Солун

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Солун
Екскурзии до Солун от София (а често и от други по-далечни градове на страната) се организират през цялата година. На екскурзия до Солун можете да отидете както за един ден, така и за целия уикенд. Освен да разгледате забележителностите на града, можете да пошопингувате, да изпиете по едно освежаващо фрапе или да опитате сладокусната и здравословна кухня. Солун е известне като града, който никога не спи. Но ако все пак ви остане малко време между магазините, кафенетата и нощния живот, ето какво можете да видите в града:
 
 
 
Бялата кула
Бялата кула е символ на града и отправна точка за всички посетители. Тя е началото и края на всяка екскурзия в Солун. Бялата кула е построена през 1430 г., след падането на Солун под турско робство на 28  март същата година. Смята се, че е построена на мястото на друга кула датираща от периода 1204 – 1222 г. Има много и различни имена. Най-популярното сред тях е Канлъ Кула (Кървавата кула). Причина – по време на турското робство била затвор; в нея се изпълнявали много смъртни присъди; тук бил заточен и не един българин като Димитър Миладинов. В залива срещу кулата е хвърлен българският архимандрит Евлогий. През 1890 година е боядисана в бяло и от тогава носи името Бялата кула. Построена е за защита от морски атаки. Кулата е цилиндрична с височина 33.90 метра и диаметър 22.70 м. Има приземен  етаж и шест етажа, свързани с вита стълба. От върха се открива прекрасна панорамна гледка. Днес в нея се помещава изложбена зала на антични предмети на християнското изкуство.
 
Работно време:
от понеделник до петък: 8.00 - 18.00 часа, в събота 08.00 -13.30 часа.
 
Билети (вход):
3 евро
 
 
 
Археологическия музей
Работата по изграждането на Археологическия музей на Солун започва през февруари 1961 г. по проект на архитект Патроклос Карантинос. Сградата е тържествено открита на 27 октомври 1962 г., по време на тържествата по случай петдесетата годишнина от освобождението на Солун. През 1971 г. приключва строежът на всички зали. Колекциите в музея включват скулптури, миниатюри от древни и класически периоди, както и открити находки от гробниците на Дервент, които за първи път са представени на церемонията по откриването на музея. Само след няколко години удивителните открития на съкровищата от Вергина, както и други ценни открития от 70-те години, правят неизбежно разширяването на музея. Новото крило е открито с изложбата "Александър Велики", а в експозицията "Съкровищата на Древна Македония" са изложени находките от кралските гробници от Вергина. Същата година  при разкопки с гробището в Текелиево са открити богати находки от злато, които са показани на обществеността  през 1982 г. През 1985 година е направена  експозицията  "Древен Солун" , а през 1989  в приземния етаж на новото крило са изложени експонати от древни и класически периоди. Не трябва да се пропуска и залата посветена на Вергина -музеят на Филип Македонски, в който са изложени бойното му снаряжение и предмети от гробницата на владетеля, както и накитите на последната му жена.
 
Работно време:
Понеделник: 10:00-17:00 ч.; Вторник – Неделя: 08:00-15:00 ч.
 
Вход:
6 евро
 
 
 
Византийския музей
Открит е през IX. 1994 г. До това време византийските антики открити във и около Солун са се съхранявали в Атинския музей на Византия. Експонатите представят периода от 400 – 1430 г. Сред най-интересните са – макет на стените на Солун, заедно с всички укрепления от византийския период; макети на основните видове църкви, скулптури, надгробни плочи и др.
 
Работно време:
Вторник – Неделя: 08:00-20:00 ч.; Понеделник: 13:00-20:00 ч.
 
