Мечтите стават и реалност!

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Мечтите стават и реалност!
Посетил: Италия, Франция, Австрия, Германия
Кой казва, че в живота не стават чудеса?
 
Когато бях дете в захлас четях приказки за принцове и принцеси, за феи с вълшебни пръчици, които, като те докоснат, изпълняват желания. Но уви! Когато пораснах и се сблъсках с реалния живот разбрах, че това са нереални приказки. Животът ми течеше къде хубав, къде по-лош, докато стана ЧУДОТО. В един прекрасен пролетен ден аз настина срещнах моята ФЕЯ – тази от детските мои приказки - и тогава наистина повярвах във вълшебствата й. Тя се казва ИРЕНА и е управител на фирма „Sun Travel”. Когато отидох в офиса й, седнах и обясних, че винаги съм си мечтала да обиколя Италия, но съм мислела, че това не би могло да се сбъдне. Тя ми каза, че моята мечта може да се осъществи и започна да ми разказва за екскурзията, която има след месец. Обясняваше ми за градовете, местата, които ще се посетят. Толкова беше обаятелна, че аз забравих, че съм жена на 45, а се почувствах дете, зяпнало в очите й. Като че ли ми четеше приказки от моето детство. Много хора биха казали: „Тази пък, какво толкова е да отидеш до Италия?” Да, така е. Много хора мечтаят за коли, къщи и пари. Но аз мечтаех да обикалям страни, да видя тяхната история и култура. Но никога нямах тази възможност! До деня, в който срещнах Ирена. Казах си: „Аз отивам!” И когато човек иска нещо силно и то не става, трябва да го поиска още по-силно, за да стане!
 
Този месец до тръгването беше в очакване и трепети. Тръгнахме. Първият ден бяхме във Венеция. Пътувахме с корабче до там. Когато ходихме по тесните калдъръмени улички и гледах всички забележителности, се потопих в този град и исках да остана там. А екскурзията току-що започваше. Аз бях с мъжа, когото обичам и държах да бъдем на моста на влюбените! Стояхме там и се любувахме. А после с гондола – по Канале Гранде. Боже, колко красота! Посетихме всички забележителности, а екскурзоводката така пленително разказваше, че всеки човек, отишъл веднъж, би искал да се върне пак. После следваха Пиза, Флоренция, градове с голяма култура и история. Когато отидохме в Рим, този величествен град, и три дни го обикаляхме, за да се запознаем с неговата история, аз бях очарована. Исках още 33 дни да остана и да видя всичко в него. Беше толкова хубаво! Хората казват: „Да отидеш до Рим и да не видиш папата, все едно не си бил там”. Никога няма да забравя този ден  (беше сряда) - слънчев и топъл! Влизахме във входа на Ватикана, когато казаха, че папата излиза на прозореца да прочете своята молитва. Всички се втурнахме да го видим.  И ето – отново стана чудо! Видях и папата! Нещо, което не всеки може да види на живо, на метри от него. Часове обикаляхме Ватикана. Екскурзоводката подробно ни обясняваше за всяко нещо. Когато влязохме в църквата „Св. Петър и Павел”, величествена и красива, се поклоних пред талантите на тези, които са сътворили този изящен храм.
 
Следващият град беше Неапол. Доста история научих и за него. Оттам с кораб пътувахме до остров Капри, за който знаех само от картата, че съществува. Когато се изкачихме със железницата и започнахме да го разглеждаме, аз слушах екскурзоводката, но не я чувах. Тук вече аз бях обезумяла. Красота, красота, красота!, която с думи не би могла да се опише, а трябва всеки да го види и да го преживее. Не преувеличавам! Когато седнах на пейката в една райска градина с изглед към безбрежното море, аз извиках на глас: „Аз съм в рая!”. Почувствах, че летя. Не, не съм луда! Наистина летях! Винаги, когато си мисля за това райско кътче на земята, а то е често, аз наистина политам и преживявам всеки един момент и много искам да се върна пак там. Когато пътувахме за Сан Марино аз като малко дете се обръщах назад, исках пак да видя остров Капри. Но, уви. Екскурзията свърши и аз трябваше да се върна в действителността. Тази моя, вече осъществена мечта, беше като приказка, която не се забравя. Тези десет дни в Италия така ме заредиха, че цяла година бях толкова щастлива и позитивно настроена. Разказвах на всички близки и приятели, а те казваха: „Ти сияеш!” Така се чувствах и аз. Но това ме мобилизира и започнах да живея с планове за следващата екскурзия. Колко бързо минават дните, когато очакваш нещо хубаво! На път беше да се осъществи следващата моя мечта. Знаех къде е моята ФЕЯ. Когато отидох отново в офиса на „Sun Travel”, ме посрещна Ирена. Казах й: „Този път искам Франция и Австрия.” Така и стана. Тръгнахме на следващото пътешествие…
 
Започнахме с панорамна обиколка на Виена. Ринга – булевардът, който обхожда историческия център на града, който включва Операта, Зимната резиденция на Хабсбургите, площад „Мария Терезия”, Парламента, Кметството, Университета и още много, много забележителности. После Мюнхен: старото и новото Кметство, Резиденцията на Кайзерите, Църквата „Петерскирхе” и др. Денят приключи в любимата бирария на Хитлер, в която пийнахме пенлива немска бира.
 
