Комо

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Комо
Комо - езеро, „сгушено дълбоко в кестенови гори“
 /Уилям Уърдсуърд/
 
Езерото Комо се слави като най-красивото езеро в италианските Алпи и е място, което задължително трябва да се посети. Около Комо се носи дихание на свежест.
Опитният пътешественик ще се увери в това, веднага щом пред погледа му изникнат високите хълмове, които се отразяват в бистрите води. Разкошните вили в ниските части сякаш желаят да се потопят в кристалното езеро, но суетата на кокетните им градини ги кара гордо-гордо да се оглеждат в него.
Заобиколено от китни селца и градчета, езерото Комо е любима дестинация на природолюбителите, но е и извор на вдъхновение за много велики творци като Стендал и Уилям Уърдсуърд, както и за композитори от класата на Ференц Лист. Едноименният град е родно място на учени от различни епохи: Плиний Стари, Плиний Млади и Алесандро Волта, а днес е любимо кътче за почивка на знаменитости от световна величина като Джордж Клуни, Мадона и Хулио Иглесиас.
Комо ще ви се усмихне, щом се изкачите до Брунате – малко градче, сгушено високо в облаците, където прекарва последните си дни нашият Пенчо Славейков. Тук, в цветната вила Белависта, той затваря очи завинаги. Погребан е в местното гробище, а няколко години по-късно тленните му останки са преместени в София. Днес в Брунате, в градинката на градската библиотека е издигнат паметник с бюста на поета. Местните казват, че за тях е чест да пазят паметта на един от най-великите български интелектуалци, както и да популяризират неговото творчество.  Съвсем наблизо е и вила Белависта. Тук ще ви посрещне красив, усмихнат и отзивчив италианец. Препоръчваме ви да се отбиете... в това толкова италианско място българският дух е силно подчертан. Масите са застлани с красиви покривки с български мотиви, на лавицата се пазят две книги, описващи последните дни от живота на Славейков. Написани са на италиански, написани са и на български... Да стигнете до Бурнате никак не е трудно. Пътят, който се вие от езерото до намиращия се на 3 км от него град, е стръмен, тесен, но живописен. Пътешественикът обаче, както и повечето местни, предпочитат фуникуляра – един от най-стръмните в света.
 
А вие не бихте почувствали пълнотата на езерото, ако не се разходите с корабче из кристалните му води. Между високите склонове на градчето Чернобио, ще се опитаме да надникнем от разстояние във вила „Д‘Есте“. Тя е превърната в луксозен хотел и ревностно пази разкоша си само за своите аристократични гости. Още по-насевер в Тремедзо се намира разкошната вила „Карлота“, която отдалеч впечатлява с благоуханните си градини с площ над 70 000 кв.м. и с архитектурата си в неокласически стил. Това място, което разполага и с малка скулптурна галерия, непременно трябва да бъде посетено. Сватбен подарък за принцеса Карлота, вилата носи духа на девойката и нейното име дори до днес. Терасовидните ѝ градини, натежали от цветове, се гордеят с бугенвилии и много редки видове растения.
Колкото и да се говори за това кътче от рая, винаги ще може да се каже още нещо. Историята се преразказва от всеки, посетил езерото, защото за да го почувстваш, трябва да го видиш, да го вдишаш, да го вкусиш... трябва да бъдеш там!

Made by: TaraSoft

Комо