Любопитно
Блог

Индия – толкова различна и толкова привличаща

02 Април 2013
30

Кое е първото нещо, за което се сещате, когато някой спомене Индия -  свещени крави, касти, йога, Боливуд, кораби, подправки? Ще Ви разкажем малко любопитни факти за символите на Индия и ще Ви пренесем в един по-различен свят, който отблъсква и привлича с невероятна сила, но със сигурност си заслужава да бъде видян, усетен и запомнен.
 
1. Ако си мислите, че дефилетата са само за хора, кучета и котки – лъжете се! Всяка година в Индия се стичат 50 000 камили, за да участват в най-голямото световно изложение на камили.  Издръжливите животни  участват в състезания и конкурси – за най-красив мустак например. Явно и сред камилите се избират принцеси.
2. Знаете ли, че Боливуд е  сред най-големите производител на филми в света? Да, и на нас ни беше интересно.
3. В Индия има 2 официални езика – хинди и английски, като всеки един от 17-те щата има свой официален език. А съставът на индиийското население включва в себе си 281 народности! А пък ние се оплакваме ...  Социалното развитие на всеки един индиец пък е предопределено от кастата, към която той принадлежи (т.е съсловието).  Принадлежността към определена каста на гражданите, предопределя неговата професия, избор на партньор и социален кръг. Ограниченията на кастите са свързани дори с храненето. Членовете на по-висшите касти трябва да бъдат строги вегетарианци, единствено могат да ядат козе месо, тъй като козата не се смята за мръсно животно. Също така, висшите касти не бива да допускат в своя социален кръг хора от по-нисшите. Проведени са реформи, с които кастите били официално премахнати, но въпреки това те остават в съзнанието на индийците и до днес.
4. Любопитно е, че от една страна Индия е държавата с най-бързо увеличаващ се брой на милионерите, а от друга – това е страна, в която  50 % от селското и 40% от градското  население (по данни на ООН), живее на границата на бедността. Според изследване, цитирано от  английския вестник „Гардиън”, в осем щата в Индия живеят повече бедни хора, отколкото в цяла „Черна Африка”, в която са включени 26 държави (това е районът на юг от Сахара). Страна на контрасти – бедност и лукс съжителстват необезпокоявани.
5. Индийската митология също гъмжи от истории за демони, богове, чудовища и сражения между тях. Известни са демоните „ракшаса”. Те могли да променят външността си и дори да стават невидими. Способностите им не се ограничавали до тук – демоните можели да повдигат Земята, да пресушават океана и да раздробят слънцето на парчета (е, явно са имали и способността да връщат всичко на мястото му).  Естествено, те също имали „шеф”.  Равана бил повелител на всички демони ракшаса. Легендите твърдят, че той имал десет глави и двадесет ръце, а украшенията по него били от чисто злато (за толкова глави и ръце, колко ли украшения е имал?).
6. Легенди се разказват и за „Долината на цветята”. Това е национален парк в Индия, който заема площ от 8750 хектара и е обитаван от множество редки животни – снежният леопард, черната азиатска мечка, баралът (хималайски син овен) и др. Долината е „украсена” от различните видове цветя, които са прекрасна гледка. През 2005 г. паркът е включен в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО. Според индийците, от векове тук живеят и феи, а дали това е истина можем само да гадаем.
7. „Холи” – още едно доказателство, че Индия е страна на контрасти. Холи е празник, който се чества пищно в северните щати. Той символизира красотата и пъстротата на живота, като съчетава в себе си строгата религия и местните традиции и обичаи, характерни за различните щати.  На хинди „холи” означава „изгаряне”, което е свързани с легендата за Бог Вишну и Краля, който тероризирал боговете.  Религиозното значение на празника отразява победата на Доброто над Злото, която се изразява в битката на Бог Вишну с лошия крал. Откакто се празнува празника, на този ден хората оцветяват лицата си в различни цветове и именно по този начин е запомнен и празника днес по света. Пълнолунието в индийската култура е от изключително значение и именно и това е причината празника да се празнува задължително в ден, в който има пълнолуние. И както е характерно за всеки един фестивал и карнавал – през двата дни от празника, хората забравят за ограниченията и се отдават на разпускане и забавления, оставяйки настрана разграничението на кастите.
8. Както вече разбрахме, традициите са изключително важни за индийците. Същото важи и за религията. „Пуджа“ се нарича молитвата, която е неразделна част от живота на всяко едно религиозно семейство. Това всъщност е и най-разпространеното женско име. За молитвата се отделя специално време от ежедневието на вярващия, а също и специална „пуджа“ стая в дома. Задължително е молитвата да се извършва при чисто тяло, затова индийците се молят сутрин – след душ, дори малките деца стават по-рано, за да могат да се помолят, спазвайки всички традиции. Всъщност, молитвата си е цял ритуал и като такъв, е необходима и специална подготовка за нея. Необходими са специално килимче, малка купичка с вода, шал, с който жените покриват главите си и още други задължителни аксесоари за стриктното спазване на традицията, свързана с молитвата.
