Полша

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Полша
Полша е страна в Средна Европа. Обхваща територия от 323 хил. кв. км. Според полските географи край река Висла при град Варшава се намира географският център на Европа.
 
Сраната граничи на север с Балтийско мора и Русия (Калининградска област – бивша Прусия), на юг с Чехия и Словакия, на изток с Украйна, Беларус и Литва, на запад с Германия.
 
Релефът на страната е предимно равнинен със средна надморска височина172 м. Големи плавателни реки кръстосват страната: Висла, Одра, Варта, Сан и др. Над 9000 езера и блата, богати на риба спомагат развитието на стопанството. Полша е богата на природни суровини. Заема осмо място по запаси на черни и кафяви въглища (Силезия и Люблински). През XI век Полша изгражда солна рафинерия и до днес има над 2000 солни галерии. Красивите солни фигури във Величка са под закрилата на ЮНЕСКО. Полша е втората в света страна по залежи на сяра. Богата е на медни, оловно-цинкови руди, кварц, варовик, мергели и др.
 
Климатът е континентален и планински с мека, влажна и снежна зима и прохладно и влажно лято.
 
През територията на страната преминават важни пътища от Западна Европа за Украйна, Беларус, Литва и Русия и за Балканския полуостров и Близкия изток.
 
Населението на Полша е 38,6 млн. души, 98% от тях са поляци. През Втората световна война са загинали 6 млн. поляци и 645 хил. евреи. Тя е третата страна след СССР и Германия по дадени жертви през войната. По произход поляците са славяни и изповядват католицизъм. В паметта на българският народ е запазено името на полския крал Владислав Варненчик (загинал през 1444 г. край Варна) в опита да освободи България.
 
Полша има развита черна и цветна металургия на базата на собствени суровини. Най-големи центрове са край Краков, Катовице, Островец, Варшава, Сталова Вола и др. От химическата промишленост произвежда изкуствени торове, бои, изкуствен каучук и влакна, лакове, соди, пластмаси и др. Машиностроенето има значителен дял в стопанството. Има заводи за корабостроене (пътнически, товарни и риболовни кораби), минно оборудване, турбини, електролокомотиви, автомобилостроене и др. От селското стопанство по-голям дял се пада на растениевъдството. Отглеждат се картофи, ечемик, пшеница, цвекло, моркови, захарно цвекло и др. Полша е голям производител на ябълки.
 
Варшава (2 млн. жители) е столица и най-голям град в Полша. Името на града идва от създателите Варш и Слава. Градът е разположен на двата бряга на река Висла. Старата част на града – „Старое место” е под егидата на ЮНЕСКО. Във Варшава се намира музеят на Шопен и на Мария-Кюри.
 
Познан(600 хил. ж.) е разположен на брега на река Варта. Бил е стара столица при образуването на полската държава при Мешко I.
 
Краков (700 хил. жители) е стар град, стара столица на Полша. Забележителнотси: дворецът Вавел; Барбакан – стара крепост; Паметникът на Адам Мискеевич и др.
 
Гданск (350 хил. ж.) и Гдиня (180 хил. ж.) – големи пристанища.
 
Сопот (60 хил. ж.) е морски курорт на Балтийско море.
 
Торун (130 хил. ж.) е рожденият град на Николай Коперник.
 
ИСТОРИЯ
 
Местоположението на Полша я прави едновременно и свързващо звено, и арена на противопоставяне между Изтока и Запада.
 
Раждането на Полша (960) се свързва с княз Мешко, който няколко години по-късно (966) приема християнството от Римската църква. През 1025 г. Болеслав Храбри обявява Полша за кралство. Следващите два века са период на разпокъсаност на отделни феодални владения.През 1228 г. рицарите от Тевтонския орден проникват в Полша, последвани от татарски нашествия (1241, 1269, 1287). Опасността от немска агресия довежда до сключване на лична уния между Полша и Литва (1385). В Грунвалдската битка (1410) съединените полско-литовски войски разгромяват тевтонците. Успехът на Полша съдейства още повече за укрепването на Ягеловата династия. С Люблинската уния (1569) се създава обединена полско-литовска държава Жечпосполита.
 
През XVII – XVIII в. Полша, раздирана от социални и национални противоречия, преживява дълбока криза и упадък. През XVII в. тя е въвлечена във войни, в резултат на които губи много територии и отслабват ресурсите й. От около 1600 г. Варшава става столица на Полша.
 
В периода 1605-1610 г. поляците на два пъти окупират Москва и открито посягат към руския трон. Водят войни с Швеция и Османската империя. Победата на полския крал Ян III Собйески в битката при Виена през 1683 г. слага край на обсадата на Виена от Османската империя и на заплахата от евентуална окупация на Западна Европа.
 
В средата на ХVІІ в. въстанието на казаците, водени от Богдан Хмелницки, дава началото на т.нар. потоп, продължил до 1699 г. През този период Полша участва във войни с Османската империя, Русия, Швеция, Трансилвания и Бранденбург-Прусия, в които губи около 1/3 от населението си. През следващите 80 години държавата отслабва  и попада в зависимост от Русия. През 1772 г. се извършва първата частична подялба на Полша между Русия, Прусия и Австрия, през 1793 г. следва втората подялба между Русия и Прусия. Полското освободително въстание (1794), начело с Тадеуш Косцюшко завършва с поражение. Последвалата трета подялба на Полша (1795) между Русия, Прусия и Австрия лишава полската държава от независимост.
 
