Любопитно
Блог

Лондон: Бъкингамския дворец

15 Май 2014
33

Разположен в сърцето на Лондон и заобиколен от два кралски парка, пътуването до Бъкингамския дворец е задължително за всеки посетител в Лондон през юли, август и септември.
 
Бъкингамският дворец е официалната резиденция на британските монарси. В миналото бил известен като къщата Бъкингам, тъй като основната сграда, която оформя вътрешността на днешния дворец, всъщност е била голяма градска къща на Дюка на Бъкингам. Построена е през 1703 г. Крал Джордж III купува къщата през 1761 г. за съпругата си и през 1774 г. тя е преименувана на "Къщата на кралицата", тъй като кралица Шарлот живяла там.
 
Дворецът има разбира се много ремонти и модификации, първата от които е през 1820 г., когато крал Джордж IV поръчва на известния архитект Джон Неш да се разшири къщата, като се добави нов пакет от стаи с изглед на запад в градината, което удвоява размера на сградата. Въпреки това отпред фасадата на Двореца е останала почти непроменена от оригиналния си дизайн на над 300 години.
 
Бъкингам бил провъзгласен официално за дворец през 1837г., когато встъпила в длъжност кралица Виктория. Последните основни структурни изменения били направени в края на XIX и началото на XX век.  Размерите на дворецът са 108 на 120 м, с височина 24 м. Общата площ на етажите е 77 000 кв.м. В Бъкингам има картинна галерия съдържаща доста творби на Рембранд, Ван Дайк, Рубенс и Вермеер. В задната част на двореца се намира, подобна на парк, градина. Тя е най – голямата частна градина в Лондон. Там всяко лято кралицата организира своите ежегодни градински партита. През 1828 г. в градината е направено и изкуствено езеро.
 
Бъкингамския дворец разполага с около 600 стаи, включително 19 държавни стаи, 52 царски и спални за гости, 78 бани, 92 офиса, кино и басейн. Той също има своя собствена пощенска служба и полицейски участък. В двореца работят около 400 души: домашни прислужници, готвачи, пешаци, чистачи, водопроводчици, градинари, електротехници и двама души, които се грижат за 300 часовници.
Всяка година повече от 50 000 души идват в двореца като гости на банкети, обеди, вечери, приеми и кралски градински партита.