Следващият ден беше Париж. Тогава Ирена ми каза: „Ти обичаш приказките. Сега отиваме в Дисниленд. Там наистина ще влезеш за един ден в много приказки.” Така и стана. Аз напълно забравих годините си и се забавлявах и радвах като малко дете. Незабравимо изживяване! После - вновия Париж, 21 век. Небостъргачи и сгради от стъкло, стигнали чак до небето. Точно от другата страна е старият Париж – величествен и обаятелен, с история от векове. Версай – дворецът, в който потъваш в блясък, злато и красота. Градини, подредени под конец, не се вижда краят им. Въздъхвах и си повтарях: „Боже, каква красота!”. После Лувърът. Култура, събирана с векове - скулптури, сякаш не ги е пипала човешка ръка; картини, нарисувани така, че като ги погледнеш, сякаш и ти си в тях. Застанах пред „Мона Лиза”, оригиналът. Гледам и се радвам, че можех да видя нещо тъй ценно с очите си! Разходка с корабче по Сена. Гледах и исках да попия и запомня всяко нещо от този красив град – Париж! Черешката на тортата беше, когато се качих на Айфеловата кула. Този огромен град беше в краката ми. Аз бях на най-високата точка на кулата, от която снимах и се радвах на това, което виждах. Забележително и неповторимо! Препоръчвам всеки да преживее емоцията, която беше в мен! Покорих и Париж! Толкова мечтаех за това! Когато отпътувахме за замъците по Лоара и ги разглеждахме, Ирена така ни разказваше за всеки един от тях, че не ми се искаше да спира. Това момиче е уникално! Така поднася всички свои беседи, толкова подробно и обаятелно! Да, наистина, тя е родена за това!
 
Отивайки в Швейцария, видяхме друга красота – Женева, Лозана, Веве. Толкова подредено и чисто! А в Монтрьо открих още едно райско кътче. Седях в цветната алея на парка, гледах Алпите, тъй величествени и страшни, а толкова красиви. Пред мен беше синьото, спокойно Женевско езеро. Боже, колко много красота е събрана на едно място!
 
Пътуването беше към своя край. Отново трябваше да се върна в реалния живот. Но пък имаше за какво да си спомням, за всичко видяно и преживяно. Бях отново толкова заредена, толкова жизнена. Казах си: „Намерих начина!” Формулата беше да пътувам, за да се чувствам щастлива и пълноценна, заредена с енергия. Така бързо минават дните, лесно преодоляваш трудностите, пълно ти е сърцето!
 
Отново започна ежедневието. Забързани: работа, в къщи, проблеми. Времето минаваше, но аз живеех с единствената мисъл да направя всичко възможно да отида, да видя и да опозная нови страни. Този път, когато отидох в „Sun Travel” при Ирена, нямах претенции кои държави да посетя. Аз знаех, че тя ще ми предложи най-доброто. Защото тя се раздава от сърце за клиентите си!
 
Групата, с която пътувах, беше от фирма. Всички те пътуват от 5 години с Ирена. Познаваха се, бяха като едно семейство, задружни и сплотени. Аз бях страничният човек, който приеха много радушно и бързо. За тази екскурзия мога да напиша книга, и ще е малко! Всеки ден в автобуса имаше сценарий – игри, викторини, томболи, конкурси, песни. Много, много смях и веселие. Толкова е хубаво човек така да се забавлява! Смехът е здраве, а ние не спирахме да се смеем. Една от вечерите правихме карнавал в хотела. Играхме български хора и ръченици. Много смях, весели емоции, с които ще останем дълго в спомените на тиролците, които ни гледаха с интерес.
 
На микрофона Ирена ни разказваше предварително за местата, които ще посетим. А ние нямахме търпение да ги видим, толкова пленително ни представяше всичко! Бяхме в Будапеща. Голям и много красив град, с много забележителности и история. Вечерта, когато се качихме на корабчето за нощна разходка по Дунава, всички излязохме на палубата с чаши шампанско да се любуваме на невероятната красота. Целият град беше така феерично осветен. Всяка забележителност изпъкваше по свой начин. Не, не! Такава красота не може да се обясни, а само да се види!
 