През 1807 г. Наполеон I създава васално Варшавско херцогство от полски земи, отнети от Прусия. Съгласно решенията на Виенския конгрес (1814/1815) е извършена нова подялба на полски територии. Върху част от Варшавското херцогство е създадено формално независимо Кралство Полша, обединено с Руската империя чрез лична уния. Поляците вдигат въстания против руския царизъм през 1830/31 и 1863/64 г., но и двете са неуспешни.
 
Кралство Полша през Първата световна война е окупирано от Германия и Австро-Унгария. Краят на войната ознаменува възстановяването на полската независимост. Последвалата полско-съветска война приключва с Рижки мирен договор (1921), според който Полша получава Западна Украйна и Западна Белорусия.
 
През март е приета конституция, а Полша е обявена за република. През май 1926 г. Ю. Пилсудски извършва държавен преврат и установява авторитарен режим. На 1 септември 1939 г. германски войски нахлуват в Полша. По-голямата част от територията е окупирана, а Западна Украйна и Западна Белорусия са завзети от Съветската армия и присъединени към Украинска ССР и Беларуска ССР.
 
Разгръща се широко полско съпротивително движение. В Лондон се формира и действа емигрантско правителство. По време на войната загиват над 6 млн. полски граждани, голяма част от които са евреи. В Южна Полша е създаден един от най-големите лагери на смъртта – Освиенцим (Аушвиц). В него намират смъртта си около милион души, 90% от които са евреи, а останалите са поляци, цигани, хомосексуалисти. В лагера са действали 4 газови камери и 4 крематориума. През 1947 г. тук е създаден музей. През юли 1944 г. Съветската армия и Първа полска армия освобождават Източна Полша, а през 1945 г. – и цяла Полша. На 22 юли 1944 г. Полският комитет за национално освобождение издава първия държавен акт на Полша - Юлски манифест, с който се обявява за висш орган на държавната власт.
 
По решение на Потсдамската конференция (1945) за западна полска граница се определят реките Одер и Ниса. Полша е провъзгласена за Народна република и става част от Източния блок. През 1949 г. се включва в СИВ, а през 1955 г. - във Варшавския договор. В началото на 80-те години на ХХ в. в страната се разгръща масово движение срещу тоталитаризма, създаден е профсъюзът "Солидарност" начело с Лех Валенса, обявено е военно положение. Падането на комунизма в Източна Европа през 1989 г. дава началото на т.нар. "Трета полска република". Същата година „Солидарност” спечелва парламентарните избори и поема управлението, а през 1990 г. Л. Валенса е избран за президент. Полша е членка на ООН (1945), на НАТО (1999), а от 2004 г. на Европейския съюз. Полша е шестата най-многолюдна държава-членка на ЕС.
 
Днес Полша е демократична парламентарна република. Законодателните функции се изпълняват от двукамарен парламент, който се състои от Сейм (долна камара) и Сенат (горна камара). Депутатите в Сейма са 460 и се избират за 4 години.
 
Според конституцията на Полша, приета през 1997 г., в парламента, с изключение на две гарантирани места за малки етнически партии, могат да участват политически партии, получили поне 5% от гласовете на избирателите, а коалициите - 8%. Втората камара - Сенатът - може да одобри или отхвърли законите, приети от Сейма. Президентът е държавен глава, избира се за 5 години чрез преки избори. Разполага с право на вето, но квалифицирано мнозинство на Сейма може да го отхвърли. Изпълнителната власт се осъществява от Министерски съвет с министър-председател, обикновено представител на мнозинството в Сейма. Правителството се назначава от президента по предложение на министър-председателя. Основните съдебни институции са Върховен съд, съдиите се назначават от президента по предложение на Националния съвет по съдебните въпроси за неопределен период и Конституционен съд, чиито съдии се избират с 9-годишен мандат от Сейма.
 
От 1 януари 1999 г. страната е разделена на 16 провинции, които са наречени воеводства.
 
ИНТЕРЕСНО
 
Традиционни полски ястия са супа от червено цвекло, зелеви сърми и pierogi (кнедли, пълнени напр. със зеле и гъби)
 
Солната мина във Величка (Wieliczka) е построена през XIII в. и представлява цял подземен град със санаториум, театър, църква и кафене. Всичко, от стълбищата до полилеите, е направено от сол. Тя е само на 10 км от Краков. Маршрутът за обхождане е много голям - мината разполага с 300 км тунели, разположени на 9 нива, пълни със скулптури в различни сцени, изцяло направени от сол, изумителен е параклисът на кралица Кинга, за която се смята, че поставя началото на прокопаването и оформянето на мината.
 
Известни поляци:
Астрономът Николай Коперник
Композиторът Фредерик Шопен
Мария Кюри-Склодовска, учен и два пъти лауреат на Нобелова награда (1903 и 1911 г.)
Игнаци Лукашевич, откривател на газената лампа
Папа Йоан-Павел II
Нобелова награда за литература четири пъти е присъждана на поляци – Хенрих Сенкевич (1905), Владислав Реймонд (1924), Чеслав Милош (1980), Вислава Шимборска (1993).
 
Филмите на Андрей Вайда, Кшищоф Кисловски, Роман Полански са образци на европейското и световно кино.

Made by: TaraSoft

Полша