Корфу – градина на боговете или остров на нимфите?

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Корфу – градина на боговете или остров на нимфите?
     Когато стъпиш на най-големия на Балканите площад "Спианада" и видиш всички забележителности, необятната зеленина и прелестта на Корфу, усетиш аромата на цитруси и рози, тогава ще разбереш смисъла на думата „обаяние”.
     Богинята на красотата е съчетала в себе си нежния пясък на 34-те големи плажа със синята бистра вода на морето и заливите, палмите и маслиновите дървета с лъчите на изпепеляващото слънце, таверните с взривяващи дискотеки, множеството църкви и многобройни музеи, както и интересна съвременна архитектура – това е Корфу.
Той е седмият по големина, третия най-скъп и най-различен от стотиците гръцки острови в Егейско и Средиземно море. Тук можете да се насладите на неповторимата романтика на малките планински селца с красиви частни вили, да потанцувате в ритъма на сиртаки в традиционната гръцка таверна, ще се удивите от мирисът на миртовите и лимоновите дървета и ще се впуснете в море от венециански, гръцки, английски и византийски исторически паметници. Керкира, вторият по големина от седемте Йонийски острова, може да ви погълне с красотата си.
     Както почти всеки гръцки остров и този носи със себе си част от древногръцката митология. Според легендата Посейдон бил влюбен в Керкира, дъщерята на речния бог Азопос и речната нимфа Менопе. С помоща на Зевс я отвлича и я завежда на безименния до тогава остров. В израз на любовта си той кръщава острова на нейно име. Те имат син - Феак, откъдето идва и наименованието „феаки“- коренните жители на острова, които се споменават в „Одисея“ на Омир.
Историята на острова преминава през няколко периода. Другото име на острова – Корфу, идва от византийски времена, от думата Корифи - връх, заради издигащият се над града акропол. От думата Корифи произхожда названието Корфу известно по цял свят. Знае се, че островът е бил населен още през 800 г.пр.Хр.
      Корфу заема площ от 641 км2, дължина 58 км. и широчина 27 км. в най-широката си част. Северната му част е планинска, а южната е заета от равнини. Над всички се извисява връх Пантократор с неговите 906 м. Столицата на острова е Корфу Таун. Старият град е най-големият средновековен комплекс в Гърция, който включва византийски църкви, венециански стълби и множество фонтани.
      Керкира има две крепости - едната е византийска, преустроена и укрепена от венецианците през 1546 г., а новата (Бреговата) крепост е построена през 1576 г. за защита от турските набези.
Една от най-големите забележителности на града е площад „Спианада“, а в църквата „Св. Спиридон“ се пазят мощите на светеца, покровител на града. Спирос (гръцкото на Спиридон) е и най-често срещаното име на острова. Църквата е доста впечатляваща и си струва да я посетите. Но не забравяйте да сте подходящо облечени, защото вътре не пускат по плажно облекло.
Други интересни туристически обекти са музеят на Азиатското изкуство, Английската църква, Археологическият музей, дворецът „Св. Михаил и Георги“,  изграден с камъни от остров Малта за резиденция на гръцките крале, архитектурният ансамбъл „Листон“ – копие на парижката улица „Риволи“, построен от същия инженер Лесер. Тук ще откриете много китни кафенета в същия стил като тези в Париж, както и десетки магазинчета за злато, кулинарни изкушения като див мед, смокинови кексчета, ликьор от див портокал, както и местната ръчно плетена дантела.
Само на 9 км. от столицата се намира Ахилео - лятна резиденция на австрийската императрица Елизабет, съпругата на австрийският крал Франц Йозеф I. Дворецът представлява огромна вила с множество статуи на гръцки богове и богини, красиви градини и гледка, която няма да забравите никога. Носи името на Ахил, като негова статуя е поставена в центъра на голямата градина. Дворецът е построен през 1890 г. от италианския архитект Рафаело Карито.
На около 26 км. от столицата се намира Палеокастрица - най-красивото кътче от острова. Тук са красивите заливи, кристално чистите води с променящи се цветове, най-красивите плажове и залези.
Над всичко това се издига манастирът „Пиги“ с красивия си двор с много палми, цветя, осветени фонтани и аристократични пауни. Построен е през 1225 г. и реставриран в края на XVIII и началото на XIX век. Тази панорама се вижда най-добре от хълма край с. Лаконес, наречен още Балконът. Тук дъхът ти наистина може да спре от толкова природна красота и великолепие. Според легендата на мястото на Палеокастрица се намирал древният град Алкинос, столица на феаките. По тези брегове бродил Одисей, запленен от приказния остров и Нафсика. Когато корабът, на който отплавал за Итака, се завърнал отново тук, разгневеният Посейдон го вкаменил и днес скалата в морето е известна като „каменния кораб“.
Каноние мястото, където е разположено международното летище на Корфу. Оттам тръгват и морските таксита за Пондикониси (Мишият остров), където се намира древен манастир. На него е построена църквата Пантократор (11в.).
В малкото селце Сидари се намира един истински природен феномен. Пясъчните канали, образувани от морските води представляват изумителна гледка на която може да се наслаждавате с часове. Местните наричат тези канали с общото име „Каналът на Любовта“.
В близост до Сидари се намира и селцето Ангелокастро. Местните вярват, че ако двама влюбени се изкачат на най-високата точка на планината и застанат с стиснат ръце за 15 мин. те никога няма да се разделят.
     Кухнята на острова е изключително интересна и разнообразна. Тук може да намерите всички азиатски, италиански и гръцки ресторанти, но местните специалитети не са за изпускане. Такива са блюдата „sofrito“ (тънки ленти телешко с чеснов сос и бяло вино), „pastitsada“ (телешко с макарони и доматен сос), „bourdeto“ (варена риба с лучен сос и подправки). Само тук и в Сицилия виреят дървета с кум-куат – плод, приличащ по форма и вкус на мини портокал – пренесен е на острова през 1924 г. от Япония. От тях се прави прочутия ликьор и различни видове сладки.
      Множество известни личности са живели и творили на Корфу: италианският писател Джералд Даръл, Антонио Вивалди, Вики Леандрос и др. На острова е роден Принц Филип, съпруг на британската кралица Елизабет Втора. Безспорно най-интересната личност е Джакомо Казанова, живял тук като венециански войник.
    На остров Корфу се празнува един по-различен Великден. Смята се, че тук е най-пищното празненство в цяла Гърция. Празненствата започват от Велики Петък с пищно шествие по улиците.
    Корфу е остров различен от всички гръцки острови. Духът, който ще усетите тук е незабравим. Затова и Корфу е една от най-посещаваните туристически дестинации в целия свят.
    Хайде да го посетим заедно!

Made by: TaraSoft

Корфу – градина на боговете или остров на нимфите?