Любопитно
Блог

Знаете ли за Белград?

22 Юни 2012
38

Първото селище на територията на днешен Белград се нарича Сингидунум, по името на местното племе. При варварските нашествия античният Сингидунум е унищожен, а сегашният град е възстановен по време на Първата българска държава. По това време той се споменава в латински извори като Алба Булгарика (лат. Alba Bulgarica).
 
Българският княз Борис I (Борис-Михаил) издава съответен документ за основаване на Белград. За името на града има поне две версии: едната твърди, че името му идва от белите скали в околността, а другата версия се основава на факта, че в средните векове посоките на света са означавани с цвят. Цветът за запада е белият цвят, и тъй като Белград по това време е най-западната точка на България, е наречен Белград.
 
Крепостта Калемегдан е свързан с освободителните борби на българите, участвали в Първата и Втората Белградска легия. През 1862 г. Раковски организира първата легия. За неин знаменосец е избран Васил Иванов Кунчев, който след лъвския си скок над рова при Стамбул капия, получава прозвището Левски. Малко известен факт е, че Левски е опериран от апендицит в града.
 
Най-интересния епизод от историята на крепостта Калемегдан бил през 12 век. Унгарският крал Стефан II разрушил града през 1127 г. и използвал каменните му блокове за построяване на град Земун на другия бряг на реката. Двадесет и седем години по-късно, византийският император Мануел I разрушил Земун и построил Белград, като отново използвал оригиналните каменни блокове. Днес Земун е част от Белград.
 
Старият съд, построен от крал Милан Обренович в края на 19 век и новият съд, построен от крал Александър І Карагеоргиевич след Първата световна война, са разположени на мястото, където улица Кнез Михаилова става улица Крал Милан. Днес в стария съд се помещава Градския съвет, а в новия са офисите на президентството. Тези две сгради са вероятно най-красивите в целия град.
 
Старият съд в Белград бил сцена на едно от най-кървавите трагични престъпления в историята на 20 век в цяла Европа. Диктаторът крал Александър І Обренович и неговата съпруга са били убити жестоко тук през 1903 г. и части от телата им били изхвърлени от балкона на съда. Срещу него на улицата е Сръбският парламент, а от другата страна на парка се намира Федералния парламент, който е бил силно повреден по време на демонстрациите на 5 октомври 2000 г.
 
Националният театър (Народно позориште у Београду ) е разположен на площад Република. Построен е през 1869 г. по проекта на Александър Бугарски. Изпълнен е в стил ренесанс. По време на войната в Сърбия, театъра бил единствената отворена сграда, в която хората можели само срещу един динар да се отпуснат и да гледат някоя постановка.
 
Катедралата Св. Сава е най-големия православен храм на Балканите, издигнат в чест на Свети Сава - основоположник на сръбската православна патриаршия, повлияна в архитектурен план от църквата Св. София в Истанбул.
 
Skadarlija (Скадарска) е прекрасна улица в Стария град на Белград. Смята се за бохемския район на града и често се описва като белградския Монмартр. Преди години тук са били домовете на сръбски поети, писатели, художници и актьори, а днес на тази улица се намират едни от най-добрите ресторанти на Белград. Всички те се стремят да запазят бохемските традиции от началото на 19-ти век.