Градовете и селата на Европа
Блог

СТАВРОС, Северна Гърция

14 Август 2015
83

СТАВРОС
До преди няколко години не харесвах Ставрос, приличаше ми твърде много на Китен – централна улица, претъпкана от едната страна с магазини с евтини стоки, а от другата със заведения, за някои от които имах съмнения относно качеството на храната. Това лято обаче, селцето ме впечатли. До толкова, че да стане едно от любимите ми места за плаж и разходка през дългия уикенд, който прекарахме там. 
Централната улица си е все същата – с много магазини и толкова народ, че сякаш си в китайски град. В едно от ресторантчетата обаче опитахме най-вкусния гирос, който съм яла това лято. Честно казано не помня името на заведението, беше ново, от този сезон (2022), но се намира точно до Moustakas Restaurant, на главната търговска улица. В близост се намират ПЛАЖОВЕТЕ НА ΠΑΡΑΛΊΑ ΣΤΑΥΡΟΎ – широка плажна ивица, ситен пясък, чадъри и шезлонги през големи разстояния, усещане за простор и възможност за уединение. Камъчета няма нито във водата, нито на плажа. Морето е топло, водата бистра, не става бързо дълбоко. И ако сте решили да прекарате един ден на тези плажове, вкусния гирос (2.80 евро), придружен с наливна студена бира (3.50 евро)е идеалния обяд. Още повече, че масите на въпросното заведение се намират под големи дървета, така че са идеалното място за разхлада през най-горещата част от деня.
 
 Това, което ме впечатли обаче този път в Ставрос е зоната, която се развива през последните години в СЕВЕРНАТА ЧАСТ НА СЕЛОТО. Там, където се намират хотели като FANI Luxury Apartments, Alos Utopia, Vila Stratos, RIHIOS Hotel, Studios CHRYSALIS (любимо, горещо препоръчвам!). Тази част на Ставрос има съвсем различен облик, много стилен и съвременен. От една страна са хотелите – почти всички семейни, не особено големи, с модерна и съвременна визия, разположени достатъчно далече от брега. Между плажа и първите сгради в тази част на Ставрос има много широка алея, от двете страни на която са се ширнали още по-широки зелени площи.  От пясъка на плажа до сградата на най-близкия хотел има поне 200 метра разстояние. Не можете да си представите какво усещане за простор дава това. От другата страна на алеята е плажа и бийч баровете – отново стилни, с чудесна chill music, леко и разнообразно меню и изключително достъпни цени. Плажа тук е с много ситен пясък. Има съвсем малко камъчета на влизане във водата, но хората са сложили бели чували пълни с пясък по дъното и така са направили своеобразни мостчета, по които да преминавате каменистата ивица (много свежа идея и много удобно). Водата е чиста, гладка, не особено дълбока.
 
 От бийч баровете на плажа, любим ни стана  MASSAYAbeach bar (приложено има множество снимки). Познайте защо? От една страна заради готиния цвят на шезлонгите, добрата музика, любезното обслужване, нормалните цени, но също така и заради най-невероятното място за хапване наблизо. Ако четете редовно блога ми, вече сте разбрали, че съм страшен чревоугодник. Всеки път, когато седна на маса, благодаря на Господ, че ме обича толкова и ми дава възможността да ям като за трима, а да съм си все 50 кила (и малко, но тях често забравям да ги спомена J). Невероятното място за хапване е една пъстра и цветна таверна, точно зад бийч бара. Това е таверната PEIRATIKO (ΠΕΙΡΑΤΙΚΟ).Заради салатата им с октопод бих им дала звезда на Мишлен. Задължително трябва да си поръчате и Мериджано (патладжан с малко чушки и чесънче). Всичко друго, което опитате ще е страхотно, невероятно, наслада за небцето!
 
 И последното, което може да опитате докато сте в Гърция и в частност в Ставрос е пълнен калмар. Пълнят го със сирене и домат, калмарът става много крехък и като цяло също е много вкусно ястие. Цената му е около 40 евро, но стига да се навечерят минимум двама души. Опитвала съм добре приготвен такъв в ресторанта на хотел Alexandar INN, който се намира съвсем близо до таверната PEIRATIKO. А и вечерята там, около добре осветения басейн, си е приятно изживяване. За обслужването изобщо няма да говорим – изключително високо ниво!