Любопитно
Блог

Кристалния свят на Сваровски, Ватенс

06 Декември 2014
40

            В малкото градче Ватенс, на 20 км източно от Инсбрук, се намира уникален музей. Той се радва на най-много посетители (600 000 души годишно) в Австрия след виенския дворец Шьонбрун. През 1995 г. за своя 100-годишен юбилей собствениците на световноизвестната фирма "Сваровски" взели решение вълшебният свят на произвежданите от тях кристали да бъде показан в музей. Художникът - автор на проекта Андре Хелер, го разположил в една приказна пещера.
През 1891 г. 29-годишният цигулар Даниел Сваровски, роден в Чешка Бохемия, измислил машина, която да обработва скъпоценни камъни и кристали, без да нарушава качеството им. Да конкурира прочутите майстори в родината си по онова време се оказало немислимо и той се преместил в Австрия. Заедно с тримата си синове измислили и технология за производство на изкуствени брилянти и невероятно красиви кристални изделия и бижута. С тях фирми от ранга на "Шанел", "Ив Сен Лоран" и "Кристиян Диор" започнали да украсяват тоалетите си със зашеметяващ успех.
През 1976 г. фирмата "Сваровски" въвела и производство на кристални фигурки, първата от които била мишка. Последвали я еделвайс, костенурка, еленче, лебед... Те станали обект на колекционерска страст и за четвърт век броят на желаещите да притежават такива фигурки надхвърлил милион.
Музеят пещера има 7 помещения, в които възможностите на виртуозно подбрана осветителна техника създават приказен свят. Тук можете да се любувате на всевъзможни кристали - от най-малкия с диаметър 0,8 мм до гиганта с диаметър 40 см и тегло 310 000 карата (62 кг), влезли в Книгата на Гинес.
В "Кристалния свят на Сваровски" и до днес не са забравили принципите на някогашния цигулар, който казвал, че "кристалът трябва да е не по-малко фин за възприятията от самата музика".
            От пролетта на 2010 г. всички погледи са фокусирани върху двойка руски артисти, наричащи себе си „Сините носове”. Те представят една чисто нова перспектива на световно известни сгради. Артистичното дуо сатирично интерпретира 4 архитектурни шедьоври, които представя под мотото „Домашно видео”. Това са Тадж Махал в Агра, Пирамидата в Гиза, Empire State Buildingв Ню Йорк и Мавзолея на Ленин в Москва. Всички тези работи са пресъздадени от кристал в лабораторията Swarovski в размери, невиждана досега и по този начин са се превърнали в художествени интерпретации на оригиналните шедьоври. Трябва да погледнете по-отблизо и по-отгоре, за да откриете фините, хумористични домашни клипове на Сините носове, които се намират вътре в тези произведения на изкуството.
            Какво още можем да видим в Сваровски?
 „Стената на литературата”, на която са изписани цитати на оригинален език от известни автори, в които думата „кристал” има носещо значение.
„Синьото” на Yves Klein е вдъхновило Андре Хелер и той е използвал топлия, специфичен нюанс на синия цвят като мотив за интериора на „Кристалния свят”.
Колоната на Keith Haring е част от декора на премиерата на операта Аида, поставена в Сахара (до Луксор).
Носещата кристал Нана е статуя символизираща смяната на роли между половете и самостоятелната и силна жена (вдъхновена от серия творби на Ники де Сейнт Фол).
Изтичащото време – единият от ключовите елементи в творчеството на Салвадор Дали също намира място в магическия интериор на залата.
Скъпоценните камъни в серия картини - произведения на Анди Уархолс.
Кристалните поеми – уникални кристални пръстени, произведени от Джон Брек по специална технология.
Черният жребец е неповторимо произведение – дубликат на украшение поръчано специално от индийски махараджа за любимия му кон.
Ледената пътека разкрива своята тайна, едва когато стъпите на нея. След вас ще останат кристални следи, които указват траекторията по която сте поели. Тези следи се осветяват и колкото повече хора участват в прекосяването и, толкова по-живописно е и повече светлина озарява пътеката.
Centenar – в центъра на входната зала вниманието привлича най-големият кристал в света – 40 см диаметър и тежащ 300 000 карата, с над 100 шлифовани страни, символизиращи над 100-годишната история на Сваровски. Срещу него в контраст е разположен най-малкия кристал, който въпреки миниатюрните си размери (0,8см диаметър) има 17 прецизно шлифовани страни.
Вещите на великана – в тази зала можете да видите, гигантски акордеон, тояга и пръстен, собственост на великана. Като вдъхновение на Андре Хелер служи митологията - исполин, който се пробужда нощем, а денем е застинал.
Кристалната катедрала с над 590 огледала на своя купол представлява многоцветен калейдоскоп. Светлината се пречупва по неповторим начин, а преживяването се допълва с музика и арт обекти на известни автори.
Кристална калиграфия – светлина инсталация вдъхновена от желанието на американския творец Paul Seide  да премине отвъд езиковите граници и да намери универсално изразно средство, за да предаде известното стихотворение на Charles Baudelaires „Виното на влюбените”.  Тази атракция се допълва от тайнствено блещукащ ключов цитат от стихотворението.
Кристалоскоп. Представлява най-големия калейдоскоп в света, отразяващ мислите на „великана”. Основните съставни части са специално изработени кристали, които действат позитивно на душевната хармония (разработени от известния лечител Mandel и Swarovski).
Кристален Театър – фигурите покрити с разноцветни кристали ни потопяват в приказна атмосфера, отключваща човешката фантазия.
Кристалната гора представлява композиция посветена на елементите огън, вода и кристал.
La Primadonna Assoluta – незабравим смектакъл от звук и светлина в кристалната катедрала с запис от прочута финалната ария на оперната дива Jessye Norman.
Театър на Машините е произведение вдъхновено от отношението мъж-жена и представлява механично управлявани фигури на Адонис и ходеща жена в неповторима композиция.
Рефлекции е на пръв поглед хаотично и страно представление от най-различни образи върху над 300 кристални повърхности, но е едно силно въздействащо преживяване с философско послание.
Сваровски неподвластен на времето – зала посветена на историята и личности допринесли за развитието на обработката на скъпоценни камъни, стъкло, произведения на изкуството и предмети от ежедневието.
Зимен сън е приказна композиция вдъхновена от темата „зимен ландшафт”, състояща се от хиляди кристали Сваровски и стоманени елементи.
55 милиона кристала - неповторима композиция от звук и светлина на Браян Ено.