Градовете и селата на Европа
Блог

Олимпиада, Северна Гърция

30 Май 2015
46

ОЛИМПИАДА
От последния ръкав на Халкидики, в посока Кавала, в продължение на над 50 км, се простира плажна ивица около която са накацали множество малки селца. Най-известните от тях са Олимпиада, Ставрос, Врасна, Неа Врасна, Аспровалта, Офринио. Всички те извън сезона са с население не повече от 3000 души. Но през лятото се превръщат в малки кошери. Туристите са десетки хиляди. И това не е за учудване. Добрите цени, доброто обслужване, вкусната храна и плажовете за всеки вкус, привличат летовници като магнит. Най-много сред почиващите са българи, румънци и сърби. Разбираемо е! Това са най-близките съседни страни.
Из между всички тези селца има едно, което се откроява. Това е ОЛИМПИАДА. Тя е най-малка от всички, само със 700 души население. Прилича повече на средиземноморски град, отколкото на егейски такъв. Всичко тук е някак по-стилно, по-културно, хората са по-красиво облечени, по-нагласени, ресторантите са по-уютни, магазини със сергии пред тях липсват. Крайбрежната алея се изминава за има-няма 10-тина минути. Цялата е осеяна с  ресторанти, които предлагат прясна риба или типични гръцки ястия. Тук е мястото, където можете да видите повече немци например. Или най-много местни. ПЛАЖНАТА ИВИЦА е тясна, но за това пък е само пясък. Няма камъчета дори във водата и не е дълбоко, дъното е равно.  Идеално е за семейна почивка с малки деца.  Водата е изключително чиста, за това и виждаш рибките как плуват близо до дъното.  Вълни в залива няма да видите, но пък водата е малко по-студена отколкото в Ставрос например. Но малко, толкова малко, че всъщност е по-приятна в големите жеги.
 
МЕСТА ЗА ХАПВАНЕ:
По крайбрежната алея няма да видите нито един магазин, дори за сувенири. Цялата е осеяна със стилни ресторанти с тераси на открито и гледка към морето. И според мен, в който и от тях да седнете за обяд или вечеря, няма да сбъркате. Но измежду всички тях горещо препоръчвам KARAVOPETRA SEE FOOD RESTAURANT . Обядвала съм там и съм вечеряла няколко пъти. И нито веднъж не останах разочарована. Можете да опитате зелените им салати (те също вървят добре с узо!) – приготвят ги феноменално, като в истински гурме ресторант! Без значение, че не са типични за гръцката кухня или за плажен ресторант, съставките им са великолепно подбрани, дресинга им е невероятен, грамажа огромен. А цената е съвсем нормална – 7 евро. Ако решите да опитате рибната им чорба, знайте че ще ви донесат рибата отделно от супата. Вие ще трябва сами да си я „надробите“. Попитайте и коя е прясно уловената риба за деня.  И смело я поръчайте. Няма такава вкусотия! Месото й се топи като масло в устата. Накрая ще ви дойде символична сметка за всичкото ядене дето сте го изяли и десерт – комплимент от заведението. И да не забравя! Ако сте избрали да обядвате там, изберете маса под дебелата сянка на близкото дърво! Босите ви крака ще стъпват върху мека зелена трева, а дебелата сянка на дървото ще ви разхлади приятно в обедната жега! За вечеря – масите с гледка към морета са най-подходящи!
 
ЦЕНИТЕ:
Цените в Олимпиада са много сходни с тези по другите селца наоколо. Скъпи са само местата за настаняване. Тъй като селцето е малко и настаняването е ограничено, цените на нощувките са малко по-високи, отколкото в Неа Врасна и Аспровалта например. Но всичко друго е без разлика. Чадърите и шезлонгите на плажа се ползват срещу консумация, а паркирането в селото е безплатно. Ето ви и няколко примерни цени за ориентир:
Фрапе на плажа: 3.50 евро
Фреш: 3.50 евро
Бира: 3.50 евро
Разядки (дзадзики, патладжан): 4 евро
Салати: 7 евро
Морски дарове: между 10 и 15 евро
 
