Мюнхен

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Мюнхен

Музей на изящните изкуства
Музеят на изящните изкуства (наричан още Музей на история на изкуството), се намира в непосредствена близост до имперския дворец Хофбург, на площад Мария Терезия. Той е един от първите музеи по изобразително изкуство и декоративни изкуства в света. Пищната сграда е построена в периода 1872 – 1891 (по същото време, когато е построен и Природно-научния музей), по заповед на император Франц I, за да приюти една от най-богатите колекции в света – тази на Хабсбургите и да я направи достъпна за широката общественост.
Сградата е правоъгълна, доминирана от купол с височина 60 м. Дело е на Gottfried Semper и Karl von Hasenauer. Вътрешността е богато украсена с мрамор, златни орнаменти и разбира се множество картини.
Спокойно можем да кажем, че да отидете във Виена и да не посетите Музея на история на изкуството, е все едно да отидете в Париж и да не посетите Лувъра. Великолепните произведения на изкуството на майсторите в европейската история на изкуството, между които "Мадона в ливада" на Рафаел, „Алегория на живописта" на Вермер, „Инфантата Мария-Тереза” на Веласкес, „Вавилонската кула“ на Питер Брьогел Старши, както и шедьоври на Рубенс, Рембранд, Дюрер, Тициан, Тинторето, са само една малка част от представените в музея експонати.
Музеят разполага още с колекции от Египетската, Гръцката и Римската античност.
От особен интерес за българите е изложеното тук съкровище известно под името „Златното съкровище от Над Сент Миклош”. То тежи 10 кг и се състои от 23 съда, изработени от 22-каратово чисто злато, с богата украса и изключително разнообразие от форми и стилове. По някои от съдовете са открити надписи на тюркски и гръцки език. Открито е през 1799 г., в желязно ковчеже, при археологически разкопки в унгарското градче Над Сент Миклош, което по това време е в границите на Австрийската империя. Някои специалисти датират съкровището от 4 – 5 век и го определят като хунско-българска собственост и по конкретно като собственост на Атила. Според друга теория тези златни съдове са български и са били откраднати от гроба на българския хан Аспарух. Трети смятат, че съкровището е от 8 – 9 век или дори по-късен период и го съотнасят към аварите. Съкровището може да се види в залата за древногръцко и римско изкуство.

Работно време:
Картинната галерия и Античната колекция:
Всеки ден от 10 до 18 ч.; четвъртък 10 – 21 ч.
Затворен в понеделник
Отворен и в понеделник – през Юли и Август

Египетска и близкоизточна колекция:
Всеки ден от 10 до 18 ч.; четвъртък 10 – 21 ч.

Билети (вход):
Възрастни – 12 евро
Деца и младежи (до 19 г.) - безплатно

 

Музей по естествена история (Природонаучен музей)
Музеят по естествена история се намира срещу Музея на изящните изкуства. Двете здания са с идентичен екстериор, построени в стил неоренесанс. Те са част от мащабното строителство, започнато в края на XIX век от император Франц-Йосиф.
Основател на колекцията на музея е именно Франц-Йосиф (Франц I), който през 1750 г. купува най-известната колекция в света по онова време от Йохан Ритер фон Балоу. Колекцията наброява 30 000 обекта, между които редки охлюви, корали, раковини, както и скъпоценни камъни и минерали. Дори тогава колекцията е подредена по научни критерии. Първоначално тя се помещавала в двореца Хофбург, но през годините броят на експонатите толкова се увеличил, че се наложило тя да бъде преместена. И така се стигнало до построяването на настоящата сграда. Музеят отваря врати през 1889 г. (когато е открита и нейната сграда-близнак).
Днес Природонаучния музей има над 20 млн. експоната, разположени на обща площ от над 8 700 кв.м. Най-известен сред тях е скелета на динозавър Diplodocus - най-дългото земно гръбначно животно живяло някога.

Работно време:
Всеки ден от 9 до 18.30 ч.; в сряда от 9 до 19 ч.
Затворен във вторник

Билети (вход):
Възрастни – 10 евро
Деца и младежи (до 19 г.) - безплатно

 

