Любляна

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Любляна
Парламента
Сградата на словенския парламент е включена в обиколката на Любляна като част от нашата екскурзия по маршрут ЗалцбургМюнхенЛюбляна: една от най-успешни ни екскурзии. Сградата на Парламента в Любляна е построена в периода 1954 – 1959 г. в модернистичен стил. Разположена е на площ от 2200 кв. м. В нея се помещават двете камари на Парламента (Горна и Долна камара). Външният вид на триетажната сграда е доста строг. Фасадата е облицована с карстов мрамор и зелен гранит около прозорците.
В центъра на сградата е разположена Голямата зала: разположена на 442 кв. м., в която заседава 150-членната Горна камара. Долната камара, състояща се от 40 члена, заседава в малката зала на приземния етаж.
На 18 май 2010 г. фасадата е силно увредена от протестиращи студенти, които хвърлят камъни по прозорците. Протеста е резултат от опитите за ограничаване на студентския труд.
Парламентът е разположен на Площада на Републиката: мястото, където се събират хората, за да се обяви независимостта на Словения от Югославия през 1991 г. В този смисъл можем да кажем, че площадът заема значително място в историята на Словения. С историята на Словения можете да се запознаете по-детайлно по време на нашите екскурзии до Словения.
 
Работно време:
Възможност за посещение има всяка втора събота на месеца (освен през Август): 09:00 – 11:00 ч.
 
 
 
Националната опера и балет
Театърът на Словения е строен в периода 1890 – 1892 г. като регионален театър и даже бил известен с това име – „Районният театър”. Построен  е в нео-ренесансов стил от двама чешки архитекти. До декември 2010 г., в продължение на 6 години, операта беше затворена за реновация, но днес отново е отворена, в пълния си блясък, за нови представления. Сега сградата на Националната опера и балет на Словения е почти два пъти по-голяма от преди ремонта и е разположена на площ от 10 000 кв. м.  Реконструкцията й се налага най-вече поради проблеми с акустиката и пространствените решения. Обявен е публичен търг за ремонта като договора е подписан още през 1998 г., но всъщност той започва две години по-късно: през 2000 г. Обявен е за завършен през 2006 г., но ремонтните дейности продължават защото малко след приключването им подпочвените води наводняват сцената. Средно годишно операта в Любляна има около 150 представления, по-голяма част от които са на собствена сцена (в самата опера), но също и в Дома на културата, в конгресния център, а и на много сцени в чужбина. Средно годишно новите представления, които се подготвят са 3. Често се канят гост танцьори и хореографи.
 
 
 
Парк Тиволи
Парк Тиволи е най-големият парк в Любляна. Той е създаден през 1813 г., когато градът е столица на френска провинция. Паркът обединява други два вече съществуващи парка: този около замъка Тиволи и парка около настоящия Национален музей на съвременната история. В Тиволи можем да видим и малко езерце, което е изкопано още през 1880 г. В началото е използвано и за практикуване на различни спортове като гребане през лятото и пързаляне с кънки през зимата, а също и за риболов. През 1894 г. се появява и първата дървена детска площадка, построена от общината.
 
 
 
Замъкът в Любляна
Замъкът в Любляна е най-популярната забележителност в града, от където обикновено започват или завършват всички екскурзии в Любляна. Той със сигурност е най-големият и най-посещаваният сред множеството замъци, с които разполага Словения. Когато през 1335 г. Хабсбургите установяват своето господство над територията на днешна Словения разрушават съществувалия на това място стар замък. През втората половина на 15 век започват строителството на новия замък, който можем да видим и днес. Първоначално той се състоял само от стени, кули и дървени бараки, но през вековете крепостта постепенно се сдобила с вида, който има и днес. Нейната цел била да предпази града от турските нашествия, които били най-чести именно през 15 и 16 век. По това време не били рядкост и селските бунтове. Когато през 1809 г. на историческата сцена се появява Наполеон, който носи свобода и културна просвета на гражданите на Любляна, избухва войната с Хабсбургите. По време на тази война една от кулите на крепостта е разрушена. Като победители от войната, Хабсбургите използват крепостта за затвор и тя служи като такъв до края на Втората световна война. През 70-те години на миналия век започва реконструкция на замъка и днес той е популярна туристическа дестинация, която е задължителна спирка по време на пътуването ви до Словения.
 
Работно време:
1 Октомври – 31 Март: 10:00  – 18:00 ч.
1 Април – 30 Септември: 09:00 – 21:00 ч.
Вход (билети):
Възрастни – 8 евро
Деца – 5 евро
 
 
 
Църквата на Благовещението
Църквата, която виждаме в момента е строена в периода 1646 и 1660 г., въпреки че фасадата е окончателно завършена чак през 1700 г. Тя е третия храм на това място, построен от августините, които живеели тук до края на 18 век. По-късно в църквата се установяват францисканците. До средата на 18 век интериорът е в типичен бароков стил, доминиран от параклис, посветен на Св. Дева Мария. В средата на века се появява и великолепният олтар на скулптора Франческо Роба. Фреските са създадени в средата на 19 и началото на 20 век. Окончателния си облик църквата получава след реконструкцията вследствие на земетресението от 1895 г. На фасадата й можем да видим най-голямата статуя на Богородица в града. В близост се намира статуята на най-известния словенски поет Франце Прешерен, на когото е кръстен и площада, на който се намира Църквата на Благовещението.
 
 
 
Тройния мост
Тройният мост е проектиран от Йоже Печник, който е участвал в преустройството на големи части от Виена и Париж. Печник има главна заслуга за голяма част от облика на града, подобно на Гауди, който е сложил своя отпечатък върху Барселона. Конструкцията се състои от три живописни моста, разположени един до друг, построени над река Любляница. Тройният мост е един от символите на града, който не бива да пропускате по време на вашата екскурзия до Любляна.

Made by: TaraSoft

Любляна