Кавала - залива на бягащия конник

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Кавала - залива на бягащия конник
За Кавала можем да кажем, че е сърцето на Източна Македония. Красив исторически град, амфитеатрално разположен около брега на морето; съчетал в себе си красива природа, богата и древна история и модерен начин на живот.
Кавала се намира на 165 км. От Солун. Има население от около 56 000 – 60 000 жители. Точния брой е трудно да се установи поради големия поток от туристи. Нарежда се на второ място по големина в областта Македония, след Солун. Главен град на област Кавала от 1924 г. Областта Кавала включва освен града също и Филипи, Неаполис и Тасос. Градът е седалище и на военния корпус. Той е център за износа на македонския тютюн. От тук с ферибот може да се стигне до остров Тасос. Фериботите пътуват обаче само при много хубаво време.
В околностите на град Кавала се намират също древния град Филипи – построен от Филип Велики, бащата на Ал. Македонски (17 км. От Кавала). Тук през лятото, в реставрирания Амфитеатър се разиграват древногръцки трагедии и комедии. В тази местност Св. Павел е проповядвал Евангелието на лидииците – пъвия народ в Европо приел християнството. На 60 км. Югозападно се намира друг древен град – Амфиполис – най-важната Атинска колония в Северна Гърция през Античността.
Легендата гласи, че името на града произлиза от латинското Кабалеро, защото заливът приличал на конник. В гръцкия език няма буква Б и Кабала се превърнала в Кавала. Всъщност оригиналното първо име на Кавала е Неаполис, което в превод означава “нов град”. Това име се среща за първи път през 7 в. пр.хр. През Византийската епоха гадът се нарича Кристополис. Разрушен е от норманите през 1185 г., а след това завладян от турците. Името Кавала се среща за първи път в документи от 16 в. През 1860 г. Кавала е важен търговски център и най-важно пристанище не само за региона, но и за цялата област Македония. Освободен е през 1913 г. Продължава да бъде проспериращ град с отлично развиваща се икономика, образование и култура.
Според Лондонкия мирен договор (1912 г.) Кавала, заедно със Западна Тракия, влиза в територията на българската държава. Кавала е български за кратко. След Междусъюзническата война през 1913 г.той е присъединен към Гърция.
 
Забележителности в Кавала:
 
Имарет
Един от бисерите на ислямската архитектура. Построена е през 1817 г. от Мохаед Али. Функционирала като семинария и сиропиталище, а също и като училище с 8 учители. Всеки обяд тук бедните можели да получат топла супа и комат хляб, а два пъти седмично – и месо. Имарет приютявала около 600 бездомни през лятото и 300 – през зимата. Годишната издръжка възлизала на около 8 000 златни лири (английски). Парите идвали от Пашата и от доброволни дарения.
Училището спира да функционира през 1912 г. Сиропиталището работи до 1923 г., когато Имарет затваря завинаги. Като резултата сградата е ограбена и започва дасе руши. Днес тя все още е собственост на Египет, но понякога е отворена за посещения.
 
 
Мохамед Али (1769 - 1849)
Управител на Египет (1805 - 1849), албанец по произход. Издигнал се в турската армия като командир на отряд албански доброволци. В 1805 г. бил призната от турския султан за египетски паша, фактически независим владетел. Осъществил редица реформи – подобрил икономическото и  културно развитие на Египет без да засяга основите на феодалното стопанство. Реорганизирал армията по европейски образец. Преобразувал държавния апарат и създал министерство. В 1811 г. изтребил мамелюкските бейове. Взел участие в борбата на турския султан срещу гръцкото национално движение от 1821 – 1827 г. Завладял Източен Судан и части от Арабия. През 30-те години се обявил за независим и успешно воювал против османската империя. Под натиска на Европейската коалиция бил принуден да се откаже от всички завоевания и в 1841 г. се признал за васал на Турция. Наследниците на Мохамед Али управлявали в Египет до 1952 г.
Родната къща на Мохамед Али е приятна турска къщя, за която да 1961 г. много внимателно се грижи египетското правителство. След това грижата за къщата поемат гръцките власти. На долния етаж се помещават кухнята и конюшната. На горния етаж се намира харема и покоите на пашата. Пред къщата се намира бронзовата статуя на Али, дело на Димитриадис.
 
Църквата на Дева Мария
Намира се точно срещу къщата на Мехмед Али. Тя е една от най-очарователните църкви в Кавала. От нея се открива прекрасна гледка към морето.
В миналото тук имало женски манастир. От него са оцелели камбанарията и някои икони от иконостаса. Днешната църква е построена през 1965 г. Старата църква била базилика, докато настоящата е кръстокуполна византийска църква.
 
Аквадукта
Тази колосална конструкция е едно от многото дела на Сюлейман Великолепни. В този вид е построена около 1550 г. върху руините на дълга стена, която била изградена от император Андроникус II. Освен защитната си роля тази стена била използвана и като водопровод. На върха на стената имало пешеходна зона, откъдето стражите можели да наблюдават пътя и града. От вътрешната страна бил аранжиран канал, който снабдявал стария град с вода от близките планински потоци. След природна катастрофа, от която Кавала пострадал през 15 в., старата аквадукта била разрушена. Тогава Сюлейман Великолепни издигнал върху следите от старата стена новата Аркада. Конструкцията съдържа 60 арки, с 4 различни размери. Най-голямата от тях е висока 52 м. Днес Аквадукта определя границата между стария и новия град.
 
Крепостта
Както Бялата кула е символ на Солун, така Крепостта (заедно с Аркадата) е символ на Кавала. Тя (крепостта) доминира над града и е първото нещо, което хваща окото на туриста. Няма съмнение, че е най-интригуващия елемент на стария град. Оцеляла е до днес в оригиналния си вид.
В този вид крепостта е построена от турците и венецианците през 1425 г. Стените на града имат интересна история. За първи път крепостни сетни на това място са построени още през 5 в. пр. хр. Били изградени от плочи местен гранит.  Част от тях все още съществуват и могат да се видят в западната част на града. Тези стени били разрушени и наново построени от византийците, а през 1306 г. император Андроникус II построил т. нар. “дълга стена” – тя включва Аквадукта и крепостните стени от пристанището. Акрополът на Кавала бил последната надежда и убежище на жителите на Кавала при нападения и атаки на пирати и други врагове. Строежът следва естествените линии земята и се състои от външен двор с три кули и два входа. На това място днес можете да видите малък театър, където през лятото се изнасят много концерти. При ясно време от тук можете да видите дори Тасос.
Най-обезопасената част включва резервоар за вода, арсенал, койтопо-късно бил използван като затвор. Централната кула – последната защитна линия, също се намира тук. Тя е висока 18 м. Размерите на този вътрешен двор са внушителни – дължина 90 м.; широчина – най-тясното място е 4 м.; цялата обиколка е 200 м.

Made by: TaraSoft

Кавала - залива на бягащия конник