Любопитно
Блог

Любопитни факти за Париж

01 Март 2013
32

Съвременният Париж е проектиран за военни действия. В средата на 19 век било решено тесните и криволичещи улички да бъдат заменени с широки булеварди. Целта е при евентуални военни действия да може да се реагира по-бързо и в същото време градът да си остане все така красив и привлекателен.

Париж е побратимен единствено с Рим, както и Рим е побратимен единствено с Париж. Текста на споразумението за побратимяване гласи: „Само Париж е достоен за Рим и само Рим е достоен за Париж”.

В Париж се намира най-големия Музей на изкуствата в света: Лувър. Първоначално Лувърът бил построен като крепост, част от отбранителната система на Париж. По-късно се превръща в резиденция на френските крале, а днес има претенциите да е най-големия музей в света.

Най-известния експонат на Лувъра е картината на Леонардо да Винчи „Мона Лиза”. На 21.08.1911 г. картината е открадната от музея. Извършител на кражбата е италианеца Винченцо Перуджа, който искал да върне шедьовъра в страната от където са корените й. Събитието е национална катастрофа, но след две години платното е открито и изложено отново в музея под зорка охрана.

В Париж се танцувал първия стриптийз. Това се случило през 1894 година. До тогава в кабаретата танцували полуоблечени девойки, чиито дрехи с времето ставали все по-оскъдни. Докато накрая се стигнало до почти пълното им събличане. Първоначално стриптийзът имал дори леко комичен характер: девойката не се събличала бавно и сладострастно, а най-неочаквано забелязвала въображаема бълха в дрехата си и започвала бързо да се съблича!