Милано

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Милано
Има много причини да си организирате или да се включите в екскурзия до Милано: уикенд в Милано за шопинг, екскурзия в Милано с посещение на оперен спектакъл или просто защото сте се възползвали от промоционалните цени на Wizz Air - low cost компанията, която често предлага евтини полети до Столицата на модата, както често определят Милано. Каквато и да е причината има някои забележителности, които непременно трябва да видите:
 
 
 
Замъкът Сфорца
Замъкът е издигнат през ХV в.от Франческо Сфорца, на мястото на стария замък Висконти. В тази грандиозна постройка от тухли някога са  живеели владетелите на Милано и на името на един от тях - херцог Сфорца е кръстен замъка. В неговото изграждане и украса са участвали забележителни строители и художници, между които Браманти и Леонардо да Винчи. Днес, в залите на замъка са събрани  колекции от скулптури, картини, мебели, килими, гоблени, златни предмети, музикални инструменти, стъкло, керамика, оръжие и др. Колекцията от скулптури представя романски, готически и ренесансови работи, както и произведения на Ломбардската школа /Монтегаза, Амадео, Бамбайа/. Колекцията от мебели обхваща периода ХV-ХVІІІ в. В картинната галерия са представени Фопа, Мантеня, Бергоне, Гуарди, Джовани Белини и др. Колекцията от 641  музикални инструменти е уникална за Европа. Тя е аранжирана така, че проследява историята им от ХІV в. насам. Експозицията от оръжия показва  доспехи и оръжия от ХVІ, ХVІІ и ХVІІІ в. В залите, посветени на египетското изкуство са изложени саркофази, мумии, папироси и предмети от бита. Колекцията от медали и монети може за бъде разгледана само след специално разрешение. Около замъка се простира обширен парк, любимо място за разходки и отдих.
 
Работно време:
От вторник до неделя – от 9.00 до 17.30 ч.
Понеделник – затворен
Не работи на 25.12; 01.01; 01.05;
 
Билети (вход):
Възрастни – 15 евро
Възрастни над 65 г. и студенти – 7,50 евро
Младежи до 25 г. – безплатно
 
 
 
Катедралата
Била съм на толкова много екскурзии до Милано със самолет или автобус, но до сега не съм срещнала нито един човек, който да не ахне при вида на миланската катедрала - изненадваща, впечатляваща, дори бих казала разтърсваща... Миланската катедрала е третата по големина църква в Европа. Побира до 40 000 души. Построена е изцяло от бял мрамор в готически стил. Размерите й са впечатляващи: дължина 157 м., широчина 92 м. и височина 108,5 м. Строежът на Катедралата започва през 1386 г. от немски и френски майстори, по-късно е продължен от италианци. Окончателното и завършване е едва в началото на 19 век. Фасадата е завършена по заповед на Наполеон през 1809 г. Тя е украсена с над 3000 готически статуи. По нея и покрива са оформени и 135 готически кули. Вътрешността на катедралата е доста гола, строга и респектираща. Могат да се преброят 52 колони и да се видят ценни стъклописи от 15 и 16 век. От покрива на Катедралата, отворен за посещения, се открива прекрасна панорамна гледка към града и площада пред Дуомото.
 
Работно време на Катедралата:
Всеки ден от 7.00 до 19.00 ч.
 
Билети (вход):
Свободен
 
Достъп до покрива на Катедралата:
Ноември – Януари: от 9.00 до 16.45 ч.
Февруари – Март: от 9.00 до 17.45 ч.
Април – Октомври: от 9.00 до 21.45 ч.
 
Билети (вход):
С асансьор – 12 евро
По стълбите – 7 евро
 
 
 
Пасажа Виктор Емануил
Строителството започва на 7 март 1865 г. и продължава 12 години. Самият Виктор Емануил полага първия камък. Галерията, която свързва катедралния площад с пл. Ла Скала, е официално открит на 30.12.1877 г. Този ден за съжаление се свързва с трагично събитие. Именно в деня на откриването Джузепе Менгони, архитект на галерията и площада, умира не навършил и 50 години. Той пада от строителното скеле. Има негова възпоминателна плоча на лявата колона на триумфалната арка, служеща за вход към галерията.
Галерията е построена във формата на кръст. Там, където се пресичат двете крила на кръста е оформен красив осмоъгълен площад, покрит с необичаен купол от желязо и стъкло, висок 47 м.
 
 
 
Ла Скала
Ако ви кажа, че на пазара се предлагат специално организирани Уикенди в Милано с цел посещение на Ла Скала, съм сигурна, че няма да ви изненадам. Оперния театър е причина за много екскурзии до Милано, които често се съчетават и с бизнес дела.
Оперния театър Ла Скала е построен през 1778 г. от Джузепе Пиермарини на мястото на старата църква “Санта Мария де ла Скала” и носи името й. Отвън сградата изглежда малка и непривлекателна, но залата е обширна, събира 3600 зрители, с шест балкона и отлична акустика. На голямата сцена се изнасяли представления всички прочути оперни певци вкл. Елена Николай, Борис Христов, Николай Гяуров, Гена Димитрова, Райна Кабаиванска и др. Да бъде допуснат до “Ла Скала” е мечта за всеки композитор и певец. Музеят към "Ла Скала" е открит през 1913 г. и представя предмети и записи от т.нар. колекция Самбон. В отделни зали се проследява историята на  театъра, балета и операта.  В залата посветена на Верди са изложени предмети, снимки и документи разказващи за живота и музикалните постижения на най-обичания и популярен италиански композитор. Другите зали са посветени на историята на древногръцкия, римския, класическия, театъра с маски от ХVІ-ХVІІ в.- комедия дел Арте, модерния и съвременен театър, опера и балет. В музеят се съхранява и богата колекция трагически и комедийни маски, статуетки на танцъорки от порцелан, вази и др. На площада пред операта се издига паметник на Леонардо да Винчи.
 