Съкровищницата
В “Шацкамерата” се пазят несравними по разкош и блясък предмети на изкуството принадлежали на Хабсбургската династия, както и всички отличителни знаци на Свещената Римска империя и тези на Австро-Унгарската империя. Тук могат да се видят Ордена на Златното руно, регалиите на австрийските ерцхерцози, скъпоценностите на императрица Мария-Терезия, люлката на сина на Наполеон, купела използван за императорските кръщенета и др. Най-ценната и безспорно най-известната реликва е короната на Свещената Римска империя, която в продължение на хиляда години е била символ на абсолютното господство на германските принцове. Изработена е от злато, емайл и скъпоценни камъни през 962 г. в Райхенау за коронацията на Отто І. Тя е красяла главите на всички императори до 1602 г., когато Рудолф ІІ заповядва на своите златари в Прага да изработят нова. След тази година старата корона се използва само при коронации. Новата корона е украсена с диаманти, рубини и перли, а най-отгоре е инкрустиран прекрасен сапфир. По своята форма тя представлява типичен образец на средновековното изкуство, с рисунки и фрески. Четирите златни релефа изобразяват церемониите по коронясването на императора във Франкфурт, Братислава и Прага, което напомня, че по това време австрийските владетели са били императори на Свещената Римска империя и крале на Бохемия и Унгария. Посетителите на имперската съкровищница мога да видят и т. нар. „копие на съдбата”, за което се счита, че с него е бил прободен Христос на кръста.

Работно време:
Понеделник, Сряда – Неделя от 10 до 18 ч.
Затворен във вторник

Билети (вход):
Възрастни - € 12,00
Групов билет (10 и повече души) - € 8,00
Деца и младежи (до 19 г.) – безплатно

 

Императорските апартаменти
Хофбург е зимна резиденция на Хабсбургите в продължение на 600 години (през лятото дворът се установявал в Шьонбрун). Освен седалище на правителството и административен център, в многобройните крила на двореца се помещавали и апартаментите на членовете на императорското семейство и техните приближени. Повечето от тези апартаменти днес са приютили различни музеи, както и офиси, министерства, дори президентската канцелария се помещава тук. Отворени за посещение са апартаментите на Франц Йосиф и Елизабет.
По-голяма част от мебелите датират от втората половина на 19 в., но красивите керамични печки са от 18 в. Те се палели от специално назначени дворцови огняри от помещения „скрити” за керамичните камини, с цел да се избегне замърсяването на стаите. През 1824 г. е инсталирана система за отопление посредством въздуховодни тръби. Полилеите от бохемски кристал са правени от фирмата Lobmeyr. Те осветявали двореца със свещи до края на 19-ти век, когато в Хофбург е инсталирана електрическа система.

Работно време:
Всеки ден, включително официални празници.
Септември – Юни от 9 до 17.30 ч.
Юли – Август от 9 до 18 ч.
Касите за билети затварят 1 час преди края на работното време.

Билети (вход) валидни от 4 април 2009 до 31 март 2011:
Билетът важи за посещение на Императорските апартаменти, Музеят на Сиси и Сребърната колекция
Възрастни - EUR 9,90
Деца и младежи (6 – 19 г.) - EUR 5,90
Студенти (19 – 25 г.) - EUR 8,90
Ученически групи - EUR 4,90


Музеят на Сиси
В центъра на експозицията е личния живот на Елизабет: нейния бунт срещу дворцовия етикет, бягството й в култа към красотата, манията й да бъде елегантна (Сиси е висока 171 см, тежи 45 – 47 кг, а талията и е 51 см), спортните и занимания и прояви, прочувствената й поезия. От безгрижното детство на младо момиче в Бавария през изненадващия й годеж с австрийския император до внезапното й убийство през 1898 г. в Женева: музеят разкрива неспокойния живот на легендарната императрица. Основната идея на експозицията е именно да разкрие как от весело и непринудено момиче Елизабет се превръща в мрачна, непристъпна и меланхолична жена.
Тук можете да видите няколкото запазени нейни летни рокли; роклята, която е носила вечерта преди сватбата си с императора и тази, която е носила по време на коронацията й като кралица на Унгария; най-известните й портрети; комплект от тоалетни принадлежности в 23 части; миниатюрен секретар за пликове, рисуван от самата Елизабет; акварелните й бои за рисуване. От детството й са запазени и показани в музея някои детски дрешки като рокличката, с която е кръстена, цялата от коприна, покрита с цветя от дантели и арфата й, която тя донася със себе си от Бавария. Изложено е също и едно от млечните й зъбчета. Интерес представляват бижутата, които е носила в деня на смъртта на сина й Рудолф, а също и черното палто с пера от бяла чапла, което тя е носила в Женева, в деня на убийството й.

Работно време:
Всеки ден, включително официални празници.
Септември – Юни от 9 до 17.30 ч.
Юли – Август от 9 до 18 ч.
Касите за билети затварят 1 час преди края на работното време.

