Любопитно
Блог

Любопитно за Авала, Сърбия

26 Октомври 2015
34

Авала е един от символите, с който свързваме Белград и като такъв тя заслужава нашето внимание, което е редно да й отделим по време на някоя интересна екскурзия до Белград. Планината Авала е ниска планина, която се намира в централната част на Сърбия и представлялва най-северно разположеното Шумадийско възвишение. Разстоянието от Белград до планината е 16 км. и цялата област около нея принадлежи на сръбската столица. Голямата част от района на Авала е част от община Вождовац, а източните склонове влизат в територията на община Гроцка. Според предложения, в бъдеще има вероятност тази част на Сърбия да бъде отделена като самостоятелна община на име Авалски Венац.
Екскурзията до Белград на Сън Травел не включва посещение на планината Авала, но ще си вземем забележка, за да може да се насладите и вие на тази красива местност, която предлага красива природа и спокойно прекарване на един уикенд в Сърбия.
Върху хълма Авала е изградена телевизионната кула на Радио-телевизия Сърбия. Височината на съоръжението е 204.5 метра и се намира в близост до Белград. Кулата е разрушена по време на бомбардировките на НАТО над Сърбия на 29 Април 1999 г. След края на войната, на 21 декември 2006 г., след официална церемония, започва реконструкцията й, която завършва през 2009 г. В момента това е най-високата сграда в Сърбия и на Балканите.
Проектът за първоначалното й изграждането е дело на архитектите Углеша Богданович и Слободан Янич и инженер Милан Кръстич. Строителството започва на 14 октомври 1961 г. и приключва през 1965 г., а тежестта на материалите, които са използвани е около 4000 тона. На височина между 102 и 135 м на съоръжението има изградена площадка за наблюдение. Краката на кулата формират статив, което я прави една от малкото подобни конструкции в света,  изградени по такъв начин. Проектът завършва без нито един смъртен случай на работник, дори и на ранен, необичайно за проект с такива размери.
Кулата е увенчана с антена, която първоначално се използва за черно-бели телевизионни предавания, а през 1971 г. е заменена с нова, вече служеща за цветно предаване.
За разрушението на съоръжението от бомбардировките през 1999 г. се предполага, че е извършено с цел да бъдат спрени радио и телевизионните предавания, но това не се отразява на предаването на сигнала и в крайна сметка медиите продължават излъчване. Кулата се явява една от последните сгради, разрушени в следствие на бомбардировките, а експлозивът, който е използван, е един от най-силните и се чува в цял Белград. Между датата на разрушаването й и 11 септември 2001 г., това е най-високата сграда унищожавана някога в следствие на военни или терористични действия.
През 2004 г. сръбските медии започват поредица от прояви за набиране на средства за възстановяването на кулата. През 2006 г., след подписването на договор между Душан Басара – директор на строителната компания Ratko Mitrovic Company и генералния директор на RTS - Aleksandar Tijanić, започва изграждането на обновената кула.
Голям брой събития се провеждат за събирането на средства за изграждането на конструкцията. Една от първите подобни дейности е мач между сръбските тенис звезди Новак Джокович и Ана Иванович, всички приходи от който са предоставени на фонда, отговорен за изграждането на кулата. Сръбското радио и телевизия започват рекламна кампания за събирането на средстава и според доклада от декември 2006 г., още същия месец са били събрани около 1 милион евро.
Краят на проекта е предвиден за август 2008 г., но строителството закъснява и кулата е официално открита на 23 октомври 2009 г., когато се навършени десет години от нейното унищожаване.
Повече за историята на Авала и Сърбия можете да научите в случай, че доверите на Сън Травел изкарването на един ваш уикенд в Белград. Свикнали сме да преминаваме през града, пътувайки за други големи европейски градове, а красивата сръбска столица да остава спомен в нас единствено с мостът, по който преминаваме пресичайки я. Е, според нас не бива да омаловажаваме нашите съседи, както и интересните забележителности в Белград. Независимо дали ще пътувате със собственият си автомобил или пък ще се присъедините към автобусна екскурзия до Белград, то това е един град, който със сигурност има с какво да ви изненада.