ПЛАЖОВЕТЕ:
Олимпиада е едно от любимите ми места за плаж в района. Не само заради плажната ивица в самото село. Нея вече ви я описах: не много широка, но със ситен пясък. Морското дъно е равно, без камъни и не е дълбоко. Водата е малко по-студена от Ставрос например, но пък за сметка на това изключително чиста. Дъното се вижда през цялото време, а около вас със сигурност ще преплуват доста рибки. Чадърите и шезлонгите се ползват срещу консумация. Можете да отидете на плажа и с домашния си любимец. Между другото, тъй като постоянно пътувам поне с едно от кучетата ми, на нито един плаж в Северна Гърция не са ми направили забележка за домашния ми любимец. Дори напротив, хората страшно много им се радват. Само в един ресторант в района, въпреки направената резервация за определена маса, ни настаниха на друго място заради кучето. Навсякъде другаде домашния ви любимец е добре дошъл!
Освен централния плаж на Олимпиада, в близост има още един много добър и оживен такъв. Това е PROTI AMMOUDIA BEACH. Намира се само на 2 км от Олимпиада и се посещава предимно от местни. Пясъка там е много ситен, а водата тюркоазено синя, но става бързо дълбоко. В двата края на плажа има скали, в които вълните красиво се разбиват, а снимките са най-впечатляващи. Зад скалите са сгушени още две-три романтични плажчета, големи колкото стая. На плажа има бар Ammos Beach bar, който обслужва чадърите и шезлонгите. Обслужването е бързо, цените са нормални, храната е вкусна, а сандвичите като за двама JИмам забележка единствено към тоалетната, която беше доста мръсна. Почти половината от  плажа е оставен като свободна зона. Между дърветата в близката горичка се е оформил своеобразен къмпинг. Пълно е с хора на палатки, които прекарват тук и по месец. Достъпа до плажа е малко странен : доста неравен черен път, който се спуска от основния. Ако отивате с кола, не я оставяйте горе на асфалтовия път, както щяхме да направим ние, а се спуснете по черния път, за който ви споменах. Точно пред сами плаж има импровизиран паркинг, който събира доста коли.
 
ДИВИТЕ ПЛАЖОВЕ:
Ако сте любител на дивите плажове и обичате да се къпете голи в морето рано сутрин, то значи ще ви допаднат още три други плажа в района. Единият от тях е SIKIA BEACH. Ще стигнете до него като от последното кръгово в селото хванете лявата посока към един от вход/изходите на археологическите разкопки на Стагира. Точно пред портите на разкопките има уширение, където можете да си оставите колата. Stagira beach ще ви се падне от ляво. Вкарайте си името в навигацията и тя ще ви отведе точно до целта. Ако искате да сте единствени на плажа, отидете там рано сутрин, защото след 10.00 ч вече има „доста“ хора – може и да минат 20-тина. За цял ден престой си носете собствен чадър, вода и храна, защото нито на плажа, нито на близо има откъде да купите. Но пък има душ на плажа, така че и с дрехите да сте дошли, има къде да отмиете солта от тялото си. 
Още преди да сте изсъхнали от къпането тук, можете да се запътите към следващото наистина диво място. Не знам как се казва това божествено заливче, не знам даже дали си има име, но когато го видяхме всички възкликнахме: „Боже, раят си имал име…“!  Нарекохме го РАЙСКИЯ ПЛАЖ или още Малкия плаж на Древна Стагира. Трудно е да обясня как да го намерите, но ще опитам. Тръгвате пеша от Sikia beachи влизате в археологическия парк на Стагира. Стигайки до първата група останки имате две възможности: да тръгнете по една от пътеките (най-лявата, която ще ви отведе през всички останали разкопки)или някак да уцелите дясната пътека. Тя също ще ви отведе до разкопки, но там някъде до тях ще видите една обрасла пътечка. Обрасла е, но си личи. Тръгнете по нея и след няма и 100 метра ще се озовете на това божествено място. Залива е много малък, във водата има камъни, даже чак скали и не става много за разхождане (освен ако не умеете да плувате и не се отпуснете в тюркоазените води с наслада навътре в морето, а после да изсъхнете на някоя от скалите). Но гледката, морето, пясъка, слънцето тук са някак други, умиротворяващи и изпълващи с покой и щастие. Дори да хванете грешната пътека, няма проблем. Тя също в един момент ще ви доведе до същото място, само маршрута ще ви е малко по-дълъг. Но пък ще сте разгледали и разкопките. А на места от тях се откриват спиращи дъха гледки. В един момент ще видите и самото заливче и то отвисоко. Така че даже не знам дали не е и по-добрия избор.
И последният от трите диви плажа, които обиколихме в района е KEPHALAS BEACHНие тръгнахме от Олимпиада за плажна Proti Ammoudia Beach като бяхме решили да се отбием за едно бързо къпане преди това на Kephalas, но го пропуснахме. Отбивката за него се намира буквално на 500 м. преди Proti Ammoudia Beach. Докато го търсим се оказа, че вече сме се озовали на Proti. Решихме  да се поизлежаваме през деня тук, а когато си тръгнем внимателно да потърсим и последния див плаж. Така и направихме. Тръгвайки си от  Proti, буквално още с излизането на асфалтовия път, започнахме да пълзим по шосето. След около минута шофиране, от дясната ни страна, посока Олимпиада, видяхме разширение на пътя, на което бяха спрели 2 коли. Точно тези две коли ни накараха да паркираме и да се поразходим в района, подозирайки че именно тук е пътеката за  Kephalas Beach. Така и се оказа. Но вие, знаейки вече всичко, което съм написала, ще го откриете по-лесно. По пътеката малко ще се полутате, но накрая ще намерите вярната посока. Не се отказвайте! Мястото определено си заслужава! Разказвам за него в снимки и видео, защото думите са безсилни.
 