Билети (вход) валидни от 4 април 2009 до 31 март 2011:
Билетът важи за посещение на Императорските апартаменти, Музеят на Сиси и Сребърната колекция
Възрастни - EUR 9,90
Деца и младежи (6 – 19 г.) - EUR 5,90
Студенти (19 – 25 г.) - EUR 8,90
Ученически групи - EUR 4,90

 

Белведере
В превод от италиански Белведере означава „красива гледка”. Причината: от мястото, на което е построен двореца се открива прекрасна гледка към стария град на Виена. Завършен е в периода 1721 - 1722 г. в характерния за това време италиански барок. Дворецът принадлежал на принц Евгений Савойски, който разгромил турската войска в края на 17 в. и с това сложил край на нашествието на османците в Европа. Той няма деца и след смъртта му го наследява неговата племенница. Именно тя продава двореца на Мария Терезия, която всъщност първа му дава името Белведере. Последен живее тук престолонаследникът ергхерцог Франц-Фердинанд, убит в Сараево през 1914 г. Дворцовия комплекс е свързан и с българската история: на 1 март 1941 г. тук министър-председателят Богдан Филов подписва присъединяването на България към Тристранния пакт.
Днес Долно Белведере е музей на бароковото изкуство, а в Горно Белведере може да се види най-богатата колекция от картини на Густав Климт, за когото се смята, че е основоположник на сецесиона в Австрия. Тук се намира и неговата най-прочута картина „Целувката”, на която художникът е изобразил себе си и своята любима Емилия Фльоге.

Работно време:
Горно Белведере: всеки ден от 10 до 18 ч.
Долно Белведере: всеки ден от 10 до 18 ч., сряда – от 10 до 21 ч.
Дворцовите конюшни: всеки ден от 10 до 12 ч.
Сецесион/ Густав Климт: вторник до неделя: 10-18 ч., четвъртък: 10-20 ч.

Билети (вход):
Комбиниран билет Горно Белведере и Долно Белведере
Възрастни – 14 евро
Студенти (до 27 г.) – 10 евро
Групи от 10 човека и повече – 11,50 евро
Деца и младежи (до 19 г.) - безплатно

Горно Белведере (постоянни колекции)
Възрастни – 9,50 евро
Студенти (до 27 г.) – 7 евро
Групи от 10 човека и повече – 8,00 евро
Деца и младежи (до 19 г.) - безплатно

Долно Белведере (колекции; оранжерия, конюшни)
Възрастни – 9,50 евро
Студенти (до 27 г.) – 7 евро

 

Дворецът Шьонбрун
Ако това е първата ви екскурзия във Виена непременно трябвада посетите Двореца Шонбрун. Задължително отделете време и за градините на двореца.
Строен е през ХVІІ-ХVІІІ в., по подобие на Версай, като лятна резиденция на императорското семейство. В огромната сграда има близо 1500 богато украсени и обзаведени стаи, които днес ни позволяват да се докоснем до живота и да усетим атмосферата на една отминала епоха. Отворени за посещение са 40 зали, богато украсени със златни орнаменти в стил рококо и ориенталски елементи, с оригинални подове и изящна мебелировка. Доминират дървените декорации със златни листа, за чието подновяване ще са необходими около 4 кг. злато. В много от стаите има красиви печки, използвани за отопление през хладните вечери. В двореца има много картини, повечето документални, на които дворцовите художници са запечатали като на снимка членове на императорското семейство и по-значими събития. Не всички имат художествена стойност, но са ценни, защото представят историята на двора.
Името на двореца Schonbrunn (в превод „красив кладенец”) идва от намиращ се на това място извор, който се използвал от императорския двор във Виена.
От 1996 г. Дворецът, заедно с парка и зоологическата градина (най-старата в света), е включен в списъка на Юнеско за Световното културно и историческо наследство. Той е един от най-посещаваните туристически обекти във Виена.

Работно време на двореца:
От 1 април до 30 юни – всеки ден от 8.30 до 17.00 ч.
От 1 юли до 31 август – всеки ден от 8.30 до 18.00 ч.
От 1 септември до 31 октомври – всеки ден от 8.30 до 17.00 ч.
От 1 ноември до 31 март – всеки ден от 8.30 до 16.30 ч.
Продажбата на билети започва в 8.15 ч.

