Държавите по света
Блог

Израел

01 Януари 1970
14

Израел: необичаен, супер логичен, подреден...
За еврейския народ той е сърцето на цивилизацията, а за най-влиятелните световни религии, той е духовната столица.
 
Израел е съвременна държава в Близкия изток в югоизточната част на Средиземно море. Израел е демократична парламентарна република. Тя е единствената еврейска държава в света.
 
Израел граничи с Ливан, Сирия, Йордания и Египет, но има мирни договори само с последните две държави. Има излаз на Средиземно море, залива Ейлат/Акаба на Червено море, и Мъртво море. В Израел живеят главно евреи. Най-многобройните малцинства в страната са израелските араби — мюсюлмани, християни и друзи. В Израел има Палестинска автономия на територията на Западния бряг на река Йордан и ивицата Газа.  
 
Население​: 6,801,000​
Столица: Йерусалим
Езици: Иврит и арабски (официални езици)
Форма на държавно управление: Представителна демокрация
 
Гербът на Държавата Израел представлява менора, заобиколена от една маслинова клонка от всяка страна, както и надписа "ישראל" (на иврит за Израел) отдолу. Най-често в светлосиньо и бяло, гербът се появява в различни цветови комбинации, в зависимост от случая.
 
Атиква (Надежда) е националният химн на Израел. Темата на романтичния химн отразява близо 2000-годишната надежда на еврейския народ да се върне в земята на Израел - древната си родина, която да възстанови като суверенна държава.
 
Валута: местната валута е нов израелски шекел (NIL), разделен на 100 агорот
1 USD = 4.39 ILS / 1 EUR = 5.73 ILS
Банкнотите са по 20, 50, 100 и 200 шекела. Монетите са 5, 10 и 50 агорот. Най-доброто място за обмяна на валута са обменните бюра. Притежателите на международни карти могат да теглят пари от всеки автоматичен банкомат (АТМ). Работното време на банките е 8.30 - 12.30. В събота са затворени.
 
Връщане на ДДС в Израел: Туристите са освободени от 15,5 % ДДС. Много магазини предлагат възстановяване на ДДС за различни стоки, като бижутерия, сувенири, часовници и електроника. На международното летище "Бен Гурион", след паспортния контрол има специално гише, където можете да си получите обратно платеното ДДС. Обърнете внимание, че закупената от Вас стока трябва да е пакетирана, формуляра (фактура) за ДДС да е залепен за пакета на стоката. Ако не са комплектовани, няма да си получите обратно сумата. Всички магазини, които работят на принципа "tax free", знаят как се оформя тази процедура на пакетиране и документиране.
 
Някои полезни съвети:
* Съхранявайте ценните си вещи и средства в сейфа на хотела. Обикновено услугата е безплатна. Не ходете с големи суми джобни пари на места, където се струпват много хора.
* Бъдете внимателни с личните си вещи и чанти, когато правите снимки и вниманието Ви е отвлечено в тази посока.
* Когато програмата за деня включва посещение на свещените градове и места, трябва да бъдете облечени подходящо прилично. Мъжете да не са с къси панталони и потници, жените да не са с мини поли и разголени рамене.