Любопитно
Блог

Зоологическата градина в Лондон

15 Януари 2012
26

       Лондонския зоопарк е един от най-добрите атракции на Великобритания и е най-старата в света научна зоологическа градина. Тя отваря врати на 27 април 1828 г., а през 1847 г. става обществена атракция. Тя може да се намери в сърцето на Лондон в Риджънтс Парк и се управлява от зоологическото дружество на Лондон. Днес на територията и от 36 акра живеят над 15 000 представители от над 750 вида.
       В зоологическата градина в Лондон са отворени и първите терариум (1849 г), аквариум (1859 г.), помещение за насекоми (1881 г.) и детска зоологическа градина. Територията й е разделена на тематични зони, сред които „Тропически рай”, „Африканско птичо сафари”, „Раят на пеперудите”, „Гигантите от Галапагос” (костенурки от остров Галапагос), африкански, маймунски, снежен кът и безброй още малки и по-големи кътове. Най-зашеметяваща е новата изложба Penguin colony- най-големият басейн за пингвини.

Интересен факт: 
В зоологическата градина в Лондон е живял първият хипопотам в Европа след Римската империя и първият в Англия след праисторическите времена. Тук е живял и най-големият слон познат през XIX в. - Джъмбо, чието име става нарицателно за всичко прекомерно голямо (включително самолет „Джъмбо Джет”).