Падуа

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Падуа
Падуа се намира само на 40 км западно от Венеция. Поради тази причина в много от екскурзиите до Венеция се отделя време и за посещение на Падуа, въпреки че според нас градът е доста подценяван в това отношение, защото той е изключително красив и интересен и напълно заслужава да се организират и самостоятелни екскурзии до Падуа. Ето само малка част от това, което можете да видите в Падуа:
 
 
 
Площад Прато Дела Вале
По времето на римляните, на този площад, тогава наричан Кампо Марцио, се издигал театър Заиро. По онова време площадът бил важно място за срещи, а в театъра се изпълнявали езически спектакли. До средата на миналия век останките на театъра все още можели да се видят, но в последствиебили разрушени. През 1775 г. венецианеца Андреа Мемо, който бил избран за временен управител на Падуа, преобразувал мястото в един от най-впечатляващите площади в Европа. Остров Мемиа бил построен в центъра и обграден от магазини, които след това били премахнати, а на тяхно място засадили чинари. Около острова изкопали ров, снабдяван с вода от подпочвените води на река Бакилионе. Ровът е заобиколен от двете страни със 78 статуи, представящи важни личности от града, чиито семейства поемали разходите по изработката на статуите.
 
 
 
Палацо де ла Реджоне
В сградата, построена в началото на 13 век, се помещавало кметството преди да бъде преместено три века по-късно на друго място. Тази постройка е известна с най-големия покрив в Европа, който не е поддържан от колони. През 1306 г. Фра Джовани, августински монах, покрива трите зали с един общ покрив. В единия край на една от  залите има статуя на голям дървен кон от средата на 15 век, поръчана за награда в рицарски турнир. В другия ъгъл е разположен стол от камък, известен като стола на срама, където длъжниците са били принуждавани да сядат и три пъти да повтарят фразата „cedo bonis” – “доброто ще надделее”, след което били прокуждани от града.
 
Работно време:
Всеки ден от 1 Февруари до 31 октомври: от 9.00 до 19.00 ч.
Всеки ден от 1 Ноември до 31 януари: от 9.00 до 18.00 ч.
Почивен ден: Понеделник
 
Вход:
4 евро
 
 
 
Базиликата „Св. Антоний”
Базиликата е посветена на Св. Антоний Падуански, известният монах-францисканец, изкусен проповедник, чудотворец, един от най-почитаните християнски светци. Той е роден в Лисабон под името Фернандо в семейство, принадлежащо към висшата португалска аристокрация. През 1220 г. постъпва при францисканците, приемайки монашеското име Антоний. Той проповядва католическата вяра в Италия и южна Франция и се установява в Падуа, където умира след тежко боледуване, а на следващата година е обявен за светец от папа Григорий IX. Антоний е покровител на бедните и пътешествениците. След многото чудеса, които извършил, започнало изграждането на голямо светилище, посветено на него. Строителството започнало в годината на канонизирането му и продължило 80 години. В параклиса-съкровищница се пазят мощите на светеца – реликварий с езика, с брадичката му, а също и неговото расо.
 
 
 
Параклиса Скровени
Разположен е в градините Арена и представлява малка сграда с прости линии, носеща името на Енрико Скровени, който я построява през 1303 г. Посветен е на Богородица на милосърдието. Параклисът е световно известен, защото Джото е бил нает от Скровени да направи фреските с житията на Богородица и Христос. Това е най-добре съхранената работа с фрески на флорентински майстор. В края на амвона се намира саркофага на Скровени.
 
Работно време:
Понеделник-Петък: 09:00-19:00 ч.;
Събота: 09:00-18:00 ч.
 
Вход:
12 евро
 
 
 
Ботаническите градини
Градините са притежание на факултета по биология на Университета в Падуа и са основани в средата на 16 век, за да бъдат изучавани растенията, които се използват с лечебна цел. Любопитното е, че това са първите ботанически градини основани в Европа. Към градината има и библиотека с колекции на фосилизирани растения и хербарии.
 
Работно време:
1 Март-31 Октомври: 09:00-19:00 ч. (Понеделник-Събота); 10:00-19:00 ч. (Неделя)
1 Ноември-28 Февруари: 09:00-15:00 ч. (Понеделник-Събота); 10:00-15:00 ч. (Неделя) 
 
Вход:
5 евро
 
 
 
Университета на Падуа
Дворецът Бо е централата на университета, основан през 1222 г. от група професори и студенти от Болоня. В него са преподавали Петрарка и Галилей, а образованието си са получили Данте и Коперник. Университетът е един от най-старите в Европа и най-старият в Италия след този в Болоня. Първите предмети, които се преподавали били право и теология. От XV до XVIII в. учебното заведение е известно с изследванията си, особено в областта на медицината, астрономията, философията и правото.

Made by: TaraSoft

Падуа