Испания

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Испания
Испания е разположена на Иберийския полуостров в крайната югозападна част на Европа. Простира се от Пиренеите до Гибралтарския пролив и заедно с Балеарските острови, Канарските острови и градовете на мароканския бряг Сеута и Мелиля заема площ от 504 750 кв.км. Страната е на четвърто място по територия в Европа след Русия, Украйна и Франция. На север граничи с Франция, на запад с Португалия, на изток и юг бреговете й се мият от Средиземно море.
 
Релефът на Испания е предимно планински, на второ място по височина след Швейцария. Тя представлява гранитно или варовиково плато със средна височина 660 м.н.м.в., прорязано от няколко планински вериги: на север Пиренеите и Кантабрийската верига, в центъра Централните и Иберийските планини и на юг - Сиера Невада и Сиера Морена. Най-високата точка се намира на о.Тенерифе - вр.Тейди с 3718 м. Голяма част - 211 хил.кв.км. заема Централното плато - Месета, което се разделя на две: по-висока в Кастилия-Леон и ниска - Кастилия - Ла Манча. Равнините са по долините на реките в провинциите Валенсия и Мурсия. С изключение на Галисия морските брегове не са дълбосо нарязани, на северозапад се извиват в красиви фиорди, които в Бискайския залив са стръмни и скалисти, а на юг по Средиземно море - ниски и с фин пясък.
 
В Испания общо с островите има 2000 плажни ивици. Най-известните са на Средиземно море и от френската граница на север до португалската граница на юг носят звучни имена, познати по цял свят - Коста Брава, Коста Дорада /Позлатен бряг/, Коста дел Асаар /Бряг на портокаловия цвят/, Коста Бланка /Бял бряг/, Коста Калида /Горещ бряг/, Коста дел Сол /Слънчев бряг/ и оттатък Гибралтар - Коста де ла Лус /Бряг на светлината/ на Атлантика.
 
Коста Брава се простира на север от Барселона и стига чак до френската граница. Това е изключително атрактивно и привлекателно място; една от гордостите на Каталуня. Със своите около 15 курорта, разположени на брега на морето, и градчета, пропити с хилядолетна история, тя е поредната перла в огърлицата на испанската туристическа индустрия. Уникалното съчетание на безкрайни плажни ивици, огрени от слънчеви лъчи и живописни скали с причудливи форми, оформят изключително характерния и романтичен пейзаж на бреговете на Коста Брава.
 
Името звучи толкова по испански, че предизвиква определени асоциации дори у хората, които никога не са били в Испания. Всъщност “браво” означава смел, храбър. Това е място за хора със силен дух – тук можете да запълните времето си с подводно плуване и лов. Коста Брава е сравнително евтин курорт, посещаван от много студенти и колкото и да е странно – пенсионери. Хората, които идват на почивка тук, посещават Барселона, Херона, музеят на Дали във Фигерас – тук се провеждат рицарските турнири - в тайнственият средновековен манастир Монсерат. Рай за младежите е Лорет де Мар – най-студентският град. Тук има всичко – сърфинг, дискотеки, платноходки и т.н. За хората, които предпочитат спокойствието, няма нищо по-хубаво от Калеля – тихо градче, с чисти улички и уютни барчета.

Коста Дорада е на юг от Барселона. Каталонците произнасят “даурада” – позлатеният бряг. Тук е построен вторият по големина лунапарк в Европа след Дисниленд в Париж – това е Порт Авентура или Пристанището на приключенията. Тук ще се почувствате като дете попаднало в любимата си приказка.
 
Освен множеството атракции има и достатъчно магазини, ресторанти, барове. От друга страна, можете да се спуснете с лодка по склона на изригващ вулкан, да се повозите със зашеметяваща скорост във вагонетка през изоставена шахта, след което да се разходите в облаците…. Най-големите градове на Коста Дорада са Тарагона, Салоу и Ситчес. Град Ситчес е избран неофициално за световна столица на гейовете. Това, разбира се не означава, че ще ги срещнете на всяка крачка. Болшинството туристи дори не разбират, къде са попаднали, тъй като гейовете си имат хотели, в които отсядат, ресторанти и заведения, където се срещат.

Коста де Азахар: Това поетично и романтично място, чието име идва от названието на портокаловия цвят, ви обещава и най-спокойната почивка. Простира се в провинциите Кастельон де ла Плана и Валенсия.
 
Коста Бланка или още Белият бряг и неговият главен град Аликанте ще ви очарова. Символът на морската душа на Аликанте е крайбрежието Еспланада, с прочутата палмова алея. Това е един от най-красивите булеварди по испанското средиземноморско крайбрежие.

Коста дел Сол - Брега на слънцето – името говори само за себе си. Слънцето сякаш винаги е тук, дъждовете са изключително рядко явление.

Балеарските острови се намират на 95 км от Валенсианския бряг и обхващат пет големи острова – Майорка, Менорка, Ибиса, Форментера и Кабрера, както и множество малки островчета около тях с обща площ 5014 кв.км. Наплива на туристи тук е токова голям, че Майорка се е превърнала в нещо като фоайе на Европа. Автентични са останали замъка, където са отсядали Шопен и Жорж Санд, огромен брой пещери, вулкани и тайната формула за изкуствено отглеждане на перли. По чист от Майорка е Ибиса.
 
