид църквата добива при реставрацията в периода 1936 – 1938 г.
 
 
 
Хърватския народен театър
Театърът е основан през 1860 г., но първоначално се помещавал в сградата на Старото кметство, построена през 1836 г. През 1870 г. към театъра се открива и опера, а през 1895 г. се мести в специално построената за целта сграда на площад Маршал Тито. Императорът на австро-унгарската империя Франц-Йосиф е този, който открива сградата, дело на известните австрийски архитекти Фердинанд Фелнер и Хермен Хелмер. На сцената на театъра са се качвали много известни хора на изкуството, сред които Ференц Лист, Сара Бернер, Франц Лехар, Рихард Щраус, Лорънс Оливие, Питър Брук, Хосе Карерас и още множество други.
Пред входа на театъра се намира известният фонтан „Извора на живота”, проектиран от хърватския художник и скулптор Иван Мещрович през 1905 г.
 
 
 
Музей Мимара
Музей Мимара остава по встрани от Стария град на Загреб и затова посещението му обикновено не е включено в традиционните екскурзии до Загреб. Ако обаче сте готови да пожертавет малко от свободното си време, горещо ви препоръчваме да го посетите. Музеят е открит през 1987 г. Помещава се в неоренесансова сграда на бивша гимназия. Наречен е така на името на дарителя на колекцията Анте Топич Мимара и неговата съпруга Вилтруда. В музея се съхраняват над 3 700 експоната от различни исторически периоди и от всички краища на света. Тук могат да се видят и произведения на изкуството дело на Ван Гог, Ел Греко, Мане, Микеланджело, Рафаел, Рембранд, Рубенс, Тициан, Веронезе, Леонардо да Винчи и др.
 
Работно време
1 Октомври – 30 Юни:
Вторник, Сряда, Петък, Събота: 10:00-17:00 ч.
Четвъртък: 10:00-19:00 ч.
Неделя: 10:00-14:00 ч.
1 Юли – 30 Септември:
Вторник-Петък: 10:00-19:00 ч.
Събота: 10.00 - 17.00 ч.
Неделя: 10.00 - 14.00 ч.
 
Билети (вход):
5 лв.
 
 
 
Археологически музей
Археологическият музей е един от преките наследници на бившия Национален музей, който е най-старият в Загреб, основан през 1836 г. Музейните колекции днес включват повече от 450 000 различни артефакти и паметници и са събирани през годините от различни източници. Повече от предметите са придобити чрез покупки или подаръци от представители на музея, които са били активни в цяла Хърватия. Още през 1880 г. музеят започва системни археологически разкопки в различни региони на страната. Придобивките от тези изследвания са не само материални. Изучават се и факти от всекидневния живот на жителите от праисторическата епоха до Средновековието. В самия музей могат да бъдат видени свидетелства за живот по тези земи още от древността. Интересен обект е Загребската мумия, която е известна в цял свят – на нея може да бъде видян най-стария етруски надпис.
 
Работно време:
Вторник, Сряда, Петък, Събота: 10:00-18:00 ч.
Четвъртък: 10:00-20:00 ч.
Неделя: 10:00-13:00 ч.
 
Билети (вход):
5 лв.
 

Ако искате да разгледате Загреб потърсете го като организирана самостоятелна екскурзия до Загреб или като част от различни маршрути: най-често можете да го откриете в комбинация с Любляна, но също така и като екскурзия до Загреб и Плитвички езера.


Made by: TaraSoft

Загреб