Любопитно
Блог

Кой е казал, че изкуството да пием кафе е запазена марка само за италианците?

26 Юни 2015
28

Всички знаем, че за повечето хора единственото, което може да ги изправи на крака сутрин и да подобри настроението им е чаша силно кафе,  в повечето случаи изпито съвсем набързо.  А сега си представете да изпитате едно по-различно усещане, превръщайки изпиването на сутрешното кафе в  специален ритуал, в един специален град - така както го правят жителите на Загреб..
Всяка сутрин с пукването на зората  в този аристократичен и загадъчен град се отварят уютните тераси на кафенетата, ресторантите и ухаещите отдалеч сладкарнички и пекарни. Малките живописни улички и барокови площади на тази харизматична столица са най-доброто място за разходка и приятно прекарване с приятели на чаша ароматно кафе, гарнирано с различни сладки изкушения. Замириса ли Ви вече на кафе?
Сутрешното кафе на открито е не просто случайна потребност, а по-скоро свещен ритуал за местните, важна част от бита и всекидневието им.  Обикновено, стават рано и винаги си отделят достатъчно време, за да  изпият бавно и с безкрайна наслада по повече от една чашка  от тази божествена напитка, като това  освен удоволствието от самото кафе им дава и възможността  да разберат последните клюки, да прочетат вестника или да се отдадат на сладко бъбренес приятели. Това е точното време и място да почувстваш истински духа на града, да наблюдаваш хората, а и да бъдеш забелязан.  Любимо място за тази „церемония”  е площад „Петар Прерадович”, известен като „Цветния площад”, предпочитан от хората на изкуството и младежите. За по кафе, седнете на терасата на Vecernji Cafе, а може би Kic Club ще ви се стори по-интересен, като ново и алтернативно кафене.
Улица „Ткалчичева”, която в миналото разделяла Градец и Каптол, изпълнена с кръчми и червени фенери, днес също е популярно място за срещи, заради безкрайните редици от кафенета на открито, всяко със собствен облик и стил, както и специалната атмосфера придавана от уличните музиканти, разположили се на всеки един ъгъл, забавлявайки минувачите с музика във всевъзможни стилове – джаз, мексикански мелодии, дори Тиролски мотиви…
В Загреб толкова добре познават  сентенцията,  че: „Кафето трябва да е черно като дявола,  горещо като пъкъла, чисто като ангел и сладко като любовта”, че дори са създали Фестивал на кафето. Замислен като рекламно събитие, на което избрани хърватски  и чужди фирми рекламират своето кафе, едновременно с това забавлява по всевъзможни начини посетителите.  Цялата атмосфера на фестивала, разбира се е допълнена с музика на живо,  разговори и беседи с професионалисти в областта на  кафето, участващи в различни тематични работилници.Освен различните видове  кафе се рекламират  и аксесоарите  и инструментите за неговото приготвяне. Изпробват се различни машини за приготвяне на кафе, както по-стари, така и по съвсем иновативни технологии. Също така  на всяка крачка се предлагат разнообразни  видове коктейли и ликьори,  чиято основна съставка отново е кафето.  Специално внимание е отделено на методите за изпичане на кафето, както и различните варианти за приготвянето му. Фестивалът е замислен и като научен семинар за историята на кафето, на който намират място различни изложби на фотографи,  презентации на  филми, както и много интересни  изложби  на картини нарисувани с кафе, и дори мозайки направени от кафени зърна.  А идеята, както биха изтъкнали самите организатори е кафето да се превърне в КУЛТ, не само в удоволствие ....