Кавала

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Кавала
Акведуктът Камарес
Може да се каже, че това е визитната картичка на Кавала. Това крупно съоръжение се намира в центъра на града и отделя Стария град от новия. Издигнато през 1550 г.от Сюлейман Великолепни върху развалините на стар римски акведукт и на старата крепостна стена /построена от Андроник I Палеолог/. Освен отбранителна роля тази стена се използва и като водопровод. В стената съществува  специален коридор , по който преминава охраната, а под него вътре в стената се намират тръбите на водопровода, снабдяващ  града с вода от близката планинска местност Тимми Ставро /Достойния кръст/. Грандиозната постройка се състои от 60 арки с четири различни размера, най-големете от които достигат височина 52 метра и е един от задължителните обекти, коите се показват на туристите по време на всяка екскурзия до Кавала.
 
 
 
Крепостта
Крепостта или Гарнизона, както я наричат жителите на Кавала, е част от отбранителните съоражения на стария град, достигнали до наши дни. Това е най-високата и най-красива част. Обикновено с посещението й завъшрва организираната обиколка в Стария град по време на екскурзийте до Кавала, организирани от Сън Травел. Крепостта е построена през 1425 г. в този си вид от турците, обаче тя има много по-дълга история. Най-напред укреплението било построено в началото на 5 век от огромни каменни блокове от местен гранит, чиято дължина достигала до 180 см. Някои фрагменти от тези стени се виждат и днес в западната част на града. Отбранителните съоръжения били възстановени и разширени в периода на господство на византийската империя. В 1306 г. по времето на император Андроник I-ви Палеолог била построена така наречената „дълга стена”. Вътрешната част на крепостта има дължина 90 м, ширина 3,6 м и площад около 200 кв. м. Кулата е висока 18 м.
 
 
Работно време:
1 април - 31 октомври от 8:30 до 21:00 ч.; 1 ноември - 31 март от 8:30 до 16:00 часа. 
 
Вход:
2 евро
 
 
 
Къщата на Мехмет Али
През 1769 г. в Кавала се ражда основателя на последната египетска династия Мехмет Али. В този град той живял много години и го заобичал с цялата си душа. Мехмет Али съществено помогнал в развитието на Кавала. В негова чест през 1934 г. египетски гърци издигат паметник - бронзова статуя, дело на склуптора Димитриадис, поставена пред дома му.  Самата къща е построена в 1720 г., съхранена добре до наши дни и реставрирана през 2005 г. В момента тя представлява малък музей: на 1-ия етаж се намира конюшнята и кухнята, на горния помещението на харема, стаята на пашата и стаята на любимата му жена. Къщата е малка, а посещението й не отнема много време, така че и да не е включена като задължителен обект във вашата организирана екскурзия до Кавала, отделете малко време, за да я посетите.
 
Работно време:
Вторник – Сряда: 10:00-18:00 ч.; Неделя: 10:00-15:00 ч.
 
Вход:
2 евро
 
 
 
Църква „Успение Богородично”
Църквата се намира между площада на Мехмет Али и фара и е една от красивите църкви на Кавала. В миналите години на това място се разполагал женски манастир, от който се съхранили само камбанарията и няколко икони. Съвременната църква била построена през 1965 г.  Като архитектура отразява типично византийския стил с кръстообразен купол.
 
 
 
В каталога на Сън Травел екскурзия до Кавала можете да откриете като Уикенд Солун - Кавала.

Made by: TaraSoft

Кавала