Прага

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Прага
Пражкият замък
Замъкът е основан през IX век като крепост на рода Пршемисъл и е обитаван от владетелите на тези земи, а след 1918 г. става официална резиденция на президента на Чешката република.Това е най-големият средновековен замък в света според книгата на рекордите Гинес. В него могат да бъдат видени кралският дворец, катедралата, романска базилика и укрепления. Интересно място е и галерията на замъка, която в миналото е била използвана за конюшна, а днес в нея може да бъде разгледана колекцията на император Рудолф II, която е обогатявана в последствие. В нея има платна на Тициан, Рубенс, Веронезе, Тинторенто, както и чешки барокови майстори. В близост до галерията се намира „Испанската зала”, която не е отворена за посещения. Замъкът e известен с името „Храдчани”, но всъщност това е името на квартала, в който е разположен.
 
Работно време:
1 Април-31 Октомври: 09:00-17:00 ч.
1 Ноември-31 Март – 09:00-16:00 ч.
 
Билети (вход):
Кратък тур: 18 лв.
Дълъг тур: 25 лв.
 
 
 
Катедралата „Св. Вит”
Катедралата се намира на хълм над река Вълтава, в третия двор на Пражкия замък. На мястото на днешната сграда се е намирала църква-ротонда, построена през 929 г. Крал Ян Люксембургски решава да построи по-голяма църква през 1344 г., която да бъде достойна за Прага, обявена през същата година за архиепископство. Окончателното завършване на катедралата се осъществява през 1929 г. Строежът на сградата продължава 600 години, а днес тя е известна като една от най-красивите готически катедрали в Европа. Пред олтара е разположен мавзолеят на Фердинанд I, съпругата му Ана и синът им Максимилиан II.
 
 
 
Архиепископският дворец
В близост до Храдчанския площад се намира Архиепископският дворец с красива фасада в стил рококо. Първоначално сградата била построена в стил ренесанс, в последствие оформена в бароков стил и през 18 век добива днешния си вид. Декоративната мазилка „стуко” върху фасадата датира от 60-те години на XVIII в., а проектът на двореца е дело на Фердинанд I, който поръчал резиденция, достойна за католически архиепископ. Ценните предмети, които могат да бъдат видени вътре са шест френски гоблена, както и колекция от портрети на пражките архиепископи.
В главния олтар на параклиса в двореца има красива картина на Разпятието, изрисувана от неизвестен италиански художник. Според легендата той положил всички усилия като за тях трябвало да му бъде заплатено от самия архиепископ. Художникът обаче не бил доволен от произведението си, тъй като според него лицето на Христос не изглеждало достатъчно мъченическо. Решил да отиде на Карловия мост и да избере един от просяците за негов модел, но и той не изглеждал достатъчно измъчен според твореца. Така той побеснял и пробол бедния скитник с кинжал в сърцето, а лицето му се изкривило от болка. Художникът се възползвал и нарисувал умиращия бедняк. Изящната картина, която можем днес да видим, струвала два живота – на скитника и на неизвестния творец, който се хвърлил от една скала, ужасен от постъпката си.
 
 
 
Старият кралски дворец
Той е част от Пражкия замък и в продължение на векове е бил седалище на владетелите като всеки един от тях е допринасял за промяната му и днес дворецът е прекрасна смесица от ренесансови и готически архитектурни стилове. В продължение на 80 г. през 15 в. той бил необитаем, докато в него не се настанява крал Владислав Ягело, който започва реконструкция и създава „Залата на Владислав”. След като през 16 в. Хабсбургите заемат трона, са извършени промени в интериора, превръщайки го в подходящо място за коронации, празници и помещения за административни нужди. Построени са и нови жилищни стаи.
 
 
 
Базиликата „Св. Иржи”
Базиликата „Сейнт Джордж” или „Свети Иржи” е най-старата религиозна сграда в Прага, която е запазена до наши дни. Църквата е построена по нареждане на Бохемския херцог през 920 г. Големи щети били нанесени върху сградата през 1142 г., но в последствие е възстановена. През 925 г. тук са донесени тленните останки на херцогиня Людмила, първата мъченица от Бохемия, а през 13 век е създаден и параклисът „Св. Людмила”, в който днес се намира гробницата й.
 
 
 
Староместкото кметство
Сградата няма функции на администрация, но в някои случаи се използва за церемониална зала. Главният вход на кметството е с красив свод в стил готика, съставен от две арки, пресечени с изпъкнал ъгъл. Най-известната част от сградата е Астрономическият часовник, който е и най-старият подобен в Европа. Съоръжението е сглобено през 1410 г, а негов проектант е Микулаш. На всеки кръгъл час се появяват фигурите на дванайсетте апостоли и други, които изобразяват човешката суета, скъперничество и смъртта. През 1945 г. е последната реновация на часовника след повредата му от немските войски.
 
 
 
Карловия мост
Този мост се смята за един от най-красивите в Европа и свързва двата бряга на река Вълтава.  Строителството започва през 1357 г. и през 1402 г. е завършено, а създаването му се осъществява по нареждане на Карл IV. В продължение на 500 г. това е единствената подобна конструкция, свързваща двете части на града. След 1870 г. той става известен като Карлов мост. Върху парапетите на моста могат да бъдат видени барокови статуи, някои от които са били заменени от копия през XIX в. заради наводненията, които увреждат оригиналите.
 
 
 
Националният музей
Чешкият национален музей е създаден през XIX в.Архитект на сградата е Йозиф Шулц, а откривател на самия музей е Кашпар Мария Щернберг. Входът впечатлява с широко стълбище, изваяно от каменна конструкция, а таваните са изкусно украсени с красиви фрески. Тук може да се насладите на различни департаменти като например ботаника, палеонтология, археология, антропология, минералогия, нумизматика, както и много други. В сградата са събрани над 14 млн. експоната, като музеят се смята за един от най-големите в целия свят. Към основната сграда на музея е добавена още една, която в миналото е била използвана за Чешки парламент, както и от известното радио „Свободна Европа”. Днес в нея се представят временните колекции.
 
Основната сграда на музея в момента е затворена за реконструкция.
 
Работно време (на новата сграда):
Понеделник-Неделя: 10:00-18:00 ч.
 
Билети (вход):
7 лв.
 
 
 
Музей на Франц Кафка
Музеят се намира в родната къща на писателя, която е разположена в старата част на града. В него могат да бъдат видени всички първи издания на негови творби, ръкописи, снимки и други, съпроводени с музика, която допринася за автентичната атмосфера, която се усеща в музея. В двора пред сградата е поставена ексцентрична скулптура на двама мъже пишкащи в малко езеро, имащо очертанията на Чехия (чехите са популярни с шегите свързани с физиологичните нужди). Самият Кафка е значим писател, роден в семейството на търговец от еврейски произход. Баща му често се е отнасял с презрение към литературните начинания на своя син за разлика от майка му, която като дъщеря на богат пивовар, е по-образована от своя съпруг и го подкрепяла в дейността му.
 
Работно време:
Всеки ден: 10:00 – 18:00 ч.
 
Билети (вход):
13 лв.

Made by: TaraSoft

Прага