Инсбрук

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Инсбрук
Златния покрив
           Сред очарованието на Стария град в Инсбрук, типична австрийска смесица на готика и барок, ще откриете най-голямата туристическа атракция на града: Златния покрив. Златният покрив е основна причина за включването на Инсбрук в маршрутите за екскурзии до Швейцария, екскурзии до Германия, екскурзии до Австрия или екскурзии до Баварски замъци. Къщата със златния покрив е построена от ерцхерцог Фридрих IV в началото на 15 век като резиденция на тиролските суверени. Тя всъщност представлява триетажна постройка разположена в сърцето на стария град, на централния площад. За покриването на балкона със злато са използвани 2 738 позлатени медни плочки. Балконът е направен за император Максимилиян I – за да може той необезпокояван, потънал в удобство и разкош, да наблюдава провеждащите се на площада турнири. Повода за направата на балкона в началото на 16 век е втория брак на Максимилиян с БианкаМария Сфорца от Милано. За Максимилиян можем да кажем, че той разширявал територийте си чрез успешни бракове, а не с тежки битки. За да не охлади отношениета си с роднините на първата си съпруга Мария Бургундска, той изрисувал на балкона себе си между двете си съпруги.
Долният етаж е украсен с резбовани дървени гербове, които символизират Австрия, Унгария, двуглавия орел на Империята, Бургундия и Милано, както и Тирол и Щирия. Стенописите показват двама знаменосци със знамената на империята и на провинция Тирол.
 
 
 
Hofkirche – Дворцовата църква
            В нея се помещава гробницата на император Максимилиян I. Със своите 28 статуи, надвишаващи човешки ръст, тя се явява най-важния монумент в Тирол. Заслужава внимание и органа от 1558 г., Сребърния параклис и гробницата на Андреас Хофер. От юни до септември тук може да се слуша и хора на момчетата от абатството Wilten.
 
 
 
Катедралата Свети Якоб
            Тази барокова катедрала е построена в периода 1717 и 1724 върху руините на по-стари църкви съществували на това място. Известната картина на Богородица, наречена „Мария ни помага”, се намира в олтара и е дело на Лукас Кранах – баща. Фреските и стенописите са дело на братята Асам.
            През 1629 година е построена гробницата на ерцхерцог Максимилиян II, която била разположена в църквата предхождаща тази катедрала.
 
 
 
Хотел Златния Орел
Хотелът GoldenerAdler 4* (хотел Златния Орел) е разположен в самия център на Инсбрук, непосредствено в пешеходната зона, редом със "Златния покрив". Той е най-старият хотел в града с повече от 600-годишна история. На мраморна плоча отпред са изписани имената на най-прочутите му гости: император Йозеф ІІ, Моцарт, Гьоте, Паганини, Сартр и много други.
 
 
 
Hebling
Този оригинален готически замък от 15 векeизключителен пример за буржоазното величие на Стария град на Инсбрук. Къщата е наречена на нейния собственик Себастиан Хелблинг, който отваря малко кафене в нея през 1833 г. Историческата сграда е напълно реновирана през 1979 и 1980 г.
 
 
 
Ottoburg
Тази старинна къща се появява тук през 15 век. Построена е на мястото на малък стар замък на графовете на Andechs. Тя е разположена точно върху старите крепостни стени, част от които все още могат да се видят. От векове Отобърг е прекрасен ресторант и винен бар. Заслужава си да се посетят различните зали. Двете статуи пред къщата, дело на скулптура Christian Plattner, изобразяват баща и син и са поставени тук в памет на загиналите в битката с Наполеон през 1809 г.
 
 
 
Въпреки, че се намира на територията на Австрия Инсбрук по-често е включен в маршрути на екскурзии до Швейцария или екскурзии в Германия, особено ако става въпрос за екскурзия до Баварски замъци. В непосредствена близост се намира и музеят "Кристалния свят на Сваровски" - вторият най-посещаван музей в Австрия след двореца Шонбрун. Статия за Кристалния свят на Сваровски можете да прочетете ТУК. Любопитна, интересна, пикантна... е и историята на членовете на фамилията Сваровски, особено когато иде реч за Фиона Сваровски - "Кристалната принцеса".

Made by: TaraSoft

Инсбрук