Работно време:
Всеки ден от 9.00 до 12.30 и от 13.30 до 17.30 ч.
Музеят е затворен на следните дати:
07.12; 24.12, 25.12, 26.12, 31.12.,01.01., Неделя на Великден, 01.05., 15.08.;
 
Билети (вход):
Възрастни: 6 евро
Деца: 2,50 евро
 
 
 
Църквата Саната Мария де ла Грация
Църквата Санта Мария дела Грация е световно известен храм, заради факта, че в трапезарията й се намира стенописът Тайната вечеря на Леонардо да Винчи. За да го видят в оригинал всяка година в Милано пристигат стотици туристи. Пропусквателния режим в храма обаче е доста строг. За да си осигурите посещение на трапезарията ви съветваме да се включите в екскурзия до Милано специално организирана стази цел.
Строителството на църквата Санта Мария де ла Грация е започнато по заповед на дукът на Милано Франческо I Сфорца и е завършено през 1469 г. Новият дук Лдовико Сфорца решава църквата да бъде семеен параклис и фамилна гробница за фамилията Сфорца. Съпругата на Людовико Беатрис д'Есте е погребана тук. Леонардо рисува Тайната вечеря в продължение на 3 години в периода 1495 – 1498 г. Темата е традиционна за християнското изкуство, но интерпретацията на Леонардо ѝ придава повече реализъм и дълбочина. При рисуването на картината Да Виничи използва нова техника, при която боите се поставят не върху суха стена, както е при фреските, а върху мокра мазилка. При традиционната техника стенописът не може да бъде променян докато художникът работи върху него. Ето защо Леонардо решава да зазида каменната стена със слой от борова смола, гипс за скулптури и цимент за спойка и тогава да рисува върху стената с темпера. Заради този метод изображението не устоява на времето много дълго – няколко години след завършването му то вече показва признаци на разрушаване. Освен това изпитание фреската минава и през редица други: през 1796 г. Наполеоновата войска използвала трапезарията на манастира за конюшня. По-късно в помещението складирали сено. През нощта на 15.08.1943 г., след атака на съюзническите сили, англо-американски бомбардировачи уцелват църквата и манастира. Покривът на трапезарията е унищожен, но няколко стени оцеляват, включително и тази, на която е Тайната вечеря. Картината била защитена с чували с пясък, но пострадала сериозно. В края на 90-те години на миналия век обаче е последната и най-мащабна реставрация на фреската, която трайно стабилизира картината. Днес посещението на трапезарията на манастира е силно ограничено и само след предварително записване и резервация.
 
 
 
Стадиона Сан Сиро
Всеки футболен запалянко би се зарадвал на въможността да посети стадиона, на който играят два от трите най-успешни италиански футболни клуба – Милан и Интер. От скоро в Сън Травел организираме такива Уикенди в Милано с цел посещение на футболни мачове.
Въпреки че е официално преименуван в чест на Джузепе Меаца (най-добрият футболист за 30-те и 40-те години на Интер и Милан), стадионът все още е наричан Сан Сиро, най-вече от феновете на Милан, защото Меаца има по-големи успехи с Интер. Стадионът е смятан за един от най-хубавите в света, заради факта, че феновете имат възможност да са много близко до игрището, а трибуните са стръмни и позволяват на всички да наблюдават играта. Строежът на Сан Сиро започва през 1925 г. Идеята да се построи стадион в същия район, където се намира пистата за конски надбягвания, принадлежи на тогавашният президент на Милан, Пиеро Пирели. Дизайнът на стадиона е изготвен изцяло за нуждите на футбола и затова не разполага с атлетическа писта. Официалното откриване на Сан Сиро е на 19 септември 1926 г., когато се играе мач между Интер и Милан. Тогава победата на Интер с 6-3 е наблюдавана от 35 000 души. Първоначално терена принадлежи на Милан, но в последствие отбора на Интер също се нанася като наемател и от тогава Сан Сиро се използва и от двата клуба. Освен мачовете на тези два клуба, на "Джузепе Меаца" се провеждат и срещи на националния отбор на Италия. За Световното първенство през 1990 г. се похарчват 60 милиона долара за реконструкцията на стадиона, с което той получава пет звезден статут. На Сан Сиро се играят и три финала за Шампионската лига – през 1965, 1970 и 2001 година. От 1996 г. към стадиона функционира и музей. В него са изложени както множество снимки на незабравими футболисти и незабравими мигове от незабравими срещи, така и купи, трофеи, топки, обувки, оригиналните екипи с които са играли Ривера, Мацола, Пеле, Марадона, статуи в естествен ръст на известни футболисти, многобройни предмети от различно естество свързани с историята на световния футбол.
 
Работно време:
Всеки ден от 10.00 до 17.00 ч.
(с изключение на дни с футболни мачове)
 
Билети (вход):
Възрастни: 14 евро
Деца до 14 г. и пенсионери над 65 г.: 10 евро

Made by: TaraSoft

Милано