На другия ден посетихме всички забележителности и се качихме на Рибарските кули. Там от високо видяхме целия град. Направих много снимки. После Мюнхен. Макар че вече съм била там, имаше какво да се види и научи. Отново Виена, този пленителен град с неговите дворци, катедралата „Свети Стефан”, прочутата Опера и многото забележителности.   Всеки град има символ, който задължително трябва да се посети, като Виенското колело. Вечерта осветена Виена е приказна! Бяхме на Виенското колело. Покорихме и Виена! Следваха Баварските замъци, които нямах търпение да видя!
 
Историята беше много дълга за всеки един от тях, но когато ги видях, онемях. Не мога да кажа кой ми хареса най-много – всеки беше красив по своему. Когато пътувахме с корабчето по езерото Химзее, очаквах да видя двореца Херенхимзее. Откривайки се, гледката към него беше поразителна. Лудвиг ІІ Баварски бил вдъхновен от Версай и направил негово копие – дворец, градини, уникални фонтани. Красотата в унисон с природата, беше чудесна! Пътувайки по Баварския романтичен път, гледката беше невероятна. Виждайки двата замъка, на единия връх Хоеншвангау, на другия Нойшванщайн, разбрах, че този крал Лудвиг ІІ е бил голям романтик. Вдъхновен от легендите за рицаря Лоенгрин и оперите на Вагнер, той построява „Замъка на мечтите”. Нямам думи, с които да опиша тази неземна красота! Гледката беше наистина приказна! Не напразно Чайковски, вдъхновен от нея, написва „Лебедово езеро”. Любимият замък на Лудвиг ІІ е „Линдерхоф”. Потъвайки в изкуствената пещера с езерото, сталактитите, сталагмитите и впечатляващите картини, градините, многото охолство и разкош, човек се пренася в онези приказни времена. Всеки турист би се възхитил на оставеното от него. Това преживяване не ще го забравя. То остава завинаги!
 
В Залцбург пък слязохме под земята, в солните мини, където видяхме как се е добивала солта – бялото злато. Друг тип изживяване, уникално и много емоционално. После разгледахме къщата на Моцарт и всички забележителности на града. Този град по свой начин ме плени.
 
Успяхме да посетим и още едно скъпоценно място – „Чудният свят на Сваровски”. От 19-ти век бързо преминахме в 21-ви, като опознахме историята за добива на камъните „Сваровски”, познати по целия свят.
Отпътувахме за Прага. Направихме голяма обиколка – Пражки храд  с невероятния изглед на Прага, катедралата „Св. Вит”, базиликата „Св. Иржи”, Златната уличка и всички символи на Прага, включително и прочутия Карлов мост. А накрая - за романтично завършване на тази уникална и незабравима екскурзия – разходка по река Вълтава с корабче!
 
Отново дойде краят. Всяка година, тръгвайки си за България, си казвах: „Колко е хубаво човек да изживее всичко това!”  За мен няма по-хубава и по-зареждаща емоция! За това копнееше душата ми и мечтаеше моето сърце! Затова и когато започвах да разказвам на моите приятелки за незабравимите моменти, всички ми казваха: „Откакто започна да пътуваш, ти стана друг човек. Ти наистина летиш!” А аз се чувствам точно така!
 
Дълго се връщам в спомените си за всяко преживяване и си мечтая как един ден, когато имам внуци, ще седна и с часове и дни ще им разказвам моите приказки, но не от написаните книги, а от многото мои албуми, в които в снимки съм запечатала всяко кътче от тези хубави страни, истории и култури. Така нагледно, дори и на старини, аз ще се връщам там, където изживях по своему моите хубави дни, толкова мечтани! Затова искам да ти кажа, мила ми Иренка: БЛАГОДАРЯ ТИ ОТ СЪРЦЕ ЗА ТВОЯТА ВСЕОТДАЙНОСТ КАТО ОРГАНИЗАТОР И ЕКСКУРЗОВОД! ЗА ТОВА, ЧЕ СБЪДНА МОИТЕ МЕЧТИ! ТИ БЕШЕ МОЯТА ФЕЯ! ПОЖЕЛАВАМ ТИ ОТ СЪРЦЕ И ТИ ДА СРЕЩНЕШ СВОЯТА И ТЯ ДА СБЪДНЕ ВСИЧКИ ТВОИ МЕЧТИ. ТИ ГО ЗАСЛУЖАВАШ!
 
А който мечтае да се наслаждава на приказни красоти и в живота си да започне да лети, нека отиде в „Sun Travel” при Ирена.
 
ОБИЧАМ ТЕ!
 
 
Милена ТОДОРОВА
 
 
30 юни 2011

За информация: 02/ 951 6948
Made by: TaraSoft

Мечтите стават и реалност!