Мюнхен

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Мюнхен
Какво си казвате, когато видите предложение за екскурзия до Мюнхен? "Да бе, да! Каква екскурзия в Мюнхен? Това е град на техниката, научния прогрес, големите търговски панаири и конгреси! Какво да му гледам на Мюнхен?" Но тук мисля, че грешите! Защото... какво ще кажете за Бирения фест през октомври например? Това е най-прочутия бирен фестивал в света и идеален повод за незабравим (или забравим, според зависи от количеството бира) уикенд в Мюнхен, който можете да прекарате! Но дори и пътуването ви до Мюнхен да не е пряко свързанос Октоберфест, а да е по бизнес дела, отделете поне половин ден да разгледате забележителностите в града. Ето някои препоръчани от Сън Травел:
 
 
 
Площад „Мариенплац”
От 1158 г. (когато е основан града) площада е истинското сърце на града. До началото на XIX в. тук се провеждат рицарски турнири, за което свидетелстват сцените върху камбанарията на кулата на кметството. В центъра на площада доминира колоната на Мария – покровителката на Бавария. Тя е издигната по заповед на Макс I през 1638 г., в знак на благодарност за оцеляването на Мюнхен при шведската окупация. Четирите крилати детски фигури, върху постамента символизират войната, чумата, ереста и глада.
 
Новото кметство е разположено на Мариенплац  и е строено в продължение на 42 години (1867-1909 г.) по заповед на крал Людвиг I, поради споровете, че 85 м. кула на сградата ще засенчи величествената църква Фрауенкирхе, която се намира в близост. На кулата им часовник с 43 камбани и 32 медни фигури. Всеки ден в 11, 12, 17 и 21 часа, от май до октомври, камбанният звън задейства механизъм, който задвижва фигури, почти в човешки ръст, които представят сцени от историята на града.
 
Старото кметство е построено в края на XV в. и представлява уникален образец на късната немска готика. В него на 4 етажа се помещава „Музеят на играчките”. След Втората световна война сградата е напълно реставрирана.
 
 
 
Резиденцията на Кайзерите
Това е комплекс от сгради, които в продължение на 5 века били място за постоянно пребиваване на Баварските монарси от династията Вителсбах. Първият дворец на това място е построен през 1385 г. Монарсите искали да си построят резиденция, която от една страна да е добре укрепена, а от друга да може от нея лесно да се напуска града без да е нужно да пресичаш градските части. Резиденцията е най-големия градски дворец в Германия. Комплексът се състои от 10 вътрешни двора (открити и закрити ) и 4 крила. Днес функционира и като музей, посещението на който позволява да се разгледат 130 от стаите на комплекса.
 
Театърът на Кювелие (Театърът на Резиденцията) – след пожара в залата на Св. Георги, която служела като зала за театрални и оперни представления, Курфюрста на Бавария Максимилиан Йозеф III заповядва да се построи нов театър извън очертанията на Резиденцията. Той е наречен „Театърът на Кювелие” на името на архитекта, който го построява – Франсоа Кювелие стари. В него се поставяли едно от най-значимите оперни произведения. За съжаление залата е разрушена по време на Втората световна война. Но слава богу една година преди това цветната дърворезба и друго важно обзавеждане са преместени от тук именно с цел тяхната безопасност. Оцелелите фрагменти и декорации от театъра на Кювилие са използвани през 1958 г. за украсата на нова зала в едно от крилата на Резиденцията. И въпреки, че не е останал и помен от изрисувания от Йохан Цимермантаван, то дървените декорации с различни флорални орнаменти и днес украсяват театралните балкони. Днес залата е известна още като Стария театър на Резиденцията (за да се отличава от новия) и се смята се за най-прекрасния в целия свят театър в стил рококо.
 
Работно време:
Април – 15 Октомври: всеки ден 09:00 ч. – 18:00 ч.
16 Октомври – Март: всеки ден 10:00 ч. – 17:00 ч.
 
Вход:
7 евро
 
 
 
