Никулден е! Наздраве на именниците!

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Никулден е! Наздраве на именниците!
 И не забравяйте: На този ден се украсяват коледните елхи, а на трапезата се поднася риба!
 
Св. Никола е роден в гр. Патра. Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и така той успява да омъжи и трите си дъщери. На него се приписват много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. Покровител е и на банкерите. Умира през 342 г. в гр. Мир. През 1087 г. мощите на св. Никола̀ са пренесени в Бари, Италия, където се намират и сега, съхранявани в нарочно построена, посветена на светеца базилика.
 
В народните представи Свети Никола е крилат момък с изключителна физическа сила, летящ над моретата и бдящ над моряците и рибарите. Или пък старец с дълга бяла брада – такава е и християнската иконографска традиция. Българите почитат Св. Николай освен като пазител на моряците, рибарите и банкерите, и като пазител на семейството, жилището и добротата. Според вярванията той помагал на младите да се оженят.
 
На Никулден българите приготвят богата празнична трапеза. Основното ястие на този празник е рибата. Тя се приготвя по различни начини в различните райони, но винаги от всички риби се отдава предпочитанието на шаран. Смята се, че шаранът е "слугата" на Св. Никола. На този ден обикновено се припомня следният случай: веднъж, когато светецът в откритото море бил уловен от бурята и поради дупката на дъното в лодката започна да навлиза вода, той бръкнал във водата с ръка, извадил оттам един шаран и запушил дупката с него. Оттогава шаранът се счита за жертвена риба на трапезата в този ден. Шаранът се приготвя в тесто, пълнен с ориз, ядки и стафиди - това ястие се нарича "рибник". Също може да се приготви и печен шаран. Никулденската риба трябва задължително да бъде прясно уловена и с люспи. Първата хваната риба на този ден се изяжда от рибарите, печена на самия бряг.
 
На 6 декември шаранът не е просто гозба, а ритуал - своеобразно жертвоприношение към светеца, благодарност за закрилата в премеждия, надежда за добруване и радост, молитва за здраве и берекет. На масата се поставят и различни обредни хлябове и много постни ястия. Трапезата не се вдига цял ден и до късно през нощта е на разположение на домакини и гости. Костите на шарана се изгарят, закопават се в земята или се хвърлят в реката.
 
На този ден празнуват Николай, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Нина, Кольо и др. На празника, за да уважат именника в дома му, идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени предварително.
 
В образа на свети Николай се преплитат чертите на добродетелния християнин и на езически бог Посейдон (древногръцкия бог на моретата). Повечето хора сигурно са чували, че Свети Николай е и първообраза на съвременния Дядо Коледа.
 
Дядо Коледа и Св. Никола
Историята за възникването на Санта Клаус (Дядо Коледа в Западния свят) идва от много източници, но доста от тях смятат, че прототип на добрия, белобрад дядо, който носи подаръци на децата е точно този светец. В Холандия от край време почитат светеца като на този ден празнуват деня на Sinter Klaas. На този ден вечерта на децата се правят малки подаръци, които се скриват в обувки или чорапи, за да ги намерят на сутринта. В началото на XVII век холандски преселници в Северна Америка основават колония - Ню Амстердам (днешен Ню Йорк). Те внасят холандската традиция при честването на празника и така от англоезичното Сайнт Николас и холандското Синтер Клаас се получава днешното Санта Клаус или Дядо Коледа в англоезичния свят.
Модерната представа за този светец като весел старец с червен костюм и бяла брада, който се движи със шейна, теглена от елени вероятно идва от поемата от 1823 година „Посещение от Св. Никола", известна още като „Нощта преди Коледа" на автора Клемент Кларк Мур, който я написал за своите деца.
 
 
Пожелания за Никулден:
 
Желая ти океан от здраве, море от любов
и едно малко островче с пари!
Бъди много усмихнат, силен и обичан!
Това е твоя ден, Честит имен ден!
 
*****************
 
Достоино име за Достен Човек!
Име на Победител за Победител!
Бъди здрав, щастлив и много обичан!
Честит Никулден!
 
*****************
 
Банкерите да развържат кесиите, рибарите да се радват на богат улов!

За информация: 02/ 951 6948
Made by: TaraSoft

Никулден е! Наздраве на именниците!