9. Както всяка страна, Индия също има своите национални символи:
- Цветето, символ на Индия е водната лилия. За хората там водата е символ на връзката между двама души, а също така е и на духовно успокоение. Ето защо се смята, че когато човек изпие чаша вода – той започва да мисли по-трезво и се успокоява. От дълго време водната лилия се нарича и на „цвете на философите“.
- Бенгалският тигър – с това едва ли ще изненадаме някого. Както добре знаем, това красиво животно се среща само в щата Бенгал, което  допринася за гордостта на местните жители.
- Дървото, от което се ражда мангото се смята за най-плодовитото дърво в тропика, а пък плодът му е с най-голяма концентрация на витамини А, Ц и Д. Именно мангото е националният плод – символ на Индия. Плодът е разпространен в цялата страна и е неразделна част от менюто на индийците.
- Паунът пък е приет за национален символ на Индия. Всеизвестна е красотата на тази птица. Различните цветове по пауна изразяват различията и колоритността на този народ, които обаче са намерили връзката, която ги сплотява и прави културната смесица, която виждаме днес.
- Разбира се, не бихме пропуснали и свещената крава и слонът.
10. Магия, грация, мистика – синоними, които свързваме с индийския танц. Основите му са свързани още с индийската митология. Танцът е съчетание на философия и индийците влагат изключително голямо значение в изразяването на емоция чрез танца. Това е и причината движенията му да са базирани върху деветте емоционални степени.   Както вече Ви казахме, танците са пряко свързани с индийската митология и целта на танцуващия е да въздейства върху зрителя, пресъздавайки случки и епизоди от митологията. „Кралят на танца” – Бог Шива е покровител на това изкуство, като символ на „вечния танц на душата” е фигура, която изобразява танца на Шива. Според индийците, в този танц са изразени трите основни сили на Вселената – съзиданието, съхранението и разрушението. Индийският танц съчетава в себе си три елемента – ритъм, емоция и драматичен елемент. Те са част от всеки един танц, като ритъма и емоцията се извършват чрез определена част от тялото. Ритъмът се изразява чрез движения с кръста, корема и краката, а пък емоцията от своя страна – с очите и ръцете и особено с пръстите на ръцете, като всяко едно движение на пръстите означава различна емоция.
11. Не бихме могли да пропуснем да Ви разкажем и за традиционната индийска дреха. Тя се нарича „сари” и буквално означава (и представлява) „парче плат”. Пазарът днес е богат на различни видове сарита, но разбира се, както в голяма част от живота на индийците, саритата също се предопределят до голяма степен от принадлежността към кастата и от възрастта на жената. По-заможните мъже предпочитат съпругата им да бъде облечена в сари, изработено от коприна, с финна бродерия, с мъниста и скъпоценни камъни. По-възрастните дами носят сарита в по-тъмни цветове, а младите индийки – по-светли и топли нюанси. Към всяко сари задължително има и къса блузка, която се носи под него и се нарича „чоли”.
12. Всички сме виждали червената точка на челото на индийките и много от нас се чудят какво ли всъщност е нейното значение. Обвързването е с много голямо значение за индийците и по тази причина се слага и тази точка на челото на девойката, която показва обвързаността и верността й към нейния избраник. Червената точка се нарича „бинди” и е още една от традициите, които се спазват в Индия.
13. Мехнди – изкуството за изрисуване на тялото. Рисуването по тялото в Индия се извършва с багрилото от къната. То било открито през 19 век от изследователя Томази. Всъщност, рисунки върху тялото с кана са били известни още от преди 5000 години. Освен че са красиви, рисунките, направени с къна предпазват и от горещините, заради охлаждащото действие на къната.  С времето рисунките се усложнявали и ставали все по-красиви, превръщайки се в култ по цял свят.
14. Още една индийска традиция (или по-скоро тяхно правило), след хранене те не пият алкохол, а вода или мляко.  Традиционната индийска храна пък е прието да се яде с пръсти. Ако не се чувствате комфортно да се храните по този начин, може да използвате и вилица.
15. По-голямата част от индийците са вегетарианци, което предполага и използването на алтернативи, т.е майсторите-готвачи са специалисти в подправянето на ястия. Измежду многото подправки, които имат приложение в индийската кухня трябва да изброим: ким, кориандър, куркума, кардамон, червено и зелено чили, канела, шафран, карамфил, индийско орехче, джинджифил, анасон, сусам или лук и чесън. Важно е да знаем, че за индийците кърито е подправка на нисшата класа, така че ако Ви предложат ястие – не споменавайте прекрасния вкус на кърито ...
 
Успяхме ли да Ви пренесем поне за малко в този толкова различен свят? Силно се надяваме, че отговорът е „Да“, също така се надяваме всеки да има възможността да посети тази невероятна и колоритна държава и да се запознае отблизо с културата, традициите, религията и разбира се – прекрасната природа на тази магическа част от света.