МЕСТА ЗА РАЗХОДКА (Стагира)
Олимпиада е наречена така на майката на Аристотел, родена тук. Съвсем наблизо (на 1 км) се намира и античната Стагира, където през 384 година е роден Аристотел– най-великия философ на древността и учител на Александър Велики.
През 349 година градът е завладян и разрушен от Филип II Македонски. В знак на благодарност обаче, че Аристотел става възпитател на неговия син Александър Велики, Филип възстановява града и връща жителите му, които по-рано е поробил. Възстановяването на града продължава и по времето на самия Александър Велики. Тогава са издигнати редица нови постройки, включително акведукт, две светилища на Деметра и множество домове. По-късно Стагира е изоставена и запустява. През 1000 година на мястото на античния акропол е построена крепост, наричана Ливасдия.
Първите разкопки в Стагира започват през 60-те години на миналия век от Фоти Пеца и продължават и до наши дни. Входът за разкопките е свободен, но работното време за мен е малко неудобно: от 8:30 до 15:30 ч. Точно в най-големия пек едва ли бих се разхождала по напечени от слънцето камъни. За това избрахме да ги посетим рано-рано, още в 8:30. Заварихме ги вече отворени, макар че подозирам, че всъщност въобще не ги заключват. Ако сте отседнали в Олимпиада, опитайте и по друго време, залезите тук сигурно са незабравими.
Препоръчвам посещението на разкопките не толкова заради самите тях, колкото заради великолепните гледки, които се откриват тук. А и заради възможността да посетите Райския плаж, както го нарекохме.
 
Не бъркайте Археологическия парк на Стагира с ПАРКА НА АРИСТОТЕЛ, който също се намира в района, но малко по-далече. Двата парка са съвсем различни. Първият е родното място на философа, а вторият е парк, специално създаден и посветен на неговото съчинение за природата. Тук  са показани интересни инструменти, разкриващи природни явления. Намира се на 30 км от Олимпиада,  разположен на върха на хълм с гледка към залива на Йерисос. Входната такса е 1 евро, в едната му част се издига статуя на Аристотел, а инструментите са пръснати из целия парк. Много подходящ за посещения с деца, които могат да се порадват на оптични дискове, слънчев часовник, компас, водна турбина, параболични рефлектори и други. Има също телескопи, с които може да се огледа наоколо, а при ясно време да се видят даже манастирите на Атон.