Любопитно
Блог

Любопитни факти за Истанбул

20 Ноември 2015
86

Истанбул е петият по големина град в света след Шанхай, Мумбай, Карачи и Делхи, с население от почти 13 млн. души и е един от най-дългите в света: от запад на изток дължината му е 250 км.
 
Истанбул през вековете е имал над 40 имена, от които 18 са по време на османската империя. Някои от тях са: първото му име е Византион, следват Августа Антония, Секунда Рома, Нова Рома, Константинопол, Цариград и други. Името Истанбул градът официално носи от 28 март 1930 г.
 
По време на Сюлейман Великолепни в града има над 1400 обществени тоалетни, докато в Западна Европа те не били познати дори в дворците на кралете.
 
Агата Кристи пише известния роман „Убийство в Ориент Експрес” в хотел Pera Palace в Истанбул.
 
Първият пътен инцидент в Истанбул става през 1912 г., когато шофьорът на Италианското посолство удря пешеходец и се опитва да избяга.
 
Четирите бронзови коня, украсяващи днес базиликата Сан Марко във Венеция, са се намирали на входа на хиподрума и са откраднати от кръстоносците след завладяването Константинопол през 1204 г.
 
Капалъ чарши е най-големия покрит базар в света с над 4 000 магазина, 21 входа и 50 улици.
 
Джамията Султан Ахмед, по-известна като Синята Джамия, е едната от двете джамии в света, които имат по шест минарета. Според легендата султан Ахмед I пожелал минаретата да бъдат направени от злато. На турски злато се произнася „алтън. Архитектът обаче разбрал погрешно думата като „алтъ“, което означава „шест“. Издигнал 6 минарета, вместо общоприетите 4. Недоразумението, според една от версиите, става причина архитектът да загуби главата си. Другата джамия със шест минарета е Сабандъъ Меркез в Адана. Единствената със седем минарета се намира в свещения за мюсюлманите град Мека.
 
Истанбулското метро е едно от най-старите в света, построено през 1875 г. По рано от него са построени само тези в Лондон през 1836 г. и Ню Йорк през 1868 г.
 
Света София (построена през 537 г.) е най-високата църква в света до завършването на катедралата Свети Павел в Лондон през 1314 г. Всъщност това е една от трите най-големи християнски катедрали в света, съществувала като такава 9 века. След това 5 века е джамия, а от 1975 г. музей: по разпореждане на Ататюрк, който по соломоновски решава спора между мюсюлмани и християни.
 
През 18 век Хазарфен Ахмед Челеби полетял от върха на кулата Галата в Истанбул с помощта на изкуствени криле и така станал първия човек, извършил полет след митичния Икар.
 
“Робърт Колидж” в Истанбул (създаден през 1863 година) е най-старото американско училище, което се намира извън САЩ.
 
Най-големия търговски център в Европа е Форум Истанбул. Той заема площ от 495 хил. кв. метра и дава работа на 6 хил. души. Годишно привлича 25 млн. посетители, а таргетираният годишен оборот във Форум Истанбул е 500 млн. евро. Само за  информация : доскоро рекорда за най-голям МОЛ в Европа се държеше от друг известен МОЛ в града – Джевахир.