Прованс, Южна Франция

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Прованс, Южна Франция
Какво е Прованс? Официално няма френски департамент или административен регион с това име. Когато чуем тази дума в съзнанието ни изниква асоциация с олеандри, маслини и лавандула. Свързваме го с бавните темпове на живота; с обяд в неделя под сенките на дърветата; с глътка горещо кафе в уличното кафене или дълга разходка през горичка от дъбови и кестенови дървета. Можем дори да си представим село, сгушено в планината; с неговите тесни калдъръмени улички и камбанария изработена от ковано желязо. А накрая, докато се наслаждаваме на скалистите заливи на Средиземно море или си почиваме на плажовете близо до Сен Тропе, можем да възкликнем: „Аз съм в Прованс!”. И да обобщим: Прованс в Южна Франция е истински рай за пътешествениците и фотографите със своята колоритна флора и изобилието от слънчеви дни, които изглеждат почти безкрайни. Прекрасно място за изучаване на средновековните селца, замъци от ранни векове, исторически музеи и църкви, както и много забележителности, които са част от културното наследство на ЮНЕСКО. Прованс е идеалният избор да хванете тен на някой от красивите плажове по брега на Средиземно море и едновременно с това да се разходите из удивителните каньони, които природата е сътворила, изпъстряйки ги с множество живописни реки, езера, тучни зелени планински склонове и богатия свят на дивите животни. Прованс се е превърнал и в синоним на добра кухня със своите елегантни ресторанти, в които се предлагат едни от най- вкусните гозби, приготвени по провансалска рецепта. Прованс е пищна визия, която крие своето многообразие под булото на прости удоволствия: червените цветове на планините, вкусът на тапенада, аромата на розмарин, очарованието на провансалския акцент и разбира се Мистрала, свирепия вятър, който ни напомня, че само в рая удоволствието е вечно!
 
Административния регион Прованс-Алпи-Лазурен бряг включва бившата провинция Прованс, бившата папска територия около Авиньон и бившето графство Ница, чието крайбрежие е известно като Лазурен бряг или Френска Ривиера. Той е един от най-популярните региони за почивка в Южна Франция. Своята идентичност като географски регион държи още от времето на Римската империя. Западната граница на региона е река Рона, на изток това е границата с Италия. Когато споменем обаче Ница, Кан, Антиб, Монако, ние свързваме тези градове повече с понятието Лазурен бряг, не с Прованс. Главни места за посещение в Прованс, това са Авиньон, Ним, Арл, Марсилия и многобройните селца, голяма част от които са членове на Асоциацията на най-красивите селца във Франция.
 
В Ним туризмът е доста развит поради многобройни останки от римската цивилизация, като Амфитеатърът, т. н. Квадратна къща (la Maison carrée, един бивш римски храм), Храмът на богинята Диана, или Голямата кула (la tour Magne). В Арл от римско време са останали Амфитеатърът и некропола „Alyscampes“. Те са записани в списъка на световното наследство през 1981 г. Църквата „Сен Трофим“, която преди е била катедрала, е важен представител на римската архитектура. Изображението на Страшния съд на главния вход е типичен представител на римското скулптурно изкуство, както и колоните на близкостоящия манастир. В Арл има и исторически музей, където се пазят добри колекции от римски саркофази. Предвид влиянието, което града оказва върху Ван Гог, е изненадващо, че в Арл не е изложена нито една негова творба. Екс ан Прованс е френски университетски град, намиращ се в департамента Bouches du Rhone, в югоизточна Франция. Родно място на художника Пол Сезан. В града има широка улица – Cours Mirabeau (Авеню Мирабо), засадена с двойни редове от дървета, граничещи с красиви къщи и украсена с фонтани, която следва линията на старата градска стена и разделя града на две части: новата част и стария град. Новият град се разпростира в югозападната част, а старият, със своите широки и нестандартни улици и стари постройки, датиращи от 16 - 18ти век се намира в северната част. Тук ще откриете и най-известната пивоварна в Екс - Deux Garcons, построена през 1792 г. и любимо място на Пол Сезан, Емил Зола, Ърнест Хемингуей. Друга интересна забележителност е катедралата Saint Sauveur (Св. Спас), която е построена на мястото на бивш римски форум и в нея са съчетани различни стилове от 5ти до 17ти век, като най-интересен е един богато украсен портал в готически стил с врати, издълбани от орех. Градът често е споменаван, като Градът на хиляда фонтани, всеки един с различна история и от различно време. Сред най-забележителните е Fontaine des Quatre dauphins (фонтанът на четирите делфина) от 17ти век. Екс се отличава с две забележителни музикални събития веднъж годишно. Едното  е  оперният фестивал на Екс ан Прованс, който се провежда за пръв път през 1948 год. и по своята посещаемост се нарежда до такива като тези в Байройт, Залцбург и Глиндебърн.  Другото събитие е фестивал за класическа и джаз музика Musique dans la Rue,  който се провежда всяка година през юни и трае една седмица. 
Безспорно най-посещавания град в Прованс е Авиньон. Името на града се появява за пръв път около 6 в. Пр.н.е. като има няколко версии за значението му - "град на силния вятър", "господар на реката" или блато (от галското mignon). Авиньон достига най-голям разцвет между 1309 и 1377 г., когато е седалище на католическите папи. Папският дворец в Авиньон е една от най–големите готически сгради във Франция. Недалеко от двореца е разположена катедралата „Нотр-Дам-де-Дом”, която е реконструирана през 15 в и е в романски стил. В нея се намира и мавзолея на папа Йоан XXII, който е с наистина прецизна и изящна изработка. Съвсем близо преди векове са се намирали и папските жилища, където религиозните водачи са спали заедно с антуража си преди дворцовият комплекс да бъде готов. Днес на това място в Авиньон, наричано Пти Пале, може да се види изящното произведение на изкуството – Богородица с Младенеца на Ботичели. От по–малките църкви внимание заслужава Св.Пиер – с красива фасада и резбовани врати.

За информация: 02/ 951 6948
Made by: TaraSoft

Прованс, Южна Франция