Мюнхен

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Мюнхен

Хоензалцбург
Високо над града е крепостта Хоензалцбург, една от най-големите запазени досега в Европа. Строителство й започва през 1077 г. и продължава близо 6 века до 1683 г., като многократно е разширявана, достроявана и подновявана. Днес тук могат да се видят кулите, прекрасните апартаменти и помещения от ХV в., в които управляващите принцове-архиепископи са намирали подслон по време на обсади и нападения. От крепостта се разкрива чудесна панорама на града.

Работно време:
От Януари до Април и от октомври до Декември: всеки ден от 9.30 до 17 ч.
От Май до Септември: всеки ден от 9 до 19 ч.
По Коледа и Великден: от 9 до 18 ч.
Последно влизане: 30 минути по-рано

Билети (вход):
Възрастни – 7,40 евро
Деца от 6 до 14 г. – 4,20 евро

Билети с включена железничка:
Възрастни – 10,50 евро
Деца от 6 до 14 г. – 6 евро

 

Дворецът Мирабел
Дворецът "Мирабел" е разположен на десния бряг на р. Залцах. Той е построен от архиепископ Волф Дитрех фон Райтенау през 1606 г. за неговата приятелка Соломе Алт (дъщеря на знатния търговец и градски съветник Вилхелм Алт), която в разрез с католическите канони, забраняващи на свещениците да създават семейство, му ражда 15 деца, 10 от които остават живи (След такава любопитна история не ви ли се ходи вече на екскурзия до Залцбург? Имайте предвид, че именно от Залцбург идва и израза "умрели си от смях", но и тази интересна история можете да научите само по време на екскурзията до Залцбург, която организираме почти всеки месец от годината). По времето на Волф Дитрех фон Райтенау дворецът се намирал извън крепостните очертания на града и носел името „Алтенау”. За съжаление през 1612 г., поради религиозни гонения, Волф Дитрех фон Райтенау бил арестуван и затворен в крепост, където починал. Когато наследникът му Маркус Ситикус видял двореца, той възкликнал: „Мирабел”, което в буквален превод означава: „Прекрасно!” и така дворецът останал в историята като двореца Мирабел.
Днес в двореца Мирабел се помещават офисите на кмета и общинската администрация. Общината в Залцбург е собственик на двореца от 1866 г., а нейната администрация се помещава тук от 1947 г., когато старата сграда на кметството престава да функционира. Въпреки това темата за любовта не е отшумяла: днес Мирабел има най-красивата сватбена зала в света и много двойки от цял свят идват тук, за да се врекът във вечна вярност, вярвайки че това ще им донесе щастие. В Мраморната зала освен бракосъчетания, почти всяка вече има и музикални концерти. Естествено повечето от тях с музика на Моцарт: все пак традицията трябва да се спазва!

Посещения:
Дворецът: понеделник, сряда и четвъртък – от 8 до 16 ч.
Вторник и Петък – от 13 до 16 ч.
Бароковото стълбище: всеки ден от 8 до 18 ч.
Градините на двореца: всеки ден от 6 до здрач.

Вход: свободен

 

Родната къща на Моцарт
Всяка година от края на месец юли до края на месец август в Залцбург се провежда най-значимото музикално събитие в Европа: залцбургския музикален фестивал. Програмата включва над 180 изпълнения на класическа и съвременна музика, в това число опери, симфонии, големи концерти и рецитали. Ако и вие сте почитател на класическата музика и Моцарт то значи този период на годината е най-подходящ да си организирате екскурзия до Залцбург или дори само уикенд в града. Екскурзията до Залцбург ще ви даде възможност да посетите и родната къща на гениалния композитор.
Моцарт е роден на 27 януари 1756 г. в семейството на музикалния педагог и композитор Леополд Моцарт и неговата съпруга Анна Мария Моцарт. Двамата имат общо 7 деца, но пет от тях умират още в ранна детска възраст. Самия Моцарт умира във Виена на 36 годишна възраст. Сестра му Мария Анна също е надарена с музикален талант и двамата още като деца гастролират заедно по европейските сцени.
Родната къща на Моцарт се намира на Гетрайдегасе №9. В нея семейството живее в продължение на цели 26 години: от 1747 г. до 1773 г. Къщата е собственост на търговеца и дистрибутор на детски играчки Йохан Лоренц Хогенауер, приятел на семейството на Моцарт.
Днес тук се помещава музей посветен на живота и творчеството на гениалния композитор. Музеят е открит на 15 юни 1880 г. от международната фондация „Моцарт”. В залите са изложени ценни предмети като цигулката, на която Волфганг свирил като дете; една от концертните му цигулки; портрети, писма и други сувенири на семейство Моцарт. Можем да видим и портрети на самия Моцарт като например: „Моцарт на пианото” и недовършената картина на неговия зет Джоузеф Ланг.
В друга от залите са изложени декори от опери на Моцарт поставяни през годините. Експонатите разкриват по колко различен начин хората са се докосвали до изкуството на гениалния композитор.