Фрауенкирхе
Ако сте си поставили за цел да посетите църквите с име Фрауенкирхе в Германия то ще трябва да си организирате две отделни екскурзии: една екскурзия до Дрезден и още една екскурзия до Мюнхен. Фрауенкирхе е един от най-известните символи на Мюнхен и безспорно най-прочутата готическа църква в Германия. В центъра на Мюнхен съществува забрана да се строят сгради по-високи от 109 м. – такава е височината на кулите на катедралата. Строителството започва през 1468 г. Скоро след това парите свършват, но строежа получава финансиране както от папа Сикст IV, така и от доброволни дарения. Църквата е осветена през 1468 г., въпреки че зелените куполи на двете кули са поставени чак през 1525 г. По време на Втората световна война катедралата значително пострадва: пада покрива и  е разрушена една от кулите. Възстановяването след войната коства доста усилия – тя е окончателно завършена чак през 1994 г. Днес катедралата е с размери в. 109 м, ш. 37 м. и д. 40 м. Тя може да побере 20 000 души. Интериора на църквата също е любопитен. От главния портал изглежда, че от двете страни на централния неф има само редица с колони без нищо друго от страни, дори без прозорци. Така светлината прилича на блясък. С пространственият ефект на църквата е свързана легендата за дяволската стъпка. Това е черно петно близо до входа на катедралата, което според легендата е отпечатъка на дявола, който стоял тук и се подигравал на църквата без прозорци. Според друга легенда строителят сключил сделка с дявола за финансирането на църквата при условие, че тя не съдържа прозорци. Хитрият строител обаче измамил дявола с позиционирането на колоните така, че прозорците да не са видими от мястото във фоайето, където стоял дявола. Когато дяволът открил, че е излъган не можел да влезе във вече осветената църква. Можел само да стои във фоайето и да тропа яростно с крак и така оставил тъмния отпечатък виден до входа днес. След това се втурнал навън и проявил своя зъл дух под формата на вятър, който яростно бушувал около църквата.
 
 
 
Асамкирхе
Църквата е истински шедьовър на Баварския Рококо стил от средата на 18 век. Тя е проектирана от архитекта Egid Quirin Asam. Той, заедно с неговия брат, артиста Kosmas Damian Asam, финансират строителството на църквата като тяхна частна собственост. Вторият брат е този, който е нарисувал фреските в църквата. Местните власти обаче, задължават двамата братя да отворят вратите на храма за свободно посещение, независимо, че са финансирали сами цялото строителство.
 
 
 
Нюмфенбург
Този огромен комплекс от дворци и павилиони в стил барок е построен като подарък от курфюрст Фердинанд Мария за жена му за раждането на наследника Макс Емануел. През следващите години наследниците достроявали и разширявали двореца. Днес общата дължина на фасадата е 700 м. Най-впечатляваща зала е т.нар. Каменна зала. Тя заема 3 етажа от централния павилион на двореца. В някои от стаите все още можем да видим оригиналната барокова обстановка, докато други по-късно са декорирани в стил рококо и неокласика. Малката трапезария в южния павилион е приютила Галерия на Красавиците на крал Лудвиг I от Бавария. Също в този павилион се намира и стаята, в която е роден крал Лудвиг II.
 
 
 
Бирария „Хофбройхаус”
Това е без съмнение най-известният бирен локал в света. Издигнат е в края на XVI в. като кралска пивоварна. Едва през XIX в. става достъпна за обикновените хора, защото до тогава бирата се считала за запазено питие само за благородниците. Годишно през бирарията минават над 4 млн. туристи.
 
 
 
Дойчес музеум
Един от множеството символи на Мюнхен е построен през 1906 г. върху остров на р. Изар. Ежегодно музеят е посещаван от повече от 1 млн. души и е най-големият в Европа технически музей. Към него е открит и Планетариум. Музеят предлага възможност за наблюдение на физични и химични опити, влизане в подводница, разглеждане на самолети, космически кораби, хеликоптери.
 
Работно време:
Всеки ден: 09:00-17:00 ч.
Вход:
Възрастни – 8.50 евро; ученици – 3 евро
 
 
 
Музеят на BMW
Музеят на БМВ е построен през 1972 г. преди началото на летните олимпийски игри, които тогава се провеждат в Мюнхен. Разположението на сградата е в близост до Олимпия парк, който разполага с ледена пързалка, закрит басейн, както и стадион. В музея може да бъде проследена историята на марката от началото не нейното създаване до наши дни. Посетителите имат възможност да гледат презентации, чрез които се представя развитието на фирмата през годините, както и философията в управлението. Технологията за производството на автомобилите също е представена по любопитен начин. Освен с интересните композиции, сградата впечатлява и с невероятната си архитектура.

Работно време:
Вторник - Неделя: 10:00 - 18:00 ч.

Вход: 9 евро
 
 
 
Мюнхен е един от най-посещаваните градове в Германия. През 2009 г. е посетен от почти 5 млн души. Градът традиционно се включва в маршрутите на екскурзиите до Германия. В Сън Травел най-икономичния вариант да посетите Мюнхен е като се включите в екскурзията ни до Австрия и Германия, която провеждаме няколко пъти в годината. Мюнхен често е част от екскурзиите ни до Париж, Брюксел, Кьолн и Амстердам.

Made by: TaraSoft

Мюнхен