Любопитно
Блог

Музикални фестивали в Залцбург

08 Януари 2012
46

Залцбургския фестивал (на немски: Salzburger Festspiele) е виден фестивал за музика и драма, основан през 1920 година. Той се провежда всяко лято в продължение на пет седмици като започва в края на юли в австрийския град Залцбург – родното място на Волфганг Амадеус Моцарт. Един от акцентите е годишното изпълнение на Everyman (Jedermann) драматизация от Хуго фон Хофманщал. Всъщност, това е и първото произведение, изпълнено за начало на фестивала на 22 август 1920 г.
Събитията в града, провеждащи се по време на фестивала, допринасят много за известността на Залцбург. Това е един от най-престижните музикални празници в света.                
              Откакто е основан, фестивалът е известен с изключително високо качество на музиката, на изпълненията на международни артисти и като успешна комбинация между традиционното и модерното. Първата закрита зала, в която се изпълняват музикалните произведения е издигната през 1925 г. в бивши конюшни. Те се намирали в северното подножие на планината Мьонхсберг.
 
Други музикални фестивали се провеждат в Залцбург на различни интервали от 1877 г.,  организирани от Международната фондация Моцартеум, но прекратени през 1910 г. През 1917 г. Фридрих Гехмашер и Хайнрих Дамиш формират организация, известна като Salzburger Festspielhaus-Gemeinde. Тя стартира провеждането на ежегоден фестивал на драмата и музиката, като поставя акцент на изпълнението на произведения на Моцарт. През 1918 г. дейността, свързана с възраждането на музикалните събития в града, е подкрепена от петима мъже, които сега се считат за основатели на празниците на музиката в Залцбург: поета и драматург Хуго фон Хофманщал, композиторът Рихард Щраус, дизайнерът Алфред Ролер, диригентът Франц Шалк и Макс Райнхард.
 
Залцбург фестивал за класическа музика през зимата!
 
Но да не мислите, че в Залцбург се провеждат фестивали само през лятото. Седмицата от 23-ти януари до 2-ри февруари е известна като „ Седмицата на Моцарт“. Тя се организира от Международната фондация Моцартеум, около рождения ден на великия композитор и предлага оперни продукции, както и оркестър, камерна музика и солист-концерти. Световно известни диригенти като Николаус Харнонкурт, Андраш Шиф или Марк Минковски; оркестри като Виенската филхармония, Musiciens Du Louvre, Grenoble или Mozarteum Orchestra Salzburg; ансамбли като квартет Hagen или Четворката Artemis и разнообразие от солисти, са отговорни за репутацията на фестивала в Залцбург. Концертите се състоят в голямата зала на Моцартеум, в Дома на Моцарт, в голямата зала на Фестивалния и Solitär Моцартеум университет.

Зимният фестивал на класическата музика в Залцбург се провежда за първи път през 1956 г. и оттогава се е превърнал в акцент на международния календар на концертни събития за любителите на Моцарт и класическата музика. А очарованието на покрития със сняг Залцбург, придава допълнителна магия на града и събитията, на които можем да станем свидетели по време на нашата екскурзия до Австрия.
Както вече разбрахте.... Освен със забележителностите в Залцбург, заслужаващи вниманието и времето ни, при екскурзия до Австрия имате възможност да се запознаете и с музикалните традиции на страната. Автобусни екскурзии до Залцбург се провеждат в различни периода на годината, а градът привлича милиони посетители както през фестивалните дни, така и през декември, когато навсякъде се носи коледно настроение и на всеки ъгъл може да се стоплите с чаша греяно вино и печени кестени.
 
http://www.salzburgerfestspiele.at/summer