Работно време:
Всеки ден от 9 до 17.30 ч.
Юли и Август: от 9 до 20 ч.
Последно влизане 30 минути преди затваряне.

Билети (вход):
Възрастни – 7 евро
Деца от 6 до 14 г. – 2,50 евро
Младежи от 15 до 18 г. – 3 евро
 
 
 
Дворецът Хелбрун
Ако сте човек с чувство за хумор то една екскурзия до Залцбург със сигурност ще ви хареса, особено ако е включено посещение на двореца Хелбрун :)
 
Мокро и смешно – ексцентричният архиепископ Маркус Ситикус, който прогонил Волф Дитрих и зауправлявал града след него, построил край Залцбург двореца Хелбрун. Освен с красиви градини той е прочут с водните си „игри“. Сядате например на каменен стол, а от стола неочаквано бликва вода и ви подмокря. Такива смешки се случват постоянно на посетителите на Хелбрун, в резултат на което те си тръгват доста мокри и - предполага се - развеселени. Така че най-добре е да ходите там в по-горещите дни. В двореца на Ситикус се вижда част от неговата колекция – той имал страст към всякакви извънредни като размери и вид птици и животни. Има например картина на кон с 4 крака, но с 8 копита.
Дворецът Хелбрун е барокова вила с пищни размери, намираща се в южната част на града. Строена е в периода 1613-1619 г. от принца-архиепископ Маркус Ситикус фон Хоенемс. В Двореца няма нито една спалня, тъй като той се използвал единствено за дневна лятна резиденция на принца. Обикновено вечер архиепископа се прибирал да нощува в Залцбург
Пред двореца се намира „Дворът на честта”. През месец декември тук се организира много популярен коледен базар. Зад Двореца се намира „Градината на удоволствията”, създадена през 17 век. Централно разположено в градината е голямо езеро с правоъгълен остров в средата. Статуите на еднорозите, които могат да се видят около основното езеро, датират от 1700 г., а останалите статуи в двора са на гръцки богове и богини и са поставени тук в първите години на 18 в.
Вилата е известна също и със своите „водни игри”, които са популярна туристическа атракция през летните месеци. Тези игри са идея на самия Маркус Ситикус, човек с много тънко чувство за хумор. Те са нещо като серия от практически шеги, които архиепископа погаждал на гостите си. Една от закачките откриваме в каменните столове около масата за хранене, в които има скрит водопровод. Когато някой от гостите на архиепископа сядал на тези каменни столове, водата се задействала посредством специален механизъм и дупето на госта се подмокряло. Друга подобна закачка е музикалния театър, построен през 1750 г. който показва различни професии по време на работа. Пещера и корона са изтласквани нагоре и надолу от струя вода символизирайки възхода и падението на властта. Във всички тези игри обаче има място, което винаги остава сухо. То обикновено било заето от архиепископа, който наблюдавал своите гости и се смеел за тяхна сметка. Днес това място се заема от... екскурзовода!
 
Работно време:
Април, Октомври, Ноември: от 9.00 до 16.30 ч.
Май, Юни, Септември: от 9.00 до 17.30 ч.
Юли и Август: от 9.00 до 21.00 ч.
От 3 ноември до 28 март: затворен
 
Билети (вход):
10,50 евро възрастен
7 евро младежи 16 - 26 години
5 евро деца 4 - 16 години

Made by: TaraSoft

Мюнхен