Билети (вход) валидни от 1 април 2009 до 31 март 2011:
Императорски тур (22 стаи) с аудиогайд или туристическа брошура:
Възрастни - 9,50 евро
Деца (6-18 г.) - 6,50 евро
Студенти (19-25 г.) - 8,50 евро
Ученически групи (6-18 г.) - 4,90 евро

Гранд тур (40 стаи) с аудиогайд или туристическа брошура:
Възрастни - 12,90 евро
Деца (6-18 г.) - 8,90 евро
Студенти (19-25 г.) - 11,40 евро
Ученически групи (6-18 г.) - 7,90 евро

Работно време на парка:
От 1 април до 31 октомври – всеки ден от 6.00 ч.
От 1 ноември до 31 март – всеки ден от 6.30 ч.

Паркът затваря в:
До 21 февруари 2010 г. – в 17.30
От 22 февруари до 28 февруари – в 18.00 ч.
От 1 март до 14 март – в 18.30 ч.
От 15 март до 27 март – в 19.00 ч.
От 28 март до 25 април – в 20.00 ч.
От 26 април до 16 май – в 20.30 ч.
От 17 май до 1 август – в 21.00 ч.
От 2 август до 15 август – в 20.30 ч.
От 16 август до 29 август – в 20.00 ч.
От 30 август до 12 септември – в 19.30 ч.
От 13 септември до 3 октомври – в 19.00 ч.
От 4 октомври до 30 октомври – в 18.00 ч.
От 31 октомври до 2 февруари – до 17.30 ч.

 

Зоологическата градина
Зоологическата градина във Виена е най-старата в света и като такава си е извоювала задължително място в утвърдените маршрути за екскурзиите до Виена. Тя е построена от Жан Никола Жадо през 1751 г. по заповед на Кайзер Франц I – съпругът на Мария Терезия. Изграждането на менажерията било необходимо, тъй като императорското семейство било затрупано с подарени животни от приятелски настроените управляващи династии. Така например през 1740 г. турския посланик подарил на Франц камила, а през 1750 г. холандския посланик му подарява носорог.
Зоопаркът отваря врати за пръв път през 1752 г., но само за членовете на императорското семейство и техните приближени. От 1779 г. вече е със свободен, безплатен достъп. Успехът на зоологическата градина е толкова голям, че дори на известния Паганини му се налага през 1828 г. да отмени концерт, защото виенчани предпочитат парка.
До първата световна война зоологическата градина на Виена има завиден брой обитатели – те са над 3500 от 700 различни вида: през 1828 г. тук е докаран първия жираф; през 1906 г. в нея се ражда първия слон. По време на двете световни войни много от животните умират. За втори път зоологическата градина преживява криза през 80-те години на 20 век, когато едва не фалира. Ето защо е приватизирана. Днес зоологическата градина разполага с 4600 животни от 480 вида. Тя е една от двете зоо градини в Европа, които разполагат с Голяма панда.

Работно време на Зоологическата градина:
Януари - всеки ден от 9:00 до 16:30
Февруари - всеки ден от 9:00 до 17:00
Март - всеки ден от 9:00 до 17:30
Април - всеки ден от 9:00 до 18:30
Май - всеки ден от 9:00 до 18:30
Юни - всеки ден от 9:00 до 18:30
Юли - всеки ден от 9:00 до 18:30
Август - всеки ден от 9:00 – 18:30
Септември - всеки ден от 9:00 до 18:30
Октомври - всеки ден от 9:00 до 17:30
Ноември - всеки ден от 9:00 до 16:30
Декември - всеки ден от 9:00 до 16:30
Касата за билети затваря половин час преди затварянето на Зоологическата градина.
Деца под 14 г. могат да влязат само с възрастен придружител.

Билети (вход):
Възрастни - 14 €; за групи от 10 и повече човека – 12 €
Деца и младежи (6 – 19 г.) - 6 €; за групи от 10 и повече човека – 5 €
Деца до 6 г. - безплатно

 

 

Автобусна екскурзия до Виена, самолетна екскурзия до Виена, уикенд във Виена, нова година във Виена.... Австрийската столица е една от най-популярните дестинации на българския пазар. Можете да я срещнете като част от маршрута екскурзия Будапеща Виена (най-продавания в Сън Травел) или пък често се разглежда като част от екскурзии до Париж, екскурзии до Баварски замъци и Швейцария. Градът е изключително богат на забележителности и музеи. Има си даже цял "Музеен квартал". Не пропускайте по време на вашата екскурзия до Виена да опитате виенския шницел (рецептата, за който е утвърдена със специален закон), виенската кифличка или виенското кафе :) От уикенда във Виена можете да отделите малко време, за да се разходите и по Мария Хилферщрасе - основната търговска улица в града; да посетите виенската опера или да се запознаете по-отблизо със стила виенски сецесион...


Made by: TaraSoft

Мюнхен