Канарските острови: Разбира се обиколката на испанките курорти включва и Канарските острови: Ла Палма, Ла Гомера, Ел Иеро, Тенерифе, Гран Канария, Ланзароте и Фуертевентура. Островите са прочути с красивата си природа и историческите забележителности. Заради тези свои специфики Канарите са сред едни от най-известните световни туристически атракции. Всеки от Канарските острови има собствена атмосфера. Един от най-интересните е Гран Канария. Там има запазени архитектурни паметници, останали от времето на доиспанското население, живяло тук. Заслужава да се посети град Агимеш, където има реставрирани типични за Канарските острови къщи със запазено старинно обзавеждане.
 
Климатът е умерено средиземноморски и същевременно разнообразен поради релефа на страната. Различават се две основни зони - влажна или зелена и суха. Зелена Испания се простира на север от Кантабрийската верига и обхваща Биская, Кантабрия, Астурия и Галисия. Там зимата е мека, лятото е хладно, често е облачно и вали. "Суха" Испания се простира на юг от Кантабрийската верига върху 3/4 от територията на страната и се характеризира със студена зима и горещо лято. По Средиземноморският бряг особено в Андалусия има много слънце, малко валежи и дълги периоди на засушаване.
 
Населението на страната е близо 40 млн. души, средна гъстота 77 д. на кв.км. неравномерно разпределени на територия от близо половин милион кв.км. Най-гъсто населени са районите около столицата Мадрид и средиземноморските градове. Най-големите градове са Мадрид /5 млн/, Барселона /2,5 млн./, Валенсия, Севиля, Сарагоса, Малага, Билбао и др. Около 2 млн. Испанци живеят в чужбина: 800 хил. в Западна Европа, 120 хил. в Северна Америка, над 880 хил. в Централна и Южна Америка. След многовековните опити за потъпкване на етническите, религиозни и културни различия днес в Испания националностите - баски, галасийци, каталунци, със свои език и култура са официално признати и равноправни. Повечето историци смятат, че периодът на Реконкистата /722-1492 г./, т.е.последователното освобождаване на земите, завладени от арабите, определя исторически сегашното деление на територията на страната на основата на създадените тогава кралства, княжества и графства. Днес Испания е разделена на 17 автономни общности.
 
Испания е високо развита индустриално - аграрна страна. По обем на промишленото производство е на 5-то място в Европа и на 8-мо в света. Най-силно развити промишлени отрасли са машиностроенето, автомобилостроенето, корабостроенето, авиостроенето, електротехническата, химическата, текстилната промешленост. В последните години с бързи темпове се развива електронната промишленост, а намалява производството в металургията и рудодобива. Страната е богата на полезни изкопаеми. Разработват се находища на желязна руда, пирит, мед, олово, живак, сребро, злато. Особено се набляга на производството на въглища, използвани главно за стабилизиране на енергийния баланс на страната. Главните индустриални области са Каталуния - с 25 % от испанското производство, Страната на баските, и по-специално около Билбао, Астурия и Кантабрия - с черната металургия и химия, Мадрид - с леки автомобили и мебелна индустрия, Валенсия - с машиностроителна, хранително - вкусова, текстилна и обувна индустрия.
 
От векове селското стопанствое в основата на испанската икономика.Главните земеделски зони са в центъра на страната- Кастилия - Ла Манча - плодородните долини на реките Ебро и Гудалкивир, вечнозелената и влажна Галисия, Арагон и Мурсия - градината на страната. От зърнените храни се отглеждат пшеница, ечемик, царевица, ориз и др. Испания е сред големите производители на плодове и зеленчуци - първо място в Европа по производство на цитрусови плодове и маслини/зехтин/, отглеждат се още мандарини, портокали,  лимони, ябълки, бадеми, банани. Благоприятните климатични условия на Канарските острови позволяват да се прибират реколти целогодишно. От древни времена Испания е известна с вината си. С производството на около 30 млн.т., от които 11 млн. маркови вина, страната заема трето място в Европа и четвърто в света. Добре развито е и животновъдството - произвежда свинско, агнешко, говеждо и птиче месо. Риболовът се практикува от незапомнени времена. Годишно на всеки испанец се падат по 40 кг. риба, което е двойно повече от средно годишното потребление в Европа.
 
От началото на 60-години туризмътиграе първостененна роля в икономиката на страната.Той осигурява 8,3 % от брутния вътрешен продукт. Над 7 % от валутните постъпления са от туризъм - около 22 млрд.щ.д. Испания е на второ място в света с 8,1 % от международния туристически пазар. Този успех се дължи на разнообразните прекрасни природни дадености, огромното културно и историческо наследство, съхранено до днес от над 10 хил.национални паметници и над 300 историко - архитектурни комплекса. Добре развитата туристическа инфраструктура, перфектното обслужване и многобройните атракции привличат ежегодно повече от 70 млн. туристи/2000 г./.
 
Голямо внимание се обръща на модернизирането и разширяването напътната мрежа. С помощта на Фондовете за интеграция на Европейския съюз ще стане възможно страната да се доближи до стандартите на Европейската общност. Голяма част от транспортният трафик минава през 41 големи пристанища: Барселона, Валенсия, Картахена, Ла Коруня и др. Въздушният транспорт се осъществява от големите авиокомпании : "Иберия", "Авиако" и "Кана" и някои по-малки. 42 са гражданските летища, като най-голямото "Барахас" се намира близо до Мадрид.

Made by: TaraSoft

Испания