Вход:
4 евро
 
 
 
Александър Велики
Статуя на Александър Велики стои величествено на първа линия край морето в Солун. Александър III Македонски, останал в историята като Александър Велики, син на Филип II, е роден през 356 г. пр.н.е. в Пела, тогавашната столица на Древна Македония. Признат е за един от най-успешните пълководци в историята. Възкачва се на престола едва 20 годишен. През следващите 12 години Александър се отправя на завоевателен поход, изминавайки 32 000 км и достигайки до Индия. Така той създава най-великата империя в историята на човечеството обхващаща територията от Древна Елада през Персия, Сирия, Египет, Вавилон и Средна Азия до Индия. Умира мистериозно през ни 323 г. пр.н.е. във Вавилон на 33 годишна възраст. Погребан е в Александрия в Египет.
 
 
 
Комплексът на император Галерий
Гай Галерий Валерий Максимиан е римски император, тракиец или дакиец, родом от околностите на Сердика. Той е член на Тетрархията, основана от Диоклециан, който го осиновява и прави съ-император - цезар на 1 март 293 г. Галерий се жени за дъщерята на Диоклециан - Валерия и получава управлението в Египет, а след това на Балканите (без Тракия) и земите край Дунав. В началото на IV в. той премества своята столица в Солун.
 
Двореца на Галерий бил правоъгълна, двуетажна сграда. Състои се от стаи за живеене, открити площи с прекрасно декорирани стени и вътрешен двор с колони. Главния вход на двореца се намирал на юг – обърнат към морето и пристанището. От археологическите разкрития става ясно, че двореца бил много помпозен, с впечатляваща декорация – мозайки,  стенни рисунки, други облицовки.
 
Ротондата се намира на около 200 м. северно от Арката на Галерий. Замислена като храм на Зевс тя трябвало да служи и за мавзолей на Галериус. Ротондата е с диаметър от 24,5 м. Стените й са повече от 6 м дебели, което е една от причините да издържи на няколкото големи земетресения в Солун. По времето на Теодосий Велики е превърната в християнска църква. По времето на византийския период са положени първите мозайки. От Х до ХІІ в. е катедрала.Сградата е църква в продължение на повече от 1200 години, докато града пада при османците. През 1590 тя се превръща в джамия - джамията на Сюлейман Хортаджи  Ефенди  и се добавя минаре към структурата. Ротондата остава джамия до 1912 г., когато гърците превземат града по време на Балканската война. Тогава официално се преобразува  на църква, но се запазва минарето.
 
Арката на Галерий е построена на оригиналната линия на Via Egnatia около 305 г., за да увековечи победите на Галериус срещу персите. Победите са отразени върху барелефите, които могат да се видят върху арката. Разстоянието от Ротондата до Арката било покрито с мозаечен под, който формирал монументален вход за процесиите започващи от Арката и отиващи към Ротондата. Тя е гравирана с различни знаци и надписи, които сами по себе си носят голям смисъл и преразказват историята и поводът за нейното създаване – навлизането на Галерий до река Тигър. Арката на император Галерий, често пъти била повод за изследване и анализи от археолози и историци. Така и не успяват да установят датата и поводът за нейното разрушение. Днес само три стълба и горната част на тухлената зидария са оцелели.
 
 
 
Църквата „Свети Димитър”
Забелязала съм, че някои от туристите ни се записват за екскурзии до Солун само, за да имат възможността да запалят свещичка в църквата и да се поклонят пред мощите на светеца.
Храмът "Св. Димитър Мироточиви" е един от символите на град Солун. В него се съхраняват мощите на светеца, убит мъченически по времето на император Максимиан. Църквата е построена през V век върху основите на римския затвор, в който е затворен светецът и където бил и гробът му. Днес храмът представлява внушителна постройка. Той е типичен 5-корабен християнски храм, дълъг 43 м. и широк 33 м. Централния корпус е широк 12 м. и е отделен от другите два посредством ред от колони. На пода в централната част има шестоъгълен знак, който маркира мястото, където бил изгорен сребърният цибориум на Св. Димитър.
 
 
Ето и най-често срещаните маршути, които включват и екскурзия до Солун:
Уикенд Солун Кавала
Екскурзия до Солун и Кавала
Екскурзия Солун Метеора
Екскурзия Солун Паралия Катерини
Екскурзия Солун с почивка на Халкидики
и още много други.

Made by: TaraSoft

Солун