Любопитно
Блог

Лидо ди Йезоло

01 Януари 1970
25

Лидо ди Йезоло - на море в италианска версия
 
Лидо ди Йезоло започва да се развива като курортно селище още през 60-те години на миналия век. За това време то е успяло да се превърне в предпочитана дестинация за туристи от целия свят не само заради непосредствената си близост до едни от най-красивите градове на Италия: Венеция, Верона, Падуа, Болоня, но и заради 15-километровата плажна ивица, златист нежен пясък и море със син флаг. Наричат Лидо ди Йезело „столицата на модата и забавленията“ по северното адриатическо крайбрежие.  И има защо. Тук можете да прекарате ленив ден в слънчеви бани, да се разходите по дългата 7 км търговска улица на курорта или да посетите най-популярният воден парк в Италия „Акваландия“ – копие на Карибски остров, който предоставя забавления за малки и големи на площ от 80 000 кв. м. Стотиците магазинчета с уникални италиански стоки са истински рай за любителите на покупките, а в кокетните барове, пицарии и ресторантчета се предлагат специалитети за всеки вкус.
 
В древността градът се наричал Еквилиум и бил важен търговски център за цялата област. Освен добре развитото мореплаване и търговия, Лидо ди Йезоло бил и голям епископски център с 42 църкви и няколко манастира. През средните векове Йезело се развивал все по-добре благодарение на търговията с риба, сол, подправки и дървен материал. През цялото това време градът оставал настрани от политическия живот в региона без да има претенциите да участва във важни политически решения. За първи път Лидо ди Йезело се заявява на туристическата карта на Италия някъде в края на 19 век. След Първата световна война, венецианци и ломбарди вече напълно са осъзнали големия потенциал на района и започват да инвестират в туристическата инфраструктура на мястото, да строят хотели, вили, ханове и други развлекателни съоръжения.
 
Днес вече са изминали повече от 100 години от отварянето на първата туристическа атракция в Лидо ди Йезело. В наши дни курортът изумява със своя стил, модерно звучене и някак необичайно съчетание на тишина и спокойствие през деня и едновременно с това на бурния и разнообразен живот след залез слънце. От 20 ч. вечерта до 6 ч. сутринта основните търговски улици на курорта са отворени само за пешеходци. В ресторантите имате възможност да опитате различни видове кухни и морски специалитети. В района се отглеждат лозя и се произвеждат невероятни вина. Организират се и различни фестивали, свързани с музика, изкуство, танци и др.
 
Средно годишно Лидо ди Йезоло се посещава от между 4 и 5 млн. туристи. Всички те са привлечени най-вече от златистата плажна ивица, която през последните години получава „син флаг” - международен сертификат за качество на водите за къпане, чистотата и услугите по крайбрежието. Сезонът тук започва от средата на май и завършва в края на септември. Заобиколен от Алпите, курорта е защитен от бури и силни ветрове, а достатъчно плиткото море край бреговете на Лидо ди Йезоло през летните месеци може да се затопли до +30 °C. Всеки от хотелите в района разполага със собствена плажна ивица и чадъри и шезлонги, които са напълно безплатни за туристите.
 
Към пленяващите златисти плажове можем да добавим и други изкушения. В Лидо се намира и обявявания 9 пъти за №1 в Италия воден парк АКВАЛАНДИЯ. Роден през 1989 г., паркът е разположен на площ от 80 000 кв.м. и предлага забавления за малки и големи: от екстремни спортове през водни и неводни атракции до възможности за пълен релакс и почивка сред палмови дървета, градини от цветя и анимация с танци, фитнес, спорт и игри. Акваландия е уникален със своите седем различни зони: залива на акулите; единствения в света басейн с вълни с пясък както във, така и около басейна; най-високата водна пързалка в света; най-високите бънджи скокове в света от фиксирана кула; 7 вълнуващи шоа дневно и целодневна анимация.
 
Не по-малко предимство на курорта е и близостта му до такива съкровищници на италианската култура и история като  Венеция, Верона, Падуа, Болоня. По време на престоя ви тук можете с лекота да отделите малко време за посещение на остров Мурано - известен с красивите си разноцветни стъкла или цветния Бурано, прочут със своите дантели. Венеция – една от перлите на Северна Италия, се намира само на 30 км. от Лидо ди Йезоло. Транспортът до този „град на водата” е добре уреден и много редовен. С еднодневна екскурзия пък можете да посетите Верона – градът на любовта, но и на виното Бардолино и Падуа - считан за най-старият град в Северна Италия. Болоня, в която е открит първия университет на Италия, също е съвсем наблизо.
 
Ако сте прочели тази статия от начало до край, вече ви е съвсем ясно, че Лидо ди Йезоло може да удовлетвори всеки вкус и всички очаквания. Това е курорт, който непременно трябва да присъства в списъка ви с